2021 október 17., vasárnap
Forrás: hirado.hu

Lomnici: Mi köze egy civil szervezetnek egy párt belügyéhez?

Share

Kampányba kezdett a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet, hogy az Európai Néppárt zárja ki sorából a Fideszt. Magyarországon ezeknek a támadásoknak az eredője egyértelműen az, hogy a kormány átláthatóvá próbálja tenni a külföldről finanszírozott civil szervezetek működését – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Kossuth Rádió 180 perc című adásában.

Ez nem az első alkalom, hogy Soros Györgyhöz köthető szervezetek lobbiznak Németországban Magyarország ellen. Korábban a Nyílt Társadalom Alapítványhoz tartozó szervezet a német külügyminisztériumot győzködte, hogyan lehetne nemzetközi nyomást gyakorolni Magyarországra, hogy a külföldről finanszírozott civil szervezetekre vonatkozó törvényt megváltoztassa – hangzott el az adásban. „Azt látjuk, hogy visszatérő jelleggel megpróbálják aláásni a magyar kormány tekintélyét és ártani Magyarországnak” – tette hozzá az alkotmányjogász.

Ifj. Lomnici Zoltán ismertette a globális jogvédő szervezet Magyarországról készült országjelentését, amely állítása szerint egy egyoldalú, rágalmakkal teli kampány a magyar kormány ellen.

A HRW  szerint a magyar kormány megfélemlíti a civil szervezeteket, démonizálja Soros Györgyöt, valamint a kormány szemére veti a jogvédő szervezet a populista, idegengyűlölő kampányt. Az alkotmányjogász szerint ezek az állítások tételesen cáfolhatók, bizonyíték nélküli kinyilatkoztatásokról van szó.

A műsorban elhangzott, hogy a 40 éve alapított Human Rights Watch éves költségvetése mintegy 60 millió dollár, és vagyona egy 2011-es adat alapján 215 millió dollár volt. A jogvédő szervezet számára Soros György 100 millió dollárt biztosított a 2010 és 2020 között időszakra – tette hozzá ifj. Lomnici Zoltán.

„Ezek, a magukat jogvédőnek tartó csoportok valójában politikai nyomásgyakorló szervezetek. Ahol megjelennek, beavatkoznak a belpolitikába, és álcázott tevékenység keretén belül megpróbálják a törvényesen megválasztott kormányokat megdönteni” – mondta.

A CIA éves kiadványa is felsorol néhány hasonló elven működő szervezetet Magyarországon.

Az átláthatóság szempontjából rossz a helyzet Magyarországon. Míg az Amnesty International Ausztriában feltüntette magát a lobbiregiszterben, addig Magyarországon ez elmaradt.

Az Egyesült Államokban, Ausztriában és Izraelben a Stop Soroshoz hasonló jogszabályok születtek, amelyek az átláthatóságot szolgálják – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

forrás: Kossuth Rádió 180 perc / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

Egy hozzászólás van

  1. Tekintettel arra , hogy a külföldi “civil szervezetek ” is ugyanolyan “civilek ” , mint amelyek hazánkban működnek , mint a pártok farka ! Ugye jól lehetett látni a tüntetéseken , hogy kik voltak azok a “civilek ” ? DE: A Mellár et. is milyen hűséges ” civil ” ?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.