2019 január 23., szerda
Forrás: foter.ro

A lopás és a hülyeség irányítja Romániát

Share

Ez tényleg börleszkbe illik. Persze röhögés közben csikorgathatjuk a fogunkat, mert a mi hátunkon csattan. Nagyjából ezt sugallják a kormányon lévők első lépései. Baklövésről baklövésre, mert teljesíteniük kell Dragnea hülyeségeit, ráadásul a saját hülyeségeiktől sem szabadulhatnak. Alábbiakban néhány példát mutatunk be a legutóbbi ostobaságok közül. Ami pedig a lopkodást illeti, azon már nincs mit bemutatni. A kormányban helyet foglaló büntetőügyes miniszterek magukért beszélnek.

Megpróbálnak megszabadulni a kormányőrségtől

Dragnea SPP (kormányőrség – a szerk.) és főnöke, Lucian Pahonţu elleni dühe abból fakad, hogy utóbbi nem kívánta neki jelenteni, hogy hova mennek, milyen találkozóik és megbeszéléseik vannak a hivatalban lévő miniszterelnöknek, minisztereknek, államtitkároknak és más tisztségviselőknek a „párhuzamos államhoz” tartozó személyekkel. Csakhogy ezt a törvény sem engedi meg Pahonţunak, és Dragnea sincs abban a minőségben, hogy ezt követelhesse tőle. Sőt, a SPP csendőrségre cserélése – Traian Băsescu magyarázata szerint – szintén törvénysértő: „A SPP az egyetlen erre felhatalmazott intézmény. A SPP-sek aláírásukkal vállalják, hogy nem árulnak el titkokat. A SPP-nek van egy információkat gyűjtő struktúrája. A SPP-s tisztek nem tesznek jelentést a tisztségviselők tevékenységéről, csak azt mondják el, hogy voltak-e incidensek, amúgy csak annyit írnak le, hogy eljutottak egy bizonyos pontból egy másikba. Cotroceni-ből (az elnöki hivatal – a szerk.) való távozásom másnapján megpróbáltam felhívni Pahonţut, de többé nem vette fel.”

Következésképpen törvénysértő Dragnea kísérlete, hogy megkerüljék a SPP-t és a csendőrséggel váltsák fel. Csakhogy Dragneának fogalma sincs Románia törvényeiről. Holott vezetni akarja.

Az oktatási miniszter meggondolta magát

Az egész országot megdöbbentő kijelentései után, melyek szerint a plágiumok nem igazán számítanak, mert csak 1 százalékot tesznek ki (elfelejtette hozzátenni, hogy ezek csak a felfedezett másolások, valójában sokkal többről van szó), Valentin Popa miniszter most megpróbálja menteni a menthetőt és a következő döntést hozza: a mester- és doktorképzőkön kötelezők az etikai és feddhetetlenségi kurzusok. Vagyis, amit már elloptak, az úgy marad, de mostantól tanítsuk meg a hallgatóknak és doktoranduszoknak, hogy többé ne lopjanak. De az alapképzésre ez nem érvényes. Itt továbbra is lehet lopni, sokkal több a hallgató és akár ki is vonulhatnának az egyetemekről, ha még a diplomamunkájuk plagizálását is megtiltanák nekik.

Dragnea utasítására Darius Vâlcov a kormányfő tanácsadója lett

A kormányprogramnak Darius Vâlcov a szerzője. Bár a program napról napra a szavazók átverésére létrehozott blöffnek bizonyul, más a gond. Darius Vâlcovnak két korrupciós ügyben kell bíróság elé állnia, az egyikben pedig februárban várható ítélet. Még lopni sem tudott, de kormányprogramok gyártása, az megy neki. Vagyis a hülyeség kormányozza Romániát. Dragnea, aki szintén nem tudja tartani lépést azzal a sebességgel, mellyel az általa vezetett Románia elindult lefele a lejtőn, nem fogja fel, micsoda szörnyű benyomást kelt ez a kinevezés bel- és külföldön egyaránt. Ő is, (és főleg) Tăriceanu is elhiszik a „párhuzamos állam” blöfföt. Az EU-s és amerikai hivatalosságok nem hiszik el, a romániai tisztességes emberek szintén nem hiszik el, mert mögöttük nincsenek Tel Drum típusú törvénysértések, melyek miatt az igazságszolgáltatás „elkaphatná” őket. Egyesen a Győzelem-palotából (a kormány székháza – a szerk.) fogják börtönbe vinni Darius Vâlcovot? Majd meglátjuk.

A CCR legutóbbi döntése

Bár a CCR (Alkotmánybíróság – a szerk.) szűkszavú közleményét a szakértők még nem fejtették meg, úgy tűnik, hogy a Şerban Nicolae által az igazságszolgáltatásról szóló törvényekbe beleírt cikkelyek közül sokat még Dorneanu és jogászai is elutasítottak. Annyira rosszak és az alkotmánnyal összeegyeztethetetlenek voltak. De mit is várhatnák Şerban Nicolaétól!

* Alkotmányellenesnek nyilvánították a SRI-t (Román Hírszerző Szolgálat – a szerk.) és SIE-t (Külügyi Hírszerző Szolgálat – a szerk.) ellenőrző parlamenti bizottságok felhatalmazását azoknak a nyilatkozatoknak az ellenőrzésére, melyekben a magisztrátusoknak kötelezően be kell számolniuk a volt Securitatéval vagy a jelenlegi hírszerző titkosszolgálatokkal megvolt, vagy még mindig meglévő kapcsolataikról.

* „Ezek közül a magisztrátus felelősségére vonatkozó kritikáknak helyt adtunk és az igazságszolgáltatási műhiba, rosszhiszeműség és súlyos gondatlanság újrafogalmazását kértük”, jelentette be az ülés végén Valer Dorneanu elnök.

* A CCR alkotmánysértőként elutasította azt a lehetőséget, hogy a magisztrátusok felfüggeszthessék magukat tisztségükből, amennyiben olyan köztisztségbe nevezik ki őket, mint amilyen az igazságügy-miniszteri.

* A CCR közleményéből az következik, hogy

a CCR bírái alkotmánysértővé nyilvánították az államfő kizárását a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék vezetősége tagjainak kinevezési és leváltási eljárásából.

A CCR indokolásának közzétételekor további részleteket is megtudunk. Tény, hogy az igazságszolgáltatási törvények egyes cikkelyeinek CCR általi sorozatos elutasítása a hármas, Iordache, Nicolae és Nicolicea szakmai hiányosságait mutatja meg nekünk. És Tudorel Toader Belina-ügyben elmondott CCR előtti érvelésének kudarca azt bizonyítja, hogy bár nagy szakértőnek tartja magát, ő is elég gyakran ráfarag.

A Dragnea és Tăriceanu által a hülyítésünkre kitalált párhuzamos állam

Mindazok alkotják a párhuzamos államot, akik nem hallgatnak ránk. Valójában ezt akarja mondani Dragnea és Tăriceanu. Azt még meg tudom érteni, hogy nem akarják megérteni a demokráciát, a hatalmi ágak működését. De az már túl sok, hogy azt remélik, azt hiszik, mindnyájunkat át tudnak verni. Az ostobaság legjobb bizonyítéka, ha a többieket hiszed ostobának.

Párhuzamos állam így, párhuzamos állam úgy. Már csak az hiányzik, hogy azt mondják, a párhuzamos állam miatt nem teljesül a kormányprogram, nem azért, mert ostobán dolgozták ki és mert képtelenek meghallgatni a szakértők érveit is.

Következtetés

A jelenlegi kormányzatot az ostobaság és a lopás jellemzi. A korrupciós tettek miatt indult perek és nyomozások azt bizonyítják, hogy a kormányon lévők mindenféle hülyeséggel próbálnak átverni bennünket, hogy elleplezzék ezt a szomorú valóságot. De nem panaszkodhatunk. A jelenlegi kormánykoalíció a románok egy részének szavazatával és mások távolmaradásával került hatalomra. Így hát az van, amit megszavaztunk. És nem szavaztunk.

foter.ro

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

SZATMÁR ÉS SZILÁGY MEGYÉBEN TURNÉZIK AZ OSONÓ SZÍNHÁZMŰHELY

Szeptember 16. és 20. között a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával tíz …

Egy hozzászólás van

  1. Sztálin mondta: a román nem nemzet, hanem foglalkozás!

    Lenin fogalmazott: “Románia a történelem prostituáltja.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.