2021 február 27., szombat

Lullázás 18.: Mi hiányzik nekem Veszprémből?

Share

Veszprém kétségtelenül a legszebb és legtitokzatosabb magyar városok egyike. Budán kívül nincs még egy város jelenlegi határainkon belül, ahol épségben megmaradt volna a vár és egybenőtt volna, élő módon a várossal, építészeti öröksége, a tájba simulása egyedülálló, s még nem is beszéltünk pezsgő kulturális életéről!

Misztikus oldalról beszélnünk kell arról, hogy Veszprém a királynék városa: ahogyan a Pilis Magyarország férfi princípiuma, úgy Veszprém és a Balaton-felvidék a női. A koronázásoknál szabály volt, hogy amíg a királyt mindig az esztergomi prímásnak kellett megkoronáznia, a királynét a veszprémi érseknek. A Balaton-felvidék jelentőségét nem csak mi ismerjük: a régi jóslat szerint itt fog eldőlni Európa sorsa, ez a jóslat befolyásolta Hitlert, hogy utolsó támadó hadműveletét pont ebben a térségben indítsa meg, még kutatni lenne érdemes a német misztikusok balaton-felvidéki jelenlétét (bár a II. Világháború után ennek nyomait igyekeztek eltűntetni).

Nos, azt hiszem elég ennyi is lelkesítésnek, hogy érdemes ellátogatni ebbe a városba – azonban a lehetőségeit még nem használták ki kellőképpen.

A Benedek hegy alatt egy különös kapura lettünk figyelmesek: „Óvóhely”. Bár a kaput a helyi graffiti-művészek már kezelésbe vették, érdemes egy pillanatra megállnunk és elgondolkoznunk. Az óvóhelyet 1944-ben építették (ne feledjük, ekkor a város stratégiai irányítás pont volt!). Természetesen, az óvóhely egykor nem csak a sziklába fúrt lyukakból állt, hanem a szükséges létesítményekkel is, elsősegély állomás is ellátták – sajnos, azonban erről csak olvashatunk, mivel az óvóhely jelenleg lezárt terület. Hosszabb időn keresztül tervezték megnyitását, útrövidítőként, de sajnos Magyarország az elfeledett tervek földje, ezt is ad acta rakták.

Nyáron ellátogattam Grazba is, ott a hasonló céllal épült óvóhely a város részévé vált: nem csak útrövidítőként, hanem szórakozóhelyként, a lift aknájaként is a város egyik legnagyobb látványosságává vált. Igaz, nem azonosak a dimenziók: ott az óvóhely 17 ezer négyzetméteres, 50 ezer ember számára nyújtott menedéket – de ismerve a magyar kreativitást, igényes tervekkel és kivitelezéssel a veszprémi óvóhely is a történelem iránt érdeklődő zarándokok célpontja lehetne.

És hogy milyen lehetne? Néhány kép Grazból:

Korábban:

Lullázás 12.: Szigligeti, de vár, nem Ede

Lullázás 13.: Egy kihagyott lehetőség: Űrtávközlési Földi Állomás (Taliándörögd)

Lullázás 14.: Egy legendás hős, egy fekete özvegy és a pálinka (Nagyvázsony)

Lullázás 15.: Balcsi-walking?

Lullázás 16.: A levendula-félsziget

Lullázás 17.: Balatonfüred a vizes VB megnyitója előtt

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Új bázist építünk – Miskolc

“…A számunkra ideális 10 méter helyett, nekünk több, mint 100 métert kell megtennünk riasztás esetén, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.