2020 február 21., péntek
A Trianon Múzeum díszterme - a szerző fényképei

Lullázás 21.: Ahol érdemes megállni útközben: Trianon Múzeum (Várpalota)

Share

Lullázás… Furcsa, nem létező magyar szó, mégis használom. Az utóbbi években vissza-vissza értünk ebbe a kis Somogy megyei faluba, hogy innen kiindulva fedezzük fel a Balaton közeli érdekes helyeket. Mert a Balaton nem csak a vízpartról és a lángosról, nemcsak a vízparti sütkérezésről szól, hanem ezeknek az alig, vagy kevésbé ismert helyeknek a felkereséséről is, a lélek és a szellem töltekezéséről. Így, ha azt mondom, „lullázás”, valami ilyesmit értek alatta: megszállni egy szép faluban, aminek lelke és meséje van, s egyensúlyt teremteni a test, a lélek és a szellem pihenése között.

A múzeum bejáratánál hatalmas terepasztal fogad minket a magyarországi várak makettjaival

Ha valaki úgy dönt, hogy a Balatonnál nyaral, érdemes egy kis időt rászánnia, s útközben egy kis kitérőt tennie Várpalota felé, s meglátogatni a Trianon Múzeumot. Trianoni emlékezés és felhőtlen nyaralás? Hogy jön ez össze? Köszönöm, jól, válaszolhatnám Micimackóval.

Emlék a Nagy Háborúból: érdemes megfigyelni, hogy Ferenc József, mint magyar király szerepel rajta

 

Trianon a mindennapokra ható történelmi trauma volt, a Múzeum bemutatja a diktátum utáni magyar hétköznapokat is a maradék csonkaországban

Sokan úgy vannak Trianonnal, mint a Holokauszttal: kötelességből emlékeznek rá, hiszen ezek azok a keserű történelmi események, évtizedek óta a tudatunkban élnek, éppen ezért nagyon nehéz újat és új módon mondani ezekről. Mégis, Várpalotán sikerült, hogy másképpen beszéljenek Trianonról.

 

Hatalmas terepasztalon követhetjük nyomon a Székely Hadosztály harcait és Kolozsvár elestét

Június 4-e környékén tele van a közösségi média Trianonnal (vagy írjuk inkább kis betűvel, „trianon”- nak, hiszen beszivárgott mindennapjainkba is ez a szó), mindenki fejből tudja, hogy az ország területének, lakosságának, természeti erőforrásainak hány százalékát veszítette el, talán hozzáteszik, hogy „ez minden nyomorúságunk okozója”, előkerülnek híres művészek és politikusok mondatai… Lehet-e még újat mondani?

 

Trianon a vasutak tükrében: az elvesztett vonalak és gördülőállomány, a vasútállomásokon csak idegen nyelven szabad megszólalni és a menekültek vagonlakásai…

A Trianon Múzeumnak ez sikerült. A kiállítás nem csak a dátummal, 1920. június 4-ével foglalkozik, hanem komoly és alapos kutatómunkával bemutatja, mi vezetett idáig, s hogyan alakította át a magyarság életét, hogyan épült be tudatunkba. Nem egyetlen kiállítást láthatunk, hanem (nem elírás!) 18-at, a legváltozatosabb témakörökben!

 

Amit veszítettünk: a városok és a lerombolt szobrok, de a dacosan fennmaradt turulszobrok hirdették a szebb jövőbe vetett bizalmat

Erre a múzeumra nem elég a kötelező egy óra: megcsodálhatjuk Lőcse város makettjét, egy vasúti terepasztalon nyomon követhetjük a Székely Hadosztály harcait, betekinthetünk egy vagonlakás belsejébe (az ifjabbak kedvéért: az elcsatolt területekről menekültek éveken keresztül mellékvágányra állított vasúti teherkocsikban éltek), emlékszobákban ismerhetjük meg Trianon költőit és vándorát, megrendülten tekinthetjük meg a lerombolt szobrok darabkáit, szembesülhetünk azzal, hogy Trianon nem zárult le 1920-ban, utolsó hullámában a Benes-dekrétumot akarták kiiktatni a felvidéki magyarságot. A kiállítás szervezőinek figyelmét még az irredenta falvédők sem kerülték el… S ha a rengetek látnivaló kifáraszt minket, egy moziteremben a II. Bécsi Döntést követő erdélyi bevonulás képeit is megtekinthetjük.

 

A kiállítások erőssége, hogy nem az áldozattudatot erősíti: nem csak Trianon felelőseit keresi, de bemutatja a rossz és hibás válaszokat is, amiket adtak rá

A Trianoni megemlékezések gyakori hibája, hogy csak a fájdalomról és az áldozattudatról szólnak, azonban Várpalotán nem egydimenziós kiállítást hoztak létre, szembesít minket azzal is, amit szívesen felejtenénk: tárgyilagosan foglalkozik a vörös- és fehérterrorral, Prónay Pállal (aki egyszerre volt szereplője a fehér terrornak és a rongyos gárda harcainak, így részben neki is köszönhető, hogy Sopron visszatért Magyarországhoz). Szembesülnünk kell azzal is, hogy Trianon után voltak, akik a zsidókat és az áruló keresztényeket tették felelőssé a tragédiáért, s hogy voltak szászok, aki Erdélyben a bevonuló honvédeket náci karlendítéssel fogadták…

 

A történelem nem fekete-fehér, de nem is csak vörös és fehér, hanem árnyaltabb, sokan egyszerre bűnösök és hősök is… Ezt talán Prónay élete példázza a legjobban: részt vett a fehér-terrorban, de ha nincs, talán Sopron ma osztrák város lenne… A Múzeum bemutatja a vörös terror szörnyűségeit is, de nem titkolja el, hogy erre a fehér-terror következett

Nagy a kísértés, hogy azzal zárjam soraimat, hogy ezt a kiállítást minden magyarnak meg kell néznie, azonban a Trianon Múzeum sokkal több ennél: egy érdekes kiállítás, amit nem csak kötelességből érdemes megnézni.

Bővebben: http://www.trianonmuzeum.hu/

 

Korábban:

Lullázás 12.: Szigligeti, de vár, nem Ede

Lullázás 13.: Egy kihagyott lehetőség: Űrtávközlési Földi Állomás (Taliándörögd)

Lullázás 14.: Egy legendás hős, egy fekete özvegy és a pálinka (Nagyvázsony)

Lullázás 15.: Balcsi-walking?

Lullázás 16.: A levendula-félsziget

Lullázás 17.: Balatonfüred a vizes VB megnyitója előtt

Lullázás 18.: Mi hiányzik nekem Veszprémből?

Lullázás 19.: Somogyvár, a koronázatlan lovagkirály nyomában

Lullázás 20.: Kiknek volt a nemzeti festője Zichy Mihály?

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

2 hozzászólás

  1. Horthy hőstette, ostobáknak!

    1919-ben Horthy Miklós ugyancsak nyugati, elsősorban francia támogatással szerezte hatalmát. Horthy az országra törő antant oldalán a hont védelmező fehér tisztek vezette vörös hadsereg ellen gerilláskodott, majd hatalomra jutását követően annak legendás fő parancsnokát, Stromfeld Aurélt börtönbe vettette. Stromfeld Aurél nemcsak parancsnok, de a magyar nép zászlóvivője is volt, kinek sikeres hadjáratait a nyugat csak hazugsággal (Clemenceau jegyzék) és persze a magyar politikai vezetés ostobaságát kihasználva tudta megtörni.
    Valóban a Tanácskormány újra tudja mozgósítani a tömegeket a haza védelmére és katonai sikereket ér el! De ha a munkások a parasztok megvédik az ország integritását, akkor továbbra is övék kell, maradjon a hatalom, mert a katonai siker legitimálja őket az ország további vezetésére is! Tehát a magyar uralkodó osztály inkább lesz a honvédő háború árulója (Julier Ferenc, Horthy Miklós, Bethlen István, Teleki Pál grófok) mint saját osz¬tályérdekeinek ellensége.
    A számszerűen és stratégiailag fölényes helyzetben támadó Vörös Hadsereget a vezérkar főnöke, Julier Fe¬renc gonosz árulása kergette vesztébe. A hadrendet, az “ordre de bataille”-t Julier a bécsi Pokorny csoport útján eladta Bethlenéknek. Ők azonnal átadják a végzetes katonai titkot tartalmazó írást Cunninghamnek, s ennek pecsétje alatt Pallavicini Alfonz gróf angol futárigazolvánnyal bevitte Szegedre. A román hadvezetőség tehát az Antant tisztek közvetítésével már a támadás megkezdése előtt 36 órával ismerte a Vörös Hadsereg haditervét. De Julier nem elégedett meg az egyszerű árulással. Rendelkezéseivel, a hadműveleti irányítással megkönnyítette a románok helyzetét és lelkiismeretlenül vesztükbe vitte a magyar katonákat… A hadsereget ezzel az árulással Teleki Pál és Julier kelepcébe csalták. A vereség elkerülhetetlen volt ..A haditervet Gömbös Gyula „megbízható elvtárs” vitte ár a románoknak!. A történelem ítélkezni fog: Horthy Mik¬lós, Bethlen István és Teleki Pál grófok, Julier Ferenc és társai méltó utódai a negyvennyolcas muszkavezető mágnásoknak. Nemeskürthy István Édes Erdély 116. o.
    (Horthy) A császár inasa odaadja az ország kétharmadát, hogy Ő kormányzó lehessen, és a proletárdiktatúrát okolja a maga árulásáért. Végül a maga patkánybőrének mentése érdekében Szálasinak is hajlandó a hatalmat át¬adni! (legvégül dísztemetést ád néki a hálás MDF-es utókor) Kuruc infós hazugok kirúgtak véleményemért!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.