2018 október 23., kedd
Balog Zoltán - MTI fotó: Kovács Tamás

Ma közel egymillióval kevesebben élnek szegénységben, mint öt évvel ezelőtt

Share

Érdemben sikerült csökkenteni a szegénységet az elmúlt években – ezt tartja a legnagyobb eredménynek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki elmondta azt is: a közeljövőben bővíteni fogják az otthonhoz jutás forrásait, főleg vidéken.

“Ha ismét mi kapunk bizalmat, továbbra is lesz családi adókedvezmény, otthonteremtési program, házassági adókedvezmény – mondta Balog Zoltán az Origó hírportálon szerdán megjelent interjúban. Arról is beszélt: most már arról is gondolkozhatunk, mit kell ahhoz tenni, hogy ne csak jobban, hanem szebben is éljünk. Ma közel egymillióval kevesebben élnek szegénységben, mint 5 évvel ezelőtt – mutatott rá, és hiteltelennek tartotta arról beszélni, hogy Magyarországon növekedne a szegénység. Hozzátette: igen nagy anyagi terhet vállalt át az állam a családoktól, miközben növekedett a gazdaság, a reálbérek.

Szólt arról is: 36 százalékkal emelkedett az Emberi Erőforrások Minisztériumának költségvetése, mióta átvette annak irányítását, így az oda tartozó összes terület több pénzt kap, mint korábban. Az oktatás átalakításáról, a színvonal változásáról szólva rámutatott: az utóbbi 15 év legjobb eredményét érték el jelentős, 4 százalékos javulást tapasztalva a szövegértés terén, a PISA-val egyenértékű PIRLS felmérésen. Szerinte ezen eredményt nem lehetett volna elérni az iskolarendszer átalakítása nélkül.

A tanárképzésről szólva azt mondta: a képzés gyakorlatorientáltabb lett, és már az első évfolyamon jelentős ösztöndíjat kapnak a tanárjelöltek. Januártól 13+1 újabb intézkedéssel segítik a családokat – ismertette -, miután megerősítették a családtámogatási rendszert és otthonhoz segítették őket, valamint bölcsődéket is fejlesztettek. Ugyanakkor fontosnak tartotta azt is, hogy Magyarország “családbarát országgá” váljon.  Az egészségügy területén a béremelést tartotta a legnagyobb eredménynek, a szektorban megjelenő “álhírekről” pedig azt mondta: a politikai harc rendkívüli intenzitással dúl a média szintjén is, szinte minden eszközt felhasználnak a manipulálásra, hírek helyett politikai szándékot támasztanak alá hamisításokkal.

Beszámolt arról is: kórházfejlesztésre vidéken és Budapesten az elmúlt időszakban és az előttünk álló nyolc évben 1200 milliárd forint jut. Az eredmény számos vidéki kórházban már látható, “most Budapesten a sor a kórházfejlesztésekkel”. Arra a kérdésre, hogy megnyílik-e a jövőben az egészségügy a magánbiztosítók előtt, azt mondta: a kormányzat ilyet nem tervez, a magánegészségügy piaci alapon működik. Fontos eredménynek ítélte még, hogy 2010-hez képest 10 százalékkal nőtt a rendszeresen sportolók aránya, az igazolt sportolók számra pedig meghaladja a félmilliót. Arra is rámutatott: a civil szektor állami támogatása 2010 és 2015 között 144 milliárd forintról 202 milliárdra emelkedett.

Origo.hu/MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Orbán Viktor részt vesz a Sargentini-jelentés vitáján

A magyar miniszterelnök személyesen vesz részt szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésen, melyen a …

Egy hozzászólás van

 1. Dékány Ilona

  Azzal nem vagyok tisztában , hogy hivatalosan mi alapján tekinthető szegénynek valaki , de mivel 40 évig közvetlenül kapcsolatban voltam a családokkal / Régen kötelező volt minden tanulóról környezettenulmány alapján jellemzést írni ./, az elmult években pedig 260–320 családot segítettem , van rálátásom a családok helyzetére .
  Íróasztal mellett lehet számolgatni , grafikonokat gyártani , de nem hiszem , hogy az megfelel a valóságnak . Csak és kizárólag a közvetlen kapcsolat az , amely alapján ki lehet jelenteni , hogy valaki szegény .
  Pl.Nem mérvadó , ha valaki albérletben lakik ! Nem teljesen számít a havi jövedelem ! Sőt , még a gyermekek számától sem függ a szociális helyzete a családnak .
  Látom , hogy az albérlők milyen pocsékolást végeznek . Az alacsony jövedelmű családokban 80 % – ban dohányoznak a szülők . Sorolni tudnám a tapasztalataimat .
  Az utóbbi években /kb. 20 év óta / egyre növekszik az un. rászorultság , amelyhez szorosan társul , hogy ingyen hozzájutok , nem kell megdolgoznom érte . A takarékosság fogalma lassan ismeretlen fogalom lesz .Véleményem szerint a rászorultsági -%–ot a negyedére lehetne csökkenteni , ha a szociális munkások alaposabban tevékenykednének .Ha rákényszerítenék az embereket /Ahogy régen volt !/ , hogy mindenért meg kell dolgozni .Természetesen nem a szolidaritás ellen “beszélek ” , ugyanis vannak igazi rászorulók is . –sajnos .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.