2020 augusztus 9., vasárnap
Forrás: szakmakejszakaja.hu

Ma rendezik meg a Szakmák Éjszakáját

Share

Péntek este rendezik meg a Szakmák Éjszakáját, amelyen a fiatalok megismerkedhetnek az egyes szakmákkal, üzemlátogatásokon vehetnek részt és szórakoztató programok is várják az érdeklődőket. A rendezvény mottója: Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg! A résztvevőknek az információgyűjtés mellett arra is lesz lehetőségük, hogy kipróbálják magukat bizonyos szakmákban.

Magyarországon az elmúlt időszakban rekordszintre ugrott a foglalkoztatottság, miközben a munkanélküliség a rendszerváltás óta nem látott szintre esett. Eközben jelentős munkaerőhiány alakult ki több szektorban.

Varga Mihály szerint Magyarország érdeke volt, hogy olyan szakképzést építsen ki, amely erős, stabil hátországot jelent a gazdaságnak és az cégek igényeinek megfelelő szakoktatást valósítson meg.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a szakmák népszerűsítése érdekében indította el a Szakmák Éjszakája néven azt a programsorozatot, amelynek középpontjában a gyakorlati megismerés, a kipróbálás, a saját kezű tevékenység áll, miközben a látogatók a szakmák által nyújtott életpályákat virtuális eszközökkel is végigkövethetik. A rendezvény mottója így nem véletlenül lett a „Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg.”

Eltérően a hagyományos pályaválasztási vásároktól, szabadidős, családi tevékenységként szervezték meg a rendezvényt a magyarországi szakképzési centrumok.

Idén is tízezreket várnak a programokra

Tavaly országszerte több mint 46 ezren keresték fel a különböző programokat, amelyeken nemcsak a pályaválasztó fiatalok ismerkedhettek meg a különböző szakmákkal, hanem a középiskolások, sőt a felnőttek is. Idén tovább bővül a kínálat: több mint 450 helyszínen, 166 településen, mintegy 4600 különböző programon vehetnek részt az érdeklődők.

Ebben az évben 32 agrárszakképzést oktató iskola is csatlakozott a Szakmák éjszakájához, és több olyan intézmény van, amely határon túli – erdélyi, délvidéki, felvidéki és kárpátaljai – testvériskolájában mutatkozik be.

A fővárosban a rendezvény kiemelt helyszíne a Construma építőipari szakkiállítás lesz, ahol a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum 11 iskolájának több mint 200 szakmája mutatkozik be.

A programok között autószerelés, divatbemutatók, koncertek, tésztahídépítés is szerepel. A Szakmák éjszakáján nemcsak iskolák, hanem cégek is bemutatkoznak, így a látogatók előtt több üzem és gyár nyílik meg péntek este.

A salgótarjáni Szent-Györgyi Albert Gimnáziumban okostelefonon keresztül LEGO robotok programozásával ismerkedhetnek a középiskolások.

Dunaharasztiban megnyílik a Coca Cola gyára, itt vezetett gyár- és raktárlátogatásra van mód.

A győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumban az iskola számítástechnika termében Inventor program használatával egyszerű 3D modellek létrehozása szerepelt a programok között.

A részletes programok a szakmakejszakaja.hu honlapon érthetők el.

Ez egy show, családi program, egy jó péntek esti program, ahol lehet majd autót szerelni, tésztából hidat építeni, lesznek divatbemutatók, koncertek, és a látogatók információkat kaphatnak a képzési lehetőségekről is” – mondta korábban Pölöskei Gáborné az M1 Ma Reggel adásában.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.