2020 június 5., péntek
Fotó: hirado.hu

Macron leváltotta az Orbánt méltató francia nagykövetet

Share

Leváltotta Emmanuel Macron Franciaország budapesti nagykövetét, az erről szóló rendelet szombaton jelent meg. Helyét Pascale Andréani, korábbi OECD-nagykövet veszi át – írja a hvg.hu.

Mint ahogy a Polgárportál is megírta Eric Fournier néhány nappal korábban egy a párizsi kormányzatnak címzett diplomáciai jegyzetben elemezte a magyarországi helyzetet, és arról írt, az Orbán Viktort populizmusa miatt ért támadások csupán a magyargyűlölő nemzetközi sajtó túlkapásai.

Különösebb visszhangot nem is kapott volna a hír, ám a brüsszeli EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón a francia államfőnek szegezték azt a kérdést, mit gondol nagykövete kiállásáról. Macron pedig erélyesen kelt ki, így: „egyáltalán nem osztom a nagykövet véleményét, semmilyen szempontból nem fogadom el Orbán Viktor politikai irányvonalát sem”.

Fournier nagykövet kijelentésével kapcsolatban akkor azt mondta: ha nyilvánosan tette, visszavonja a megbízatását, ha pedig a személyes véleményét fejtette ki, akkor a szólásszabadság megnyilvánulásának tekinti a jegyzetet – de attól még nem ért vele egyet. Azt továbbra sem derült ki, nyilvános volt-e a dokumentum, ám Macron reakciója gyors volt: Fournier utóda hivatalosan már csütörtök óta Franciaország budapesti nagykövete.

Forrás: hvg.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Egy hozzászólás van

  1. Demokrácia ,a la liburnyák .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.