2020 július 8., szerda
Az idén a világ minden tájáról érkeztek cserkészvezetők a felvidéki táborba

Magyar cserkészvezetők találkoztak Felvidéken

Share

Az  idén a világ minden tájáról érkeztek cserkészvezetők a felvidéki táborbaPalást/Ipolyfödémes
Tegnap ért véget a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tíznapos vezetőképző tábora, ahol a fiatalokat a náluk fiatalabbakkal való foglalkozásra oktatták. A Palást és Ipolyfödémes között elterülő Olvári-völgyben az idén közel 130 cserkész táborozott.

A völgybe idén nem csak Szlovákiából érkeztek cserkészek. A segédtisztképző tábort először rendezte meg közösen a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma. A 18 éven felüli vezetők a világ minden tájáról érkeztek: az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Erdélyből, Vajdaságból, Kárpátaljáról és Magyarországról is. „Külön öröm számunkra, hogy külföldi cserkésztestvéreinkkel közösen rendezhettük meg a tábort. A fiatalok és mi, szervezők is rengeteget tanulhatunk a közös munkákból” – mondta Gál Erik, az SZMCS vezetőképzésért felelős koordinátora.

A szervezők és a fiatalok is sokat tanulnak a közös munkákbólA segédőrsvezető-tábor – ahogy a nevében is benne van – az őrsvezető segítésére tanítja meg a 13-15 éves fiatalokat, ezen a képzésen idén 25 cserkész vett részt. Ez a tábor elsősorban a gyakorlatra épít: a gyerekek itt olyan feladatokat kapnak, melyeket csak csapatban tudnak megoldani, ezáltal saját maguk tanulják meg az együttműködés fontosságát. Az őrsvezető-képző táborban húsz 15-18 éves fiatal vett részt, ők a gyakorlat mellett főként elméleti oktatásban részesültek. A képzésvezetőktől megtanulták, hogyan tartsanak élvezetes kiscsoportos foglalkozásokat, de a gyermekpszichológia alapjairól is hallhattak érdekességeket. A cserkésztáborokban a magyar népi hagyományok ápolásáról sem feledkeznek el: játszva, dalolva szívják magukba a cserkészek a magyar kultúrát.

A vezetőképző táborok mellett 14 fővel idén is működött a segítő tábor (SETA), mely a vezetőképző táborokat látja el élelemmel a 10 nap folyamán, illetve minden szervezési dologban segíti a képzésvezetőket. Az elméleti oktatás gyakorlatban való azonnali kipróbálására is lehetőségük volt a fiataloknak: a palásti Ivánka-kastélyban 25 kiscserkész (6-10 évesek) táborozott, akiknek többek között a napi programot az őrsvezetőnek készülő fiatalok biztosították.

A Szlovákiai Magyar Cserkészet az idén ünnepli a felvidéki cserkészet megalakulásának 100. évfordulóját: a szervezet idén minden rendezvényét ennek a jeles évfordulónak a jegyében szervezi.

szmcs-p

Fotók: SZMCS képarchívuma

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.