2018 február 18., vasárnap
Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) országos elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke (b-j) a Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítás megnyitója után Hajdúszoboszlón. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Magyar-magyar gazdasági összefogás Hajdúszoboszlón

Share

A Magyar Nemzeti Kereskedőház 2017. március 16-17-én első alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Gazdasági Konferencia és Kiállítás elnevezésű szakmai rendezvényt Hajdúszoboszlón, a határokon átívelő magyar-magyar együttműködések további dinamizálása jegyében, melyen közel 200 kiállító és több mint 400 szakmai látogató vett részt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára megnyitójában kiemelte: a rendszerváltás óta sokan sokat tettek annak érdekében, hogy a kárpát-medencei magyarság gazdasági értelemben is erősödjön, de senki nem tett annyit, mint az utóbbi egy évben a magyar kormány.

A kormány által biztosított mintegy 150 milliárd forintból soha nem látott léptékű fejlesztések valósulnak meg a délvidék legdélebbi pontjától a kárpátaljai hágókig, Kézdivásárhelytől Pozsonyig – tette hozzá Magyar Levente.

2017 – az áttörés éve

Az államtitkár a magyarként való megmaradás egyik legfontosabb feltételének nevezte, hogy “legyen egzisztenciális, anyagi értelemben is megalapozott a kisebbségi lét, és meg tudjuk haladni azt a súlyos kihívást, amely az elvándorlás formájában sújtja a határon túli területeket”.

Magyar Levente nemzetpolitikai értelemben az áttörés évének nevezte 2017-et, amikor is a Magyar Nemzeti Kereskedőház és különféle helyi alapítványok hálózatán keresztül komoly forrásokat juttatnak a magyar vállalkozók megerősítésére.

Előre léphetnek a gazdák, családok, vállalkozók

Hozzátette: végre előre tudnak lépni azok a gazdák, családok, vállalkozók, akik évtizedeken keresztül háttérbe szorultak, kevesebb lehetőségük volt az érvényesülésre, mint a többségi nemzet tagjainak. Most a kisebbség kerül kedvezőbb helyzetbe, amire száz éve nem volt példa – jegyezte meg.

Magyar Levente példaként említette, hogy néhány nap múlva a felvidéki Szabadkán egyszerre négyezer magyar vállalkozóval írnak alá vállalkozói szerződést, aminek eredményeként négyezer helyi magyar család jut jobb megélhetési lehetőséghez, modernizálhatja gazdaságát, vásárolhat földet, gépet, eszközöket.

Újabb beruházások kezdődnek

Még az idén további két tucat nagyberuházás kezdődik a Vajdaságban: 30 milliárd forint támogatásból új üzemek, gyárak épülnek, ami által “olyan mértékben fog megmozdulni a vajdasági magyar gazdaság, mint még soha korábban”, s amely érzékelhető életszínvonal emelkedést biztosít a közeljövőben – ecsetelte Magyar Levente hozzátéve, hogy a Kárpátalján is már érdemben zajlik a program, a Felvidéken és Erdélyben pedig ősszel indul.

Perényi Zsigmond, a Miniszterelnökség nemzetközi helyettes államtitkára az európai uniós forrásokról és az Interreg pályázatokról, Nikoletti Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdasági kapcsolatokért és fenntartható gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára az egyéb igénybe vehető forrásokról és pénzügyi lehetőségekről tájékoztatta a tanácskozás résztvevőit.

Több helyről is segítik a magyar vállalkozókat

Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója elmondta: 22 határon túli irodájukban, mint kihelyezett hídfőállásokon igyekeznek elérni és segíteni az ottani magyar vállalkozókat.

A konferenciára és kiállításra kétszáz határon túli magyar vállalkozó és csaknem ugyanennyi kiállító érkezett Hajdúszoboszlóra. Ott voltak a rendezvényen a határon túli magyar szervezetek vezetői, mások mellett Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ elnöke), Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke, és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke.

MTI / felvidek.ma

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Évértékelő 2018 – Orbán titka a tehetség, a hit és a kiapadhatatlan tetterő

Az elmúlt nyolc év jobban sikerült, mint ahogy vártuk. Időarányosan talán előrébb is vagyunk, mint …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.