2018 december 17., hétfő
Az 1944-1945-ben, a Délvidéken meggyilkolt mintegy 20-40 ezer magyar áldozatra emlékeztek. / Forrás: gyertyagyujtas.hu
Forrás: gyertyagyujtas.hu

Magyar-szerb vegyes bizottság vizsgálja az 1944-es délvidéki mészárlásokat

Share

A 1944-ben a délvidéki magyarok ellen elkövetett mészárlásokat vizsgáló magyar-szerb vegyes bizottság kutatásainak valódi eredményét az azok nyomán megvalósuló rehabilitációs eljárások jelenthetik, amelyek jelenleg sokszor megmagyarázhatatlanul lassan haladnak – jelentette ki Dévavári Zoltán az újvidéki egyetem docense az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

A történész annak kapcsán beszélt erről, hogy Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke csütörtökön bejelentette: a több éve alakult vegyes bizottság hamarosan nyilvánosságra hozza a kutatási eredményeit.

Dévavári Zoltán, aki a Veritas Történetkutató Intézet munkatársa is, elmondta: véleménye szerint a magyarok elleni atrocitásokkal kapcsolatban nem pusztán bosszúról lehet beszélni, hiszen 1941-től a második világháború befejezéséig gyakorlatilag polgárháború zajlott Jugoszlávia területén. Szinte minden nép brutális kegyetlenséggel harcolt egymás ellen.

Vagyis a mészárlás akkor is bekövetkezett volna, ha nem történik meg a magyar hadsereg számos szerb áldozattal járó 1941-es újvidéki razziája, az úgynevezett hideg napok – tette hozzá.

Ugyanis – folytatta – 1944-ben terror működött, amelynek keretében az új államhatalom az összes potenciálisan ellenségnek nyilvánított emberrel vagy társadalmi réteggel való nyílt leszámolást célozta.

Ennek esett áldozatául a tíz-ötvenezer (a pontos számok máig nem tisztázottak) délvidéki magyar, de több tízezer szerb is a hatalom áldozatává vált.

A vegyes bizottság felállítása – amelyről 2010-ben állapodott meg a két ország – azt is mutatja, hogy politikai szándék létezik a történtek tisztázására – mondta Dévavári Zoltán.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A temerini Nagy Arnold nyerte a Vajdasági Vágtát

A dél-bácskai Temerint képviselő Nagy Arnold nyerte meg szombaton a hatodik alkalommal megrendezett Vajdasági Vágtát …

Egy hozzászólás van

  1. Dávid Szaniszla

    Már nagyon itt az ideje az igazság kinyomozásának. Legyenek megnevezve a vétkesek, s legyenek megszégyenítve azok, akik ártatlan emberek vérét ontották!!! A megalázott magyarok arra várnak, hogy elégtételt kapjanak a sok embertelen kínzásért! Ez a legkevesebb, amit meg kell adni ezeknek a sokat szenvedett embereknek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.