2019 március 23., szombat
Sepsiszentgyörgy / Forrás: 888.hu

A magyar színekbe borult Sepsiszentgyörgy kiverte a román biztosítékot

Share

Magyar nemzeti színekkel díszíttette ki kedden a székelyföldi Sepsiszentgyörgy önkormányzata a várost a nemzeti ünnepre készülve. A prefektus felszólította az önkormányzatot, hogy szerdáig állítson román zászlókat a magyarok mellé.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata közleményben tudatta: a március 15-i ünnepségre készülve a városközpontot magyar nemzeti színű szalagokkal, a Főteret magyar nemzeti zászlóval, illetve néhány utcát kokárdával díszített fel.

Az önkormányzat a “félreértések tisztázása céljából” azt is leszögezte, hogy a belvárosban található kovácsoltvas lámpaoszlopokra függőlegesen elhelyezett magyar szimbólum “nem zászló, nem lobogó, hanem magyar nemzeti színű szalag”. A belvárosi lámpaoszlopok mindegyikére az önkormányzat több méter hosszú és csaknem egy méter széles piros-fehér-zöld szalagot függesztett. A városházi közlemény Szekeres Attila sepsiszentgyörgyi heraldikust idézte, aki elmagyarázta, hogy a felfüggesztett piros-fehér-zöld szalagok sem zászlónak, sem lobogónak nem minősíthetők.

A prefektusi hivatal honlapján közzétett keddi közleményben a prefektus a Románia jelképeinek használatára vonatkozó 1994/75-ös törvény előírásaira figyelmeztette a sepsiszentgyörgyi városvezetést. Amint a törvényből idézte: “más országok zászlaját Romániában csak Románia zászlajával együtt lehet kitűzni hivatalos épületekre és közterületekre, és csakis hivatalos látogatások és nemzetközi rendezvények alkalmával”.

A prefektus közölte: felszólította az önkormányzatot, hogy szerdáig tűzze ki Románia zászlaját is a villanyoszlopokra a törvénynek megfelelően, mert különben ki fogja róni a törvényben meghatározott bírságot.

Leleményes székelyek

A prefektus kifogására adott válaszközleményében a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal közölte: a kitűzött szalagok, kokárdák egyike sem Magyarország hivatalos zászlója. A közlemény Antal Árpád András polgármestert is idézte.

Százhetven éve ünnepeljük március 15-ét Erdélyben, Székelyföldön. 1989 óta minden évben kihelyezzük a nemzeti szimbólumokat. Úgy tűnik, hogy idén, a centenárium évében egyesek még ezt a jogunkat is elvitatnák.

– fogalmazott Antal Árpád András.

888.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

SZATMÁR ÉS SZILÁGY MEGYÉBEN TURNÉZIK AZ OSONÓ SZÍNHÁZMŰHELY

Szeptember 16. és 20. között a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával tíz …

3 hozzászólás

 1. Dávid Szaniszla

  Kedves Sepsiszentgyörgyiek! Nem hiába vagytok székely góbék! Gratulálok a tettetekhez! Minden jót kívánok! Szép Március 15-i ünneplést!

 2. Dékány Ilona

  ÉLJENEK A SZÉKELY TESTVÉREINK !
  BÉKÉS , SZÉP MÁRCIUS 15–i ÜNNEPLÉST KÍVÁNOK !
  ÖSSZETARTOZUNK !

 3. Kedves Székely-Magyar-Testvéreim.

  Én egy Székely-Család Leszármazottja vagyok, Vingai-Ősöktől-Származok. Büszkén böngészek, mint egy éhes ember, hogy mit talál, azon a szemétdombon, amire Őseim olyan büszkék voltak. Meglátogattam, szomorú, hely őseim sírjait megtalálni, lehetetlen. A város job ha nem látod. Oláhok-Rombolásai előtt, egy gyöngy szem volt. Ma egy Piszok telep-oláh-telep. Nem laknák ott semi pénzért. Miért büntetett minket az Isten a Mindenható. Őseim a legszebb Templomot építették az Úr-Tiszteletére. Remélem az Úr tőlünk is elveszi ezt a Keserű-Pohara, minket is a kereszfára feszítettek mint Jézust, Mi is föltámadunk?.
  Én imádkozok, és gondolatban mindig ott vagyok, hol őseim nyugszanak-bár-nem-vagyok benne biztos.
  Istenem-és-Szent-Péter-az-én-Védő Szentem, Oltalmazzon titeket, de kérem őt, hogy Büntesse a Gonoszokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.