2017 december 12., kedd
Pécs, Kossuth tér, 2017 március 15. (Fotó: PolgárPortál, Nagy Ervin)

A magyarok nem kaphatnak állami ünnepet Romániában

Share

Immár hivatalos ünnepnapjuk van a romániai kisebbségeknek: ez december 18. – erről döntött a bukaresti képviselőház. A Magyar Polgári Párt képviselői a tervezet ellen szavaztak. Ők ugyanis azt szerették volna elérni, hogy március 15-e legyen a romániai magyarság államilag elismert ünnepe. A román parlament felsőháza azonban a napokban elutasította azt, hogy az 1848-as szabadságharc évfordulója hivatalos ünnep legyen Romániában is.

Az ENSZ december 18-án fogadta el a nemzeti, vallási és nyelvi kisebbségek jogállásáról szóló nyilatkozatát, ezért lett ez a nap Romániában nemzeti ünnep, vagyis a kisebbségek ünnepe. Az RMDSZ képviselői megszavazták, a Magyar Polgári Párt képviselői viszont nem szavazta meg a tervezetet. Annak ellenére, hogy mindkét politikai alakulat elmondta, hogy ragaszkodnak március 15.-hez.

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke elmondta, jelzésértékűnek szánták a tartózkodásukat a szavazáskor, és üdvözlik azt, hogy Romániában a nemzeti kisebbségeknek egy kiemelt ünnepnapja lesz. Ezáltal is elismeri az ország és a törvényhozás azt, hogy ez egy soknemzetiségű ország – fogalmazott az elnök.

Az azonban megengedhetetlen, hogy egy héttel korábban március 15.-t leszavazták a parlamentben, olyan körülmények között, hogy például a tatár, a roma közösségeknek kiemelt ünnepnapja van Romániában. Ezt a magyarok számára, mintegy másfél milliós közösség számára nem teszik lehetővé. Majd cinikusan, rá egy hétre a kormányzó többség beterjeszti ezt a javaslatot – ez megengedhetetlen Biró Zsolt szerint.

Hangsúlyozta az elnök, hogy üdvözlik ezt a döntést, azonban továbbra is kitartanak amellett, hogy a magyar közösség számára március 15-e fontos. Természetesen minden évben ünnepeltek és továbbra is fognak március 15-én, azonban néhány olyan elemet tartalmaz a törvénykezdeményezés, ami elsősorban Székelyföldön kívül, a szórványban élő testvéreik számára tenné könnyebbé ennek az ünnepnek a megszervezését. Ezért szeretnék, ha zöld utat kaphatnak a törvénytervezet, azonban az elnök erre nem sok esélyt lát.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Esterházy erkölcsi hagyatékának üzenete, hogy az elveszettnek tűnő ügyért is érdemes küzdeni

Esterházy János erkölcsi hagyatékának egyik fontos üzenete, hogy az elveszettnek tűnő ügyekért is érdemes küzdeni …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.