2020 október 26., hétfő
Ellenforradalmat akartak kirobbantani? - Fotó: AFP / Daniel Mihailescu

Magyarok tervelték ki Erdély elszakításáért a bukaresti klubtüzet

Share

A bukaresti tűzvész tervét “egy budapesti egyetem laboratóriumaiban főzték ki, amin egyetlen jóhiszemű román sem csodálkozik” – írta egy szociáldemokrata parlamenti képviselő. Ninel Peia titkosszolgálati forrásokra hivatkozva állítja: Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök által támogatott forgatókönyv áll az eddig hatvan halálos áldozatot követelő bukaresti klubtűz mögött, amelynek végső célja Románia feldarabolása és Erdély elszakítása volt – írja a Népszabadság online.

 

Ellenforradalmat akartak kirobbantani? - Fotó: AFP / Daniel MihailescuA jóformán ismeretlen törvényhozó, mellesleg a titkosszolgálati egyetem doktorandusza, internetes naplójában abból indul ki, hogy a Colectiv klubban október 30-án kiütött tűz nem szerencsétlen baleset eredménye, hanem gyilkos kéz műve.

 

A klubtűz nyomán utcára vonult tízezrek közé provokatőrok épültek be azzal a céllal, hogy a 30 ezres tömeget feltüzelve „ellenforradalmat robbantsanak ki”. A terv részeként felgyújtották volna a belügyminisztériumot, a kormány és a parlament épületét, aminek Peia szerint „hasonló hatása lett volna, mint a Reichstag 1933-as leégésének”, vagyis „véget vetett volna a román demokráciának”.

 

A már említett titkosszolgálati források szerint Kolozsvárott készenlétben állt egy értelmiségiekből, politikusokból és üzletemberekből álló csoport, amely még akkor éjjel kikiáltotta volna Erdély függetlenségét, és megalakította volna a „magyar irányultságú” Erdélyi Köztársaságot, német protektorátusként, Oroszország garanciája mellett. Egy hasonló csoport Iasi-ban kikiáltotta volna Moldva függetlenségét. A „Moldvai Köztársaság” egy-két éven belül csatlakozzon a száz százalékban orosz befolyás alatt álló, már létező Moldovai Köztársasághoz. „Szerencsétlen Romániából” egyedül Havasalföld maradt volna a „demokrácia oszlopaként” – írja a szociáldemokrata honatya.

 

Peia szerint „egyetlen felelősséggel teli gesztus akadályozta meg az ördögi tervet, a parlament megsemmisítését és a haza végérvényes feldarabolását”: Victor Ponta kormányfő lemondása. A miniszterelnök távozása azonnal lehűtötte a kedélyeket, így az idegen manipulátoroknak nem volt már mit kihasználniuk – írja. (A forgatókönyv apró szépséghibája, hogy a miniszterelnök lemondását követő estén még többen vonultak utcára, a személycseréken túl a politika rendszer reformját követelve.)

 

A november 24-én kelt blogbejegyzésre a szociáldemokrata kötődésű Romania TV hírtelevízió hívta fel a figyelmet. A csatorna vasárnapi műsorának meghívottjai – újságírók, történészek, politikusok – nem tartották teljesen légből kapottnak a tervet, és hangsúlyozták: az illetékes szerveknek ki kell vizsgálniuk, hogy valóban megpróbálták-e eltéríteni a Ponta-kormány bukásához vezető tömegtüntetéseket.

 

Forrás: NOL

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lángok martaléka lett a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota

Romániai médiajelentések szerint szombaton késő este kigyulladt, és szinte teljesen leégett a Nagyvárad főterén álló …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.