2018 május 25., péntek
Dimitrisz Avramopulosz / MTI fotó - Soós Lajos

Magyarország egy hónapot kapott – újabb meghívó a migránsoknak

Share

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos keddi kijelentései meghívót jelentenek a migránsoknak – reagált Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az Európai Bizottság tagjának kijelentésére az M1 aktuális csatornán.

A biztos az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén elmondta, jogi és egyben erkölcsi kötelezettsége az Európai Unió tagállamainak, hogy részt vegyenek a 160 ezer menedékkérő elosztását szolgáló uniós mechanizmusban. Kilátásba helyezte, ha egy hónapon belül sincs előrelépés, kötelezettségszegési eljárás fog indulni az érintett országokkal szemben.

Bakondi György erre reagálva elmondta, ezek a kijelentések megnyugtatják a migránsokat, miszerint Európában mindenkinek van helye. Ez nem igaz – jelentette ki -, de az ilyen kijelentések “szívóhatása” 2015 óta jól látható.

A főtanácsadó szerint az unió tisztségviselőit nem azért választották meg, hogy a tagállamokat időről időre súlyos szankciókkal fenyegessék. Inkább azt kellene megvizsgálni, miért teljesítik vonakodva az uniós államok a kötelező kvótát – fűzte hozzá.

Egy hónapot kaptak a renitens országok

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy kezdje el 1294 menedékkérő átvételét Görög- és Olaszországból. Minderre egy hónapot kapott Magyarország – több más országgal együtt -, különben indul a kötelezettségszegési eljárás.

Az Európai Bizottság kedden elfogadta az uniós szükséghelyzeti áthelyezési és áttelepítési mechanizmusról szóló tizenkettedik eredményjelentését, mely a 2017. április 12. óta végrehajtott intézkedéseket értékeli.

Jóllehet a legtöbb tagállam tevékeny szerepet vállal és rendszeres áthelyezéseket végez, néhány ország – jogi kötelezettségét figyelmen kívül hagyva – még egyetlenegy áthelyezést sem hajtott végre. Ez ellentétes jogi kötelezettségeikkel, a Görögországgal és Olaszországgal szemben vállalt kötelezettségekkel, valamint a felelősség igazságos elosztásával – emeli ki az EB közleménye, amelyben a testület felszólítja

  • Magyarországot és Lengyelországot, hogy kezdjék meg az 1294 menedékkérő átvételét Görögországból és Olaszországból,
  • a Cseh Köztársaságot, hogy haladéktalanul kezdjék meg újra az áthelyezéseket,
  • valamint Ausztriát – amely Olaszország felé már jelezte menedékkérők átvételét -, hogy Görögországból is kezdje meg menedékkérők átvételét.

Amennyiben a felszólított országok – köztük Magyarország – nem tesz lépéseket, már júniusban kötelezettségszegési eljárást indíthat a bizottság.

EU-biztos: jogi és erkölcsi kötelezettség a menedékkérők elosztása

Jogi és erkölcsi kötelezettsége az Európai Unió tagállamainak, hogy részt vegyenek a 160 ezer menedékkérő áttelepítését szolgáló uniós mechanizmusban – jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

Avramopulosz a sikeres menekültügyi politika zálogának nevezte a menedékkérők Európai Unión belüli elosztását. Mint mondta, ez a rendszer “a szolidaritáson és a lehetőségeken alapul”.

Hangsúlyozta, az uniós belügyminiszterek által minősített többségi szavazással elfogadott mechanizmus nem pusztán Olaszországnak vagy Görögországnak, hanem az EU egészének érdeke, a rendszer ugyanis alapvető fontosságú a menedékkérők másodlagos mozgásának megakadályozása, illetve a schengeni térség belső szabadságának megőrzése érdekében.

A görög uniós biztos elmondta, hogy eddig nagyjából 18 ezer menekültet helyeztek át a kvótarendszer keretében, ami messze elmarad a célkitűzésektől, de az utóbbi hónapokban “pozitív irányú elmozdulás történt”. Hozzátette, szeptemberig még el lehet érni a célokat, de ehhez szükség van minden tagország szerepvállalására.

“A szolidaritás nem lehet pusztán néhány tagállam felelőssége. Közös cél, hogy minden tagország arányosan és becsületesen hozzájáruljon a rendszerhez” – közölte. “Noha több uniós tagállam fokozta a részvételét, de sajnálatos módon még van egy-két olyan ország, amely nem helyezett át egyetlen személyt sem, ami a kötelezettségeik megszegésének tekinthető” – szögezte le.

Dimitrisz Avramopulosz haladéktalan cselekvésre sürgette azokat a tagállamokat, amelyek eddig egyetlen menekültet sem vettek át, valamint azokat is, amelyek több mint egy éve nem vettek át senkit Olaszországból és Görögországból. Leszögezte, ha egy hónapon belül nincs előrelépés, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást fog indítani az érintett országokkal szemben.

Dömötör: Brüsszel továbbra is erőlteti a bevándorlók betelepítését

Dimitrisz Avramopulosz migrációs biztos keddi nyilatkozata ismét azt bizonyítja, hogy Brüsszel továbbra is erőlteti a bevándorlók betelepítését, és fenyegeti azokat a tagországokat, amelyek nem hajlandóak ebben részt venni – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a biztos kijelentéseire reagálva.

Dömötör Csaba az MTI-nek úgy reagált: nem lehet a magyarokat megkerülve döntést hozni arról, hogy kiket fogadjanak be, ez ugyanis szembemegy minden demokratikus alapelvvel. A kormány álláspontja az, hogy Magyarország már eddig is jelentősen hozzájárult az európai szolidaritáshoz azzal, hogy erején felül vette ki a részét az uniós határok védelméből – mondta az államtitkár, hozzátéve: Brüsszelnek is inkább a határvédelemre kellene összpontosítania ahelyett, hogy szétteríti saját elhibázott politikájának következményeit.

Brüsszel felső korlát nélküli betelepítésekben gondolkodik

Dömötör Csaba úgy vélte, az Európai Parlament vitája azt is bizonyította, hogy Brüsszel továbbra is felső korlát nélküli betelepítésekben gondolkodik, és egyre erőteljesebb azt ezt célzó politikai nyomásgyakorlás is. Ennek a nyomásgyakorlásnak része az a Magyarországról szóló határozat is, amelyet a héten fogad majd el az Európai Parlament – fűzte hozzá.

“A keddi brüsszeli nyilatkozatokból jól látszik, hogy a nemzeti konzultációban foglalt kérdések aktuálisak és stratégiai jelentőségűek Magyarország jövője szempontjából” – fogalmazott az államtitkár, aki szerint ezért is fontos politikai fegyvertény, hogy a legfrissebb összesítések szerint már 1 millió 431 ezren mondták el a véleményüket.

Jelezte, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda – figyelembe véve a Fidesz-frakció javaslatát – a változatlanul magas részvételi hajlandóság miatt várhatóan meghosszabbítja a konzultációs ívek feladási határidejét.

Elfogadhatatlan a migránsok bármiféle kötelező szétosztása

Felszólalásában Gál Kinga fideszes EP-képviselő elfogadhatatlannak nevezte a migránsok bármiféle kötelező szétosztását. “Hazám és személyes véleményem szerint a migrációs válság megoldásának módja nem az ellenőrizetlenül Európába érkezett migránsok szétosztása a tagállamok között, hanem a migráció okainak kezelése és határaink megerősített védelme” – mondta.

Kijelentette, hogy a menedékkérők áthelyezése nem az egyetlen módja a tagállamok közötti szolidaritás kifejezésének: mint hangsúlyozta, Magyarország eddig mintegy 284 milliárd forintot fordított határvédelemre, és a kormány folyamatosan bővíti humanitárius szerepvállalását a Közel-Keleten.

MTI / hirado.hu / polgárportál

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Bosznia-Hercegovina és Montenegró is kerítést építene

Szigorúbb intézkedéseket vezet be Bosznia-Hercegovina a migrációs nyomás növekedése miatt, és határkerítés építését is kilátásba …

2 hozzászólás

  1. Dávid Szaniszla

    Avramopolusz Úr! Azt hiszi ezzel megmenti Görögországot a végső összeomlástól. Egyáltalán nem így lesz. A saját hazájának fiai is megvetik önt ezért az intézkedésért. Ön is a történelem szégyenpadján fejezi be politoikai életét. Sokra biztosan nem viszi az a pénz, amit 30 ezüstként kapott Sorostól. Ne örüljön, ez még nem a vég. A vég ezután következik! Nagyon szégyelje magát!

  2. Dékány Ilona

    Miközben 100 % -ig egyet értek az előző véleménnyel , nagyon neheztelek azokra a honfitársaimra, akiknek a konzultációs lap visszaküldése nem fontos ! A 8 000 000 millió állampolgárnak csupán hetede felelősen gondolkodó !!!A többieknek mindegy ,hogy mi fog történni a következő években Magyarországon???A liberális mocskokra nem számíthatunk , de miért nem támogatják a többiek a kormányunkat ? SZÉGYEN! GYALÁZAT!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.