2018 március 22., csütörtök
Először 2015-ben ünnepeljük a nemzeti zászló és címer napját. / Forrás: magyarhirlap.hu

Magyarország volt a díszvendége a franciaországi Gleizé Európa-hetének

Share

Magyarország volt a díszvendége a franciaországi Gleizé Európa-hetének – tájékoztatta az MTI-t vasárnap Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója.

“Ismét bebizonyosodott, hogy ha a valódi értékek kapnak szerepet a nemzetközi kapcsolatokban, semmilyen politikai vagy kommunikációs manipuláció nem képes befolyásolni egy ország megítélését” – mondta a kulturális intézet vezetője. A Lyon vonzáskörzetében fekvő, a Beaujolais-borvidék egyik fellegvárának számító kisváros saját kezdeményezésére választotta Magyarországot május 9. és 13. között megrendezett Európa-hét partneréül.

Havasi János tájékoztatása szerint május 9-én Gleizé városházának parkjában hazánkat bemutató szabadtéri kiállítás nyílt, 11-én pedig magyar népmeséket adtak elő francia színészek a helybeli gyerekeknek, majd Liszt Ferenc négykezeseiből rendezett hangversenyt Elodie Vignon és Stefan Cassar zongoraművész.

A magyar rendezvények fő programjaként szombaton népzenei estet és táncházat tartottak a kisváros egyik rendezvénycsarnokában. A mintegy százfős francia közönség számára Havasi János mutatta be a legjellemzőbb magyar népi hangszereket, majd a párizsi, lyoni, grenoble-i és genfi amatőr muzsikusokból álló együttes zenéjére dunántúli, mezőségi és moldvai csángó táncokat tanítottak Körösi Csoma-ösztöndíjas fiatalok.

A polgármester részvételével lezajlott nagysikerű rendezvény koordinátora a lyoni Magyar-Francia Egyesület volt. Elnökének, Gábor Áronnak figyelme még arra is kiterjedt, hogy hagyományos magyar sütemények és italok is kerüljenek az asztalokra – olvasható a közleményben.

 

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Megszületett a Jobbik őszödi beszéde

Gaudi-Nagy Tamás szerint Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő azon mondata, miszerint „az a retorika, ami 2010 előtt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.