2018 március 24., szombat
Forrás: CSR Hungary

Magyarországon a nők támogatásának fontos eszköze a családpolitika

Share

Magyarországon a nők 90 százalékának van gyereke vagy szeretne gyermeket, ezért a nők támogatásának fontos eszköze a családpolitika – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán.

Novák Katalin azután nyilatkozott telefonon New Yorkból, hogy felszólalt az ENSZ Nők Helyzetét Vizsgáló Bizottságának 62. ülésén. Az ENSZ minden évben nőnap környékén rendezi meg a tanácskozást, amely a világszervezet egyik legnagyobb rendezvénye, mivel azon nemcsak a tagállamok szakpolitikusai, hanem a nők helyzetével foglalkozó civil szervezetek is képviseltetik magukat. Az államtitkár úgy fogalmazott, sokan “irigykedve” tekintenek a magyar családpolitikára és a magyar nők helyzetére, ami nemzetközi összehasonlításban nagyon jónak mondható. Példaként említette az egyenlő hozzáférést az oktatáshoz, valamint azt, hogy már több nő szerez diplomát, mint férfi.

A magyar eredményeket és jó gyakorlatokat ismertető beszédében kiemelte, Magyarországon a nők 90 százalékának van gyereke vagy szeretne gyermeket, ezért a nők támogatásának fontos eszköze a családpolitika. A kormány arra törekszik, hogy megadja a nőknek a választás szabadságát: akár három évig is otthon maradhatnak szülés után a gyerekükkel, de vissza is térhetnek a munkaerőpiacra, közben pedig nem esnek el az állami családtámogatásoktól sem.

Novák Katalin szólt arról, hogy a női foglalkoztatottság 62 százalékon áll, de kihívást jelent még a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele. Éppen ezt segítik majd az országszerte megnyíló család- és karrierpontok, amelyek a helyben való rugalmas foglalkoztatást támogatják, összehozzák a munkaadói és -vállalói oldalt, átképzéseket szerveznek, segítenek önéletrajzot írni vagy felkészülni egy állásinterjúra – tette hozzá. Az államtitkár beszédében megemlítette a Nők 40 programot is, amelynek köszönhetően már 220 ezer nő tudott negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonulni.

A bizottság visszatérő témái között szerepel a kora gyermekkori intervenció, valamint a kapcsolati erőszak problémája. Utóbbi szinte minden országban gondot jelent és sehol sem teljesen megoldott – fűzte hozzá Novák Katalin. Közölte, a bizottság ülése alatt a tagállamok kísérőrendezvényeket is szerveznek, amelyeken egy-egy “szeletét” mutatják be a nőket támogató intézkedéseiknek, illetve a nők által felmutatott eredményeknek. Magyarország idén a bölcsődei rendszerét, valamint – igazodva a tanácskozás egyik kiemelt témájához, amely a vidéki nők helyzete – tehetséges vidéki magyar nők sikertörténetét is bemutatta – ismertette az államtitkár.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Több ember meghalt egy franciaországi iszlamista túszejtés során

Két embert megölt, és több mint tizet megsebesített egy marokkói származású iszlamista, aki péntek délelőtt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.