2020 augusztus 9., vasárnap
Szabolcs-Szatmár-Beregben is sok áldozata volt a kommunista diktatúrának, 1944 őszétől például ezreket vittek el "málenkij robotra", oroszországi kényszermunkatáborokba.

A “málenkij robot” áldozataira emlékeztek Kismaroson

Share

Vannak, akik még ma sem mernek beszélni a “málenkij robotról”, a magyar lakosság tömegeinek Szovjetunióba hurcolásáról, az ottani kényszermunkáról, mert még ma is félnek – mondta Neubauer Rudolf, Kismaros (független) polgármestere a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok emlékévéhez kapcsolódó szombati rendezvényen.

A település által megrendezett háromnapos programsorozat második napján a polgármester azt mondta, tele van ellentmondással a “málenkij robot”, és sokan a mai napi nem mernek beszélni az átéltekről.

A rendezvényen az elhurcolásokat bemutató történész-konferenciát tartottak, majd levetítették a kismarosi és a nagymarosi elhurcoltak visszaemlékezéseiből készült két dokumentumfilmet.

Az elhurcolások “módszertanát” bemutató konferencián Bognár Zalán történész, a Károlyi Gáspár Református Egyetem docense elmondta, hogy akiket a Gulagra vittek, azoknál volt személyüket érintő ítélet, míg a magyar civil lakosságot előre megszabott munkatervek, megrendelt létszámok alapján szállították a Szovjetunióba.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.