2019 március 23., szombat
Maróth Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia volt alelnöke - Fotó: MTI / Kovács Tamás

Maróth: A saját törvényeik szerint szeretnének élni a migránsok

Share

A probléma azokkal van, akik Európában elvesztették, majd pedig visszanyerték az identitásukat, tehát újra felfedezik magukban az iszlámot, és ennek következtében hajlamosak túlzásba esni – mondta Maróth Miklós orientalista az M1 Ma délután című műsorában.

A szakértő nagy jelentőséget tulajdonított egy muszlim sejk pénteken elhangzott szavainak, amelykben elmarasztalta az arab világból Európába érkezetteket mondván, hogy a zsebükben európai útlevéllel továbbra is marokkóinak tartják magukat, nem az illető ország állampolgárának, amelynek juttatásait, szolgáltatásait és egyebeket igénybe veszik azokkal az előnyökkel, amelyek járnak nekik.

Maróth Miklós rávilágított, az európaiak úgy gondolkodnak a második és a harmadik generációs bevándorlókról, hogy ők az adott ország állampolgárai, de gyakorlatilag az állampolgárság azt jelenti, hogy elfogadják az ország szabályait, és aszerint élnek, azonban a migránsok nem fogadják el a befogadó ország törvényes rendjét. Példának hozta, hogy több helyen is a saría bevezetéséért küzdenek –, a saját törvényeik szerint szeretnének élni, és ellenséges érzéseket viselnek az őket befogadó országok iránt.

Bizonyos példák alátámasztják, hogy a második, harmadik generációs bevándorlók nem rendelkeznek különös ismerettel az iszlámról. „Amikor a saríát követelik, akkor nem azt követelik, hogy a saría szerint lehessen élni, hanem azt, hogy a saját kultúrájuk, a saját viszonyaik lennének a dominánsak Európában” – fejtette ki Maróth Miklós.

A szakértő egy beszélgetést hozott példának, amelyet egy arab kollégájával folytatott, amely szerint azok a muszlimok, akik muzulmán főiskoláról jönnek Európába, azokkal nincs baj, hiszen nem követnek el merényleteket. A probléma sokkal inkább azokkal van, akik Európában elvesztették, majd pedig visszanyerték az identitásukat, tehát újra felfedezik magukban az iszlámot, és ennek következtében hajlamosak túlzásba esni.

„Mi itt Európában azt várjuk, hogy majd az iskolarendszer átneveli őket, ez egy tévedés. Az iskolarendszer sose fogja átnevelni őket, de amennyiben sikeres az iskolarendszer, és akiknek megingatja az identitásukat, másfajta kultúrába vezeti őket vissza, gyakorlatilag veszélyes helyzetet állít elő, mert ők azok, akiknek későbbiekben lehetőségük adódik arra, hogy újra felfedezzék magukban a muzulmánt vagy a marokkóit, vagy a bármilyen állampolgárságot, és akkor radikalizálódnak” – fejtette ki az orientalista.

forrás: M1 Ma délután / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 26.: A magyar meteóra, avagy a tihanyi barátlakások (Tihany)

Világszerte ismertek a görög meteórák, a sziklák között élő, ortodox szerzetesi közösség. Egy külön kis …

2 hozzászólás

  1. Senki nem akadályozza meg őket , de térjenek vissza a saját hazájukba !
    Mi ,és még nagyon sok nemzetben gondolkodó , nem hívtuk ide Európába őket . Akik hívták pedig át akarják telepíteni a nem kívánt helyekre . Mivel számukra is nemkívánatosakká váltak .
    TEHÁT : Távozzanak önként oda , ahonnan jöttek ! Ott gyakorolják hitüket , szokásaikat korlátlanul .!
    AKIK PEDIG MÉG MINDÍG RAGASZKODNAK HOZZÁJUK , AZOK KÍSÉRJÉK EL ŐKET !!!!Ne éljenek egy ilyen k…va országban , ahol minden tönkre van téve !

  2. A hazájukban,a saját törvényeik szerint élhetnek. Nosza menjenek csak oda vissza!
    Nálunk más a rend! És nem vagyunk hajlandóak lemondani róla.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.