2019 október 16., szerda
Budapest, 2015. szeptember 14. Egy önkéntes (k) magyaráz illegális bevándorlóknak a Hegyeshalomba közlekedõ vonaton a budapesti Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Mától különadót fizetnek azok, akik a bevándorlást támogatják

Share

Életbe lépett a bevándorlási különadó. Ezt azoknak a civil szervezeteknek kell megfizetniük, amelyek segítik és szervezik a bevándorlást, és erre pénzt is kapnak. A kormány szerint ugyanis a bevándorlás elleni védekezés sokba kerül az országnak, és nem csak a magyaroknak kell megfizetniük a költségeket.

Szűk két hónappal ezelőtt, június végén fogadta el az országgyűlés a Stop Soros törvénycsomagot. A jogszabály értelmében bűncselekményt követ el az, aki illegális migrációt szervez vagy ennek érdekében a magyar törvények kijátszására buzdít.

A kormány nem sokkal ezután azt is indítványozta, hogy az illegális migráció szervezése ellen adópolitikai eszközökkel is lépjenek fel. A kabinet indoklása szerint a bevándorlás elleni védekezés jelentős terhet ró a magyar költségvetésre. A július végén elfogadott adótörvény ezért az úgynevezett bevándorlási különadót is tartalmazta, amelyet a migrációt támogató szervezeteknek kell megfizetni.

Bevételük negyede az államé

Ennek az adónak a mértéke 25 százalék, ezt abból a bevételből vonják le, amit a civil szervezetek a bevándorlás segítésére vagy szervezésére kapnak. Ilyen tevékenységnek minősül például a hálózatépítés vagy az illegális bevándorlást ösztönző médiakampány. A beszedett pénz a jogszabály értelmében kizárólag határvédelemre fordítható. A jogszabály vonatkozhat például a Soros György alapítványai által is támogatott Amnesty Internationalre, amely korábban a menekültek és menedékkérők emberi jogaiért indított kampányt. A szervezet honlapján az olvasható, hogy a kezdeményezés célja egyebek mellett a menekülők számára biztosított biztonságos és legális migrációs csatornák számának növelése.

Egy másik civil szervezet, a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány pedig útikönyvekkel támogatta a bevándorlókat. A kézikönyvben a magyarországi résznél elsőként a Magyar Helsinki Bizottság elérhetőségeit ajánlották a migránsok figyelmébe. A szervezet korábban azt közölte, hogy megtagadja az adó megfizetését.

Nem menekülőút a párttá alakulás sem

2015 nyarán a migrációs válság közepén több ezer illegális bevándorló gyülekezett budapesti a Keleti pályaudvarnál. Az egyik legaktívabb támogatójuk a Migration Aid nevű civil szervezet volt: élelemmel, ruhával és tanácsokkal látták el az illegális határátlépőket.

A szintén a Soros György alapítványai által is támogatott szervezet pénteken bejelentette, hogy befejezi a működést, mert nem akarják megfizetni a különadót. Helyette inkább pártot alapítanak, így ugyanis nem esnek majd a jogszabály hatálya alá.

Szakértők szerint azonban párt alapítása nem valósíthat meg bűncselekményt, márpedig a vállaltan a bevándorlás segítésére létrejövő párt tevékenysége ilyennek minősül. A bevándorlási különadó augusztus 25-én lépett hatályba: a migrációt támogató vagy azt finanszírozó szervezeteknek szeptember 15-éig kell leadni az első bevallásokat.

forrás: M1 / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

MNM Málenkij Robot Emlékhely

#Muzej2019 – MNM Málenkij Robot Emlékhely

Aki a Hungária körúton a Rákóczi hídtól észak felé halad, nem tudja nem észrevenni ezt …

4 hozzászólás

 1. Dávid Szaniszla

  Van miből fizetni, sok pénzt tettek zsebre! Be kell hajtani rajtuk ezt az adót. Kiváncsi vagyok mivel bújnak ki a fizetés alól?

  • Nagyon kátrányos hejjjzetűek.
   Higgye el a “pénzügyi szakemberek” egy része,az adóelkerülésre szakosodott.

  • Csak egy kérdés.
   a szűcserikának lett-e baja a széfekből?
   Esetleg,némi pogácsa zabálás után,mag után káoszt hagyva távozott?
   Ugyanaz a “hangya” szorgalmú nép. A libajnai is tagja……………

 2. Dékány Ilona

  VÉGRE ! Jó sokáig töprengett rajta a törvényhozó testület . Vagy ők is szabadságon voltak ?
  NAGYON VÁROM , HOGY VALÓRA VÁLIK–E ?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.