2019 május 20., hétfő
Kép: Iskolások magyar és ukrán zászlókkal fogadják Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét a kárpátaljai Salánkon 2016. december 15-én. MTI Fotó: Nemes János

Megállapodást kötött a Családháló Alapítvány kárpátaljai családsegítő szervezetekkel

Share

Együttműködési megállapodást írt alá a kárpátaljai magyar közösség támogatása érdekében a magyarországi Családháló Alapítvány kárpátaljai magyar családsegítő szervezetekkel csütörtökön Beregszászon, így Magyarország kormányának a támogatásával folytatódik a kárpátaljai testvércsalád mozgalom.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott aláírási ünnepségen részt vett és beszédet mondott Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki az MTI érdeklődésére telefonon elmondta: a Családháló 2014-ben indította a testvércsalád mozgalmat, amelynek a célja, hogy szervezze a Magyarországra, Budapestre látogató kárpátaljai magyar családok és magyarországi családok találkozóját szoros kapcsolatok kialakítása érdekében.

A mozgalom lehetővé teszi, hogy az anyaországi és kárpátaljai magyar családok segítsék, erősítsék egymást – tette hozzá. Kiemelte: “A magyar kormány megítélése szerint ez egy fontos, hiánypótló civil kezdeményezés, amelynek jelentős, ráadásul határokon átívelő kölcsönös családerősítő hatása van, ezért támogatjuk ezt a programot, az idei évben 71 millió forinttal.” Elmondása szerint ebből az összegből 1200 diák és családjaik magyarországi utazása, tartózkodási költségei fedezhetők.

A helyettes államtitkár azt is kifejtette, hogy a testvércsalád mozgalom túlmutat önmagán, mert korunk Európájában évszázadokon át érvényes, köztük a családdal, kereszténységgel kapcsolatos alapvető értékek kérdőjeleződnek meg. Éppen ezért is fontosak az ilyen civil kezdeményezések, amelyek a családokat erősítik – húzta alá.

Rámutatott, a magyar kormány családpolitikájával az utóbbi években nagyon sokat tett azért, hogy megszülethessenek a gyermekek, akiket az édesanyák, édesapák várnak, s lehetősége szerint segíti az ő anyagi helyzetüket. Ám mivel a kormány intézményi lehetőségei végesek, ezért fontos a civil és egyházi szereplők segítsége a kárpátaljai és magyarországi családok közötti szoros emberi kötelékek kialakításában – mondta.

Fülöp Attila emlékeztetett arra, hogy 2018 határokon átívelően a családok éve, ezért január 1-jétől a határon túl született magyar gyermekek után is jár a 64 ezer forintos egyszeri anyasági támogatás.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Román EP-képviselő: Hargita és Kovászna megye már nem román terület, csak papíron az

Megnyitotta sepsiszentgyörgyi irodáját Catalin Ivan, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott, de a pártból …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.