2021 szeptember 28., kedd
Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója (MTI Fotó: Nemes János)

Megérkezett Kárpátaljára a magyar klórszállítmány

Share

Megérkezett Kárpátaljára kedden a lakossági ivóvíz tisztításához szükséges cseppfolyós klór három tonnányi első szállítmánya, amelyet a magyar kormány sürgősségi humanitárius segítségként juttatott az ukrajnai megyének Hennagyij Moszkal kormányzó kérésére.

A kormányzó a múlt héten fordult a magyar kormányhoz az ungvári főkonzulátuson keresztül, hogy humanitárius segélyként adományozzon 15 tonna cseppfolyós klórt Kárpátaljának a lakossági ivóvízellátásban kialakult válsághelyzet megoldása érdekében, ami annak következtében állt elő, hogy Ukrajnában leállt a folyékony klórt előállító egyetlen vegyipari üzem. A klórhiány miatt országszerte sok millió, Kárpátalján több százezer ember ivóvízzel történő ellátása került veszélybe.

Buhajla József ungvári magyar főkonzul, aki a Csap-Záhony közúti határátkelőhely ukrán oldalán adta át a klórszállítmányt Hennagyij Moszkalnak, a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a mostani humanitárius segély is nagyon fontos támogatás Magyarország részéről, amely a lakossági ivóvízellátással kapcsolatban Kárpátalján kialakult krízishelyzet megoldására irányul. “Magyarország ismételten segítő kezet nyújtott Kárpátaljának nemzetiségre való tekintet nélkül, hiszen a vizet mindenki fogyasztja, így mindenkit fenyeget a fertőzés veszélye, amelyet a kezeletlen ivóvíz hordoz” – hangsúlyozta. Hozzátette, a mostani palackozott klórszállítmány értéke mintegy hatmillió forint, de Magyarország állta a szállítás költségeit is.

Hennagyij Moszkal elmondta, a magyarországi klóradomány 18 kárpátaljai vízmű működését, és ugyanennyi település lakosságának egészséges ivóvízzel történő ellátását teszi lehetővé másfél hónapig. Hozzáfűzte, az ukrajnai klórhiányt belpolitikai és oligarcha-csatározások idézték elő, ezért szerinte fennáll a veszélye annak, hogy ismét szünetelni fog a cseppfolyós klór gyártása. A kárpátaljai lakossági ivóvízellátás biztonságát fenyegető másik nagy veszélynek azt nevezte, hogy lakossági fogyasztók óriási tartozást halmoztak fel a vízművekkel szemben, mert sokan képtelenek megfizetni a magas vízdíjakat.

Kárpátalja kormányzója arra a kérdésre válaszolva, hogy miért mindig Magyarországtól kér segítséget, elmondta: ő a megye első számú végrehajtó hatalmi vezetője, ezért rá hárul a lakosság ellátásával, biztonságával kapcsolatos minden felelősség, így számára nincs más kiút, minthogy minden esetben a magyar kormányhoz forduljon sürgősségi támogatásért. Hennagyij Moszkal köszönetet mondott Magyarországnak, amiért mindig azonnal pozitívan reagál a segélykéréseire.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Román EP-képviselő: Hargita és Kovászna megye már nem román terület, csak papíron az

Megnyitotta sepsiszentgyörgyi irodáját Catalin Ivan, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott, de a pártból …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.