2018 április 20., péntek
Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje a VII. kerületi Nikola Tesla szerb iskola bővítéséről tartott sajtótájékoztatón 2018. április 5-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megháromszorozódott a nemzetiségek támogatása 2010 óta

Share

Megháromszorozódott a nemzetiségek támogatása az elmúlt két kormányzati ciklusban, ilyen mértékű támogatásemelkedés eddig nem volt – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Soltész Miklós a fejlesztés alatt álló VII. kerületi Nikola Tesla szerb iskolában tartott sajtóbejáráson a támogatások emelkedését óriási lehetőségnek nevezte a magyarországi nemzetiségek megmaradásában.

Emlékeztetett, a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium kétszázmillió forintos kormányzati támogatást kapott intézménybővítésre.

A fejlesztés során felújítják az intézmény homlokzatát, az udvarát, valamint a diákotthon gépészeti felújításon esik át – mondta el Soltész Miklós.

Közölte azt is, hogy egy nemrég hozott kormányhatározat szerint négy településen egymilliárd forintból szerb köznevelési intézmények újulnak majd meg a következő években.

Soltész Miklós kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben szoros, “nagyszerű” kapcsolat alakítottak a 13 magyarországi nemzetiséggel.

Mint mondta, a térségben kereszténységünkben, kultúránkban és történelmünkben teljes mértékben egymásra vagyunk utalva. Látjuk, hogyan alakul át a nyugat-európai térség, idegen, nem is keresztény kultúrából tömegek érkeznek oda. Nekünk az a feladatunk, hogy megőrizzük így a jelenünket és a jövőt az utánunk következőknek – hangsúlyozta az államtitkár.

Bajkai István (Fidesz-KDNP) Erzsébetváros alpolgármestere, választókerületi elnök, országgyűlési képviselőjelölt arról beszélt, hogy Erzsébetváros nagyon sokszínű, sok közösségnek és nemzetiségnek helyet adó terület, és az önkormányzat is jó kapcsolatokat ápol a kerületi nemzetiségekkel. Hangsúlyozta: a kormány mindig a családok pártján volt, és a jelenlegi fejlesztés is ezt támogatja. Bajkai István kijelentette, elkötelezettségük a keresztény kultúra megőrzése.

Lásztity Jovánka, az intézmény igazgatója elmondta, hogy másfél éve született az a támogatási megállapodást, amelynek keretében a fejlesztés és az óvodabővítés megvalósulhat. Az óvodai férőhelyek száma megkétszereződik, 45-ről 90-re nő, nyilvános könyvtárat nyitnak, valamint az épület több tere megújul. Mint mondta, az intézmény az utóbbi öt-tíz évben jelentős fejlődésen ment keresztül, és mindvégig élvezték a kormány támogatását.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Uniós biztos: a vártnál több menekültet telepíthetnek át az EU-ba Afrikából és a Közel-Keletről

Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba …

Egy hozzászólás van

 1. Helyzetkép Magyarországról

  A háborúkat elvesztettük
  – a forradalmak elbuktak –
  Elveszett az életkedvünk
  Sokszorosan megalázottak

  Országunkat széjjeltépték
  Magunk nevelte farkasok
  S előírják, hogy szeressék
  Szomszédjaik a magyarok

  Mert testvér a román, mongol
  Barát a cseh, szlovák, török
  Ellenség az ki mást gondol
  A hülyeség végzete örök

  Van-e nagyobb oly bolondnál
  – és akkorát vétet –
  – Ki Erdélyt ment vívni a Donnál
  – Mert jóakarónk nekünk a német.

  Utána jött a gazdaváltás
  Mint kiderült a kisebb rossz
  (csinadrattás szabadulás)
  Mai gazdánk az orosz

  Fordultunk hát nyugatról keletre
  Bár megcsikordult a szélkakas
  Nem segített senki se
  A tank iránya lett a jó, az igaz
  86.07.26.

  Képtelen történelem

  Jó Balassi Bálint így bíztatja társát,
  Éljen a török-magyar barátság 86.11.29.

  A királyokat elűzték, mert királynak született
  Uralkodó az óta, mázoló, postarabló is lehet.
  Helytartónak meg csak az jó,
  Aljasok közt legaljasabb áruló. 86.09.30.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.