2019 október 21., hétfő
Kovács Zoltán kormányszóvivő (b) beszél a paksi szerződések aláírásáról tartott kormányszóvivői tájékoztatón az Országházban 2014. december 9-én. Mellette Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos (k) és Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója (j). MTI Fotó: Kovács Tamás

Megkezdődhet a paksi bővítés

Share

Aláírták azokat a szerződéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy megkezdődjön a Paksi Atomerőmű bővítése. A kormányszóvivő úgy fogalmazott: a két megépülő reaktor hosszútávon is segít majd megőrizni a kiemelkedően alacsony energiaárakat a lakosság számára. Az erőmű fejlesztéséért felelős kormánybiztos pedig hangsúlyozta, hogy a létesítmény magyar tulajdonban marad. Az első blokk várhatóan 2025-ben, a második egy évvel később kezdhet üzemelni.

 

Kovács Zoltán kormányszóvivő (b) beszél a paksi szerződések aláírásáról tartott kormányszóvivői tájékoztatón az Országházban 2014. december 9-én. Mellette Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos (k) és Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója (j). MTI Fotó: Kovács TamásÖthónapnyi intenzív tárgyalás után írta alá a magyar és az orosz fél azokat a szerződéseket, amelyek a paksi atomerőmű bővítésének megkezdéséhez szükségesek – jelentette be a nukleáris létesítmény fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila azt mondta: összesen három szerződésről van szó. Az első az erőmű tervezésének részleteit tisztázza és a következő 12 év feladatait rögzíti, a második üzemeltetési-karbantartási szerződés, a harmadik pedig üzemanyag szerződés.

 

Az erőmű magyar tulajdonban marad – hangsúlyozta a kormánybiztos. A beruházáshoz az oroszok 3000 milliárd forintos hitelt adnak 30 éves futamidőre. A magyar félnek ehhez még körülbelül 750 milliárd forint önerőt kell biztosítania. Aszódi Attila arról is beszélt: az orosz fél biztosította Magyarországot arról, hogy a szükséges pénz rendelkezésre áll.

 

„Úgy látjuk, hogy az orosz kormányzat abszolút figyelemmel követi ezt a programot. Oroszországban a nukleáris terület költségvetése nem csökkent a következő három évre, és biztosítva látszanak a források” – fogalmazott.

 

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök januárban, Moszkvában állapodott meg arról, hogy az orosz Roszatom építi meg a Paksi Atomerőmű két új blokkját. Pakson a jelenlegi atomerőmű mellett épülne fel két, egyenként 1200 megawatt teljesítményű reaktor.

 

Kiemelkedő fontosságú Magyarország szempontjából, hogy a paksi atomerőmű megépülő reaktorai kedvező áron állítanak majd elő energiát – mutatott rá a kormányszóvivő.

 

Biztosítja a gazdaság versenyképességét és segít hosszútávon is megőrizni a ma már kiemelkedően alacsony energiaárakat lakosság számára, és ahogy azt a kormány megfogalmazta annak a célnak a megvalósításában is, hogy a vállalkozások számára is olcsóbban tudjunk biztosítani energiát” – magyarázta Kovács Zoltán.

 

Az építkezés 40 százalékát magyar vállalkozások végezhetik majd. A kormány úgy számol, hogy ez 10 ezer munkahelyet teremthet, és 1 százalékkal növelheti a GDP-t. A most aláírt megállapodások alapján az építés 2018-ban indulhat, majd az első blokkot 2025-ben, a másodikat pedig egy évvel később helyezhetik üzembe.

 

mti

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

MNM Málenkij Robot Emlékhely

#Muzej2019 – MNM Málenkij Robot Emlékhely

Aki a Hungária körúton a Rákóczi hídtól észak felé halad, nem tudja nem észrevenni ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.