2020 október 25., vasárnap
Budapest Pride 2016 / Forrás: nyugat.hu

Megkezdődött a Budapest Pride, ezúttal egy teljes hónapon át ünneplik magukat az LMBTQstb-k

Share

A péntek esti, fővárosi hivatalos megnyitóval elkezdődött a 23. Budapest Pride, az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) fesztiválja, amely az idén először egy teljes hónapon át, július 8-áig tart. Csaknem száz kulturális programot terveznek, a rendezvénysorozatot záró felvonulás július 7-én lesz.

Az eseményen a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány képviseletében Nagy Szilvia azt mondta, hogy a közéletben zsarnoki hatalomvágyat lát, és az alapvető emberi tisztesség egyre komolyabb hiányát tapasztalja. Megszűnt a figyelő, értő párbeszéd – nyomatékosította.

Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező úgy fogalmazott, hogy napjainkban ismét megkérdőjeleződik különböző csoportok békés együttélése. A társadalom elemi érdeke, hogy tagjai egytől egyig felszabadultan foglalkozhassanak azzal, ami szenvedélyesen leköti őket – jelentette ki.

Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója arról beszélt, hogy amikor felnőtt Svédországban, még ott sem volt jellemző a homoszexualitás felvállalása. Később azonban Stockholm legnagyobb bulijává vált a Pride, amelyre évente félmillióan látogatnak el. Az elmúlt tíz évben a budapesti fesztivál is lényegesen megváltozott: sokkal nagyobb a tömeg, és tavaly már kordonokat sem állítottak a felvonuláson. Árvai Péter úgy vélekedett, hogy néhány év múlva a magyar rendezvénysorozat is olyan lesz, mint a svéd.

Horváth Noé, az Amnesty International Magyarország aktivistája azt mondta, az emberek nagyon irigyek tudnak lenni arra, aki meri vállalni önmagát, mert a legtöbbjük nem elég bátor ehhez.

A megnyitó házigazdája Karafiáth Orsolya a fesztivál idei mottójáról – Merj nagyot álmodni! – azt mondta: ez az ő értelmezésében azt jelenti, hogy nem elég álmodozni, mert az nem visz előre, hanem magasra kell tenni a lécet. Karafiáth Orsolya megjegyezte, hogy csaknem megduplázódott a programok száma. Ezeket idén már nem csupán Budapesten tartják, hanem több vidéki városban is. Színházi előadások és bulik egyaránt lesznek.

A rendezvényen felolvasták Székely László üzenetét. Az alapvető jogok biztosa hangsúlyozta, hogy a jogszabályok egyértelműen tiltják a hátrányos megkülönböztetés minden formáját. Mint minden évben, idén is átadták az ünnepségen a Háttér Társaság díját, amelyet Virág Zsolt vehetett át. A kitüntetést 2005 óta azok kaphatják, akik sokat tettek az LMBTQ-emberekért.

A megnyitó részt vett Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője és Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke.

Az esemény honlapján azt írták, az, hogy a rendezvénysorozat már egy hónapig tart, csakis azért sikerülhetett, mert az LMBTQ-közösség és több mint ötven civil szervezet összefogással, lelkesedéssel önkéntesen tervezi meg a programokat, és együtt tesz az álmai megvalósulásáért.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

2 hozzászólás

  1. HeroesNeverDie

    “Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező úgy fogalmazott, hogy napjainkban ismét megkérdőjeleződik különböző csoportok békés együttélése.” – ha ez valóban igaz lenne, mint ahogy nem, akkor Enyedi ne kapjon több állami támogatást filmjeihez például. Micsoda álszent képmutatás az adófizetök pénzét elfogadni, de állandóan ekézni azokat, akik lehetövé teszik müködését?

    Biztos bennem van a hiba, de úgy tudom, hogy az ember saját teljesitményére lehet büszke és nem fiziológiai, vagy pszichológiai adottságaira. E “logika” alapján legyek büszke, mert zöld szemem van?

  2. Egyed Ildikó és minden “másság ” élje a maga másmilyen életét , de ne kényszerítse rá a többségre a saját másságának ” megünneplését ” ! Mivel egy ízben láthattam a “másságok ” felvonulását Budapesten , egyértelműen felháborítónak tartom , hogy egy hónapig frusztrálják a lakosságot .
    A normális emberek nem viszik ki az utcára a magánéletük részleteit . Nem kérkednek , nem dicsekszenek nyilvánosan . Miért kell a másságot hirdetniük azoknak , akik abnormálisan élnek ?
    Mi ünnepelnivaló van abban , hogy azonosneműek szeretkeznek teherautóplatókon ? Izléstelen cuccokba öltözve , ijesztően kimaszkírozva örjöngenek .Mit akarnak ezzel elérni ?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.