2018 november 17., szombat
Szili Katalin - Forrás: vajdasag.ma

Bakstól Ópusztaszerig: elkezdődött a Rákóczi Szövetség tábora

Share

Megkezdődött a Rákóczi Szövetség negyedik nyári anyanyelvi tábora a Csongrád megyei Bakson, amelynek programjain Erdélyből, a Vajdaságból és a diaszpórából közel 120 fiatal vesz részt.

Az idei, második baksi anyanyelvi tábor megnyitóján Szili Katalin miniszterelnöki megbízott köszöntőjében hiánypótlónak nevezte azt a tevékenységet, amelyet a Rákóczi Szövetség a beiskolázási segéllyel, valamint a felnőtteknek és gyermekeknek szervezett táborokkal tesz.

A szervezet munkája jól kiegészíti azt a politikai akaratot és tettet, amely nélkül ma nem lenne lehetőség arra, hogy a szórványban élők is magyarul tanulhassanak, megőrizve identitásukat – tette hozzá.

Kiemelte, a magyar kormány nagyon sokat tesz annak érdekében, hogy a határokon túl élő magyarok is anyanyelvükön tanulhassanak, ápolhassák hagyományaikat, és őrizhessék kultúrájukat.

Mint mondta, bízik benne, hogy hamarosan Brüsszelnek is fontos lesz, hogy odafigyeljen azokra, akik ma Európa egyes országaiban kisebbségben élnek.

Szili Katalin szerint nagyon fontos a nemzet jövője szempontjából, hogy minden térségnek meglegyenek a maga kiváló értelmiségei.

Szükség van azokra a “lámpásokra”, akik valóban segítik és felemelik a nemzetet a 21. században is, ahol sokan inkább globális világról beszélnek. Egy olyan világról, amelyben minden egyforma, ahol minden kozmopolitává válik, hiszen egy nagy falunak vagyunk tekinthetők – tette hozzá.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta: Erdély és a Vajdaság mellett idén első alkalommal a diaszpórából, Kanadából és Nagy-Britanniából is érkeztek magyar fiatalok Baksra.

A legfiatalabb táborlakó 11 éves, a legidősebb 16, és valamennyien olyan helyről jöttek, ahol a magyarság már szórványosodik. Törökbecsén vagy éppen Temesváron, és nem beszélve a diaszpóráról, a magyarság kisebbségben van – tette hozzá.

Szeleczki Mónika, a tábor főszervezője az MTI-nek elmondta: a programokat olyan szempontok szerint állították össze, hogy erősítsék a Baksra érkező fiatalok magyarságtudatát.

Az augusztus 26-án záruló tábor tematikája a híres emberek köré épül, így a táborozók hallani fognak Szent István és Mátyás királyról, Puskás Ferencről, Kodály Zoltánról, Petőfi Sándorról, vagy éppen Jászai Mariról.

Az egyhetes találkozónak Baks ad ugyan otthont, de a fiatalok ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba és Szegedre is.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

A CÖF-CÖKA nyolc pontban foglalta össze javaslatait a devizahiteles-ügyben. / Fotó: PolgárPortál

CÖF-CÖKA: Szükséges az európai szuverenista civilek mozgósítása

A Civil Összefogás Fórum (CÖF)-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szükségesnek tartja a szuverenista módon gondolkodó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.