2019 június 18., kedd
Füzérradvány, a Károlyi-kastély kertje - Rozványi Dávid fényképe

Megoldható-e a königsbergi hidak problémája a füzérradványi kastélykertben?

Share

Sajnos az időjárás nem fogadott minket kegyeibe, mintha az ég is velünk sírt volna az Emlékezés Hétvégéjén. Mégis, ha Füzérradványban járunk, nem hagyhattuk ki a Károlyi kastély megtekintését. Bár a kastélyt éppen felújítják, így nem látogatható, de régi barátom, Pandák Pál polgármester úr, híven bemutatta nekem, milyen nagyszabású munkálatok kezdődtek meg.

Talán kevesen tudják, hogy a Károlyiak lakhelye a két háború között kastélyszállóként működött, s méltán volt híres egész Európában: a vendégeknek vagy a Gothai Almanachban kellett szerepelniük, vagy személyes teljesítményükkel kellett ezzel egyenértékű rangot szerezniük. Itt, a kis-Magyarország északkeleti szegletében olyan élet zajlott, amit ma már el sem tudunk képzelni… Ilyenkor elgondolkozik az ember: amikor még nem voltak autópályák, az automobilok sem száguldottak, nem számított, hogy milyen messze van Füzérradvány a közlekedési csomópontoktól, mégis Magyarország egyik turisztikai központja volt. Vajon ma miért nem ide jönnek nyaralni a magyarok, miért van közelebb Törökország vagy Itália? Mindannyian fájó szívvel gondolunk az elcsatolt országrészekre, de miért nem tudjuk megbecsülni azt, ami még megmaradt?

A megújulásra váró Károlyi-kastély – Rozványi Dávid fényképe

Bár a kastélyba nem térhetnek be a turisták, de kívülről érdemes körbejárni, s a kastélykert már régi fényében tündököl. Nem tudom, igaz-e, de azt mondják, két órát járkálhat benne az ember anélkül, hogy kétszer ugyanarra az útra tévedne. Az embernek önkéntelenül is a „königsbergi hidak problémája” jut eszébe… (Königsbergben a Prégel folyón, két szigetet is érintve hét híd is található, s Leonhard Euler oldotta meg a problémát, hogy végig lehet-e menni az összes hídon úgy, hogy minden hídon csak egyszer kelnek át – ebből az egyszerű kérdésből született meg a gráfelmélet).

A kert már megújult – Rozványi Dávid fényképe

Füzérradványban, akárhogyan is nézegettem az utak térképét, szerintem ez megoldhatatlan probléma (ha mégis van megoldás, a kommentben örömmel fogadom!). Azonban egy másik kérdés: önkéntelenül előtolul: Königsberg ma Kalinyingrád néven Oroszország talán legelzártabb része, nem látni reményt, hogy újra az európai kultúra olyan fontos fellegvára legyen, mint egykoron – de Füzérradványban érezni a reményt, és ami még több: a terveket is. Élénk kulturális élet, egy galéria, ami egy városnak is díszére válhatna, megújult kastélypark és megújuló kastély, érezni, hogy a történelem gráfelméleti kérdése itt megoldódik.

A kastély jelenleg nem látogatható, de mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha errefelé jár, sétáljon egyet a kertben: meg fogja találni a csendet és a szépséget.

Korábban:

Temetni jöttem versemet…

Telkibányai helytörténeti kiállítás

Kovácsvágás csontképei

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 29.: Üdítő pillanatok egy (majd) 400 éves korcsmában (Fenékpuszta)

Van abban valami abszurd, hogy Fenékpusztán egy lepusztult kastély és egy római romváros mellett a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.