2017 szeptember 23., szombat
Horthy Miklós portréja az egykori kormányzó magyarországi újratemetésének 20. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Kenderesen, a Horthy-ligetben, 2013. szeptember 1-jén. MTI Fotó: Bugány János

Mégsem lesz szobor – a perkátaiak Horthy helyett nyugalmat akarnak

Share

Perkáta képviselő-testülete hétfői rendkívüli ülésén egyhangú döntéssel visszavonta április 20-án meghozott határozatát, amely akkor közterület használatáról és egy Horthy Miklósnak emléket állító mellszobor adományként való elfogadásáról szólt.

Somogyi Balázs (PÖPE-FIDESZ-KDNP) polgármester a Fejér megyei község honlapján azzal indokolta döntésüket, hogy az elmúlt hetekben Perkátára “soha nem látott nyomás nehezedett, ami az ügy helyi vonatkozása helyett országos politikai színtérré és témává tette a közterület használatáról szóló döntést”.

Hozzátette: “az országos médiumok által keltett viharban” a település érdeke, hogy a köznyugalom helyreálljon, és az ügy lezáruljon.

Megjegyezte, hogy a képviselő-testület tagjai mindkét döntés esetén az akkori legjobb tudásuk szerint szavaztak.

A településvezető emlékeztetett arra, hogy márciusban három perkátai magánszemély kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy a tulajdonukban levő Horthy Miklós-mellszobrot szeretnék közterületen, a Sport és Dózsa György utca sarkán felállítani.

A testület többségi döntéssel támogatta a kérelmet. A döntésben szerepet játszott, hogy a szoborállítással a közterület is megszépült volna, az önkormányzatnak nem kellett pénzbeli kötelezettséget vállalnia, továbbá a történelmi személyiséghez kapcsolódó emlékállításnak nincs semmilyen magyarországi vagy nemzetközi jogszabályi akadálya – tette hozzá.

Somogyi Balázs azt is bejelentette, hogy szavazást indítanak a perkata.hu oldalon a Dózsa György utca és a Sport utca sarkán levő kis park közterületi szobrának témájára, amelyet az önkormányzat kíván majd felállítani.

Az önkormányzat öt – a magyar és a perkátai történelemhez kapcsolódó – téma vagy személy kapcsán indított voksolást: Attila, Győry Teréz, Hunyadi János, Szent István és Turul-szoborra szavazhatnak a perkátaiak.

Az eredeti tervek szerint a Horthy-szobrot szombaton leplezték volna le.

A Raoul Wallenberg Egyesület május 12-ei közleményében tiltakozott a szobor felállítása miatt, és kérte, hogy az önkormányzat változtassa meg döntését.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Orbán nyerésre áll az európai migrációs vitában

Orbán Viktort sokan szidják az Európai Unióban bevándorlóellenes retorikája, a határkerítés felépítése és a menekültügyi …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Kedves Perkátaiak ! Most ebben akadályozta meg Önöket a Wallenberg Egyesület , holnap mást fog megtiltani. Miért hagyják ? Horthy családját éppen a zsidók segítették abban , hogy emberi körülmények között élhessenek Portugáliában . Akkor az a vétó , amit a szoborállítással kapcsolatban emeltek hogy lehet mérvadó? Kérem , hogy olvassák el : Catherine Horel / a Sobonne tanára által írt könyvet !/ a Nemzetközi Történettudományi Bizottság főtitkára vaskos kötetét , amelyben világosan leírja Horthy minden cselekedetét. !!!AZUTÁN DÖNTSENEK ! DE ÖNÖK!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.