2018 május 22., kedd
Horthy Miklós portréja az egykori kormányzó magyarországi újratemetésének 20. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Kenderesen, a Horthy-ligetben, 2013. szeptember 1-jén. MTI Fotó: Bugány János

Mégsem lesz szobor – a perkátaiak Horthy helyett nyugalmat akarnak

Share

Perkáta képviselő-testülete hétfői rendkívüli ülésén egyhangú döntéssel visszavonta április 20-án meghozott határozatát, amely akkor közterület használatáról és egy Horthy Miklósnak emléket állító mellszobor adományként való elfogadásáról szólt.

Somogyi Balázs (PÖPE-FIDESZ-KDNP) polgármester a Fejér megyei község honlapján azzal indokolta döntésüket, hogy az elmúlt hetekben Perkátára “soha nem látott nyomás nehezedett, ami az ügy helyi vonatkozása helyett országos politikai színtérré és témává tette a közterület használatáról szóló döntést”.

Hozzátette: “az országos médiumok által keltett viharban” a település érdeke, hogy a köznyugalom helyreálljon, és az ügy lezáruljon.

Megjegyezte, hogy a képviselő-testület tagjai mindkét döntés esetén az akkori legjobb tudásuk szerint szavaztak.

A településvezető emlékeztetett arra, hogy márciusban három perkátai magánszemély kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy a tulajdonukban levő Horthy Miklós-mellszobrot szeretnék közterületen, a Sport és Dózsa György utca sarkán felállítani.

A testület többségi döntéssel támogatta a kérelmet. A döntésben szerepet játszott, hogy a szoborállítással a közterület is megszépült volna, az önkormányzatnak nem kellett pénzbeli kötelezettséget vállalnia, továbbá a történelmi személyiséghez kapcsolódó emlékállításnak nincs semmilyen magyarországi vagy nemzetközi jogszabályi akadálya – tette hozzá.

Somogyi Balázs azt is bejelentette, hogy szavazást indítanak a perkata.hu oldalon a Dózsa György utca és a Sport utca sarkán levő kis park közterületi szobrának témájára, amelyet az önkormányzat kíván majd felállítani.

Az önkormányzat öt – a magyar és a perkátai történelemhez kapcsolódó – téma vagy személy kapcsán indított voksolást: Attila, Győry Teréz, Hunyadi János, Szent István és Turul-szoborra szavazhatnak a perkátaiak.

Az eredeti tervek szerint a Horthy-szobrot szombaton leplezték volna le.

A Raoul Wallenberg Egyesület május 12-ei közleményében tiltakozott a szobor felállítása miatt, és kérte, hogy az önkormányzat változtassa meg döntését.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Integrált műemlékvédelmi rendszert épített ki a kormányzat

Közös örökség – közös felelősség címmel tartottak konferenciát a műemléki világnapon, szerdán a szentendrei Hamvas …

Egy hozzászólás van

  1. Dékány Ilona

    Kedves Perkátaiak ! Most ebben akadályozta meg Önöket a Wallenberg Egyesület , holnap mást fog megtiltani. Miért hagyják ? Horthy családját éppen a zsidók segítették abban , hogy emberi körülmények között élhessenek Portugáliában . Akkor az a vétó , amit a szoborállítással kapcsolatban emeltek hogy lehet mérvadó? Kérem , hogy olvassák el : Catherine Horel / a Sobonne tanára által írt könyvet !/ a Nemzetközi Történettudományi Bizottság főtitkára vaskos kötetét , amelyben világosan leírja Horthy minden cselekedetét. !!!AZUTÁN DÖNTSENEK ! DE ÖNÖK!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.