2018 március 22., csütörtök
A viharkárokat szenvedett kutyfalvi református templom 2016. június 23-án. A május 19-én tomboló vihar ledöntötte az erdélyi templom toronysisakját. A határon túli magyar épített kulturális örökség megóvását szolgáló Rómer Flóris Terv vis maior keretéből állítják helyre a tornyot. MTI Fotó: Boda L. Gergely

Mentőakció Erdélyben: magyar műemlékek tucatjai menekülnek meg

Share

Támogatást és szaktudást adnak ott, ahol a legnagyobb a szükség: Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója szerint a Kárpát-medence magyar öröksége csak nekünk, magyaroknak fontos, ezért a műemlékek megmaradása is rajtunk áll – írja a Heti Válasz.

Hosszú kihagyás után újra költ a magyar állam a határon túli magyar örökség megmentésére. A Rómer Flóris-program vezetője, Diószegi László szerint Erdélyben a műemlékvédelem terén mára megszűnt a 90-es évekre jellemző nyílt szembenállás, ellenségesség. „Ugyanakkor szélesebb társadalmi szinten a magyar és a szász műemlékeket nem tartják a sajátjuknak, a magyar vagy a német középkori templom mellé már mindenhol felhúzták a modern ortodox betontemplomokat, a régebbi emlék pusztulása ezután a »magánügyünk«. Azzal kell számolni, hogy az erdélyi magyarság kulturális emlékezete csak nekünk, magyaroknak fontos.”

Ugyanakkor néhány milliós ráfordítással jelentős eredményeket lehet elérni, amit a küküllővári középkori református templom most befejezett teljes körű felújítása bizonyít. „Erdély a magyarországi magyarok számára Székelyföldet jelenti, ahol egy otthonos, magyar világot találnak. Csakhogy Erdély ennél valójában sokkal nagyobb és gazdagabb, de más területeiről kevés az ismeret, és a magyarországi turisták alig látogatnak más vidékeket, például a Mezőséget vagy a Maros völgyét. Azon lehet és kell dolgozni, hogy ez megváltozzon” – teszi hozzá.

A teljes nagyinterjú a Heti Válaszban olvasható

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Kövér: a globális kormányzás veszélye fenyegeti a térség etnikai kisebbségeit is

A térség minden etnikai többségét és kisebbségét napjainkban ugyanaz a veszély fenyegeti, a globális kormányzás …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.