2019 március 25., hétfő
Angela Merkel német kancellár fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Berlinben 2014.május 8-án - MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna
Angela Merkel német kancellár fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Berlinben 2014.május 8-án - MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Merkelt nyílt levélben vádolják bűnrészességgel a magyar demokrácia leépítésében

Share

Bűnrészessé válik a csendben, tétlensége pedig az antidemokratikus és antiszemita erők hatékony szövetségessé teszi Önt – ez áll abban a nyílt levélben, amit akadémikusok, újságírók és aktivisták írtak Angela Merkelnek. Úgy vélik, hogy a magyar demokrácia leépítéséhez a német kancellár is hozzájárul azzal, hogy hallgatásba burkolózik – írja a Politico alapján az ATV.hu.

A Politico című lapban közzétett levél szerzői kiemelik, hogy a magyar miniszterelnök nemcsak a közmédiát fordította át a kormány szócsövévé, de komoly akadályokat gördít a civilek és független akadémiai intézetek munkája elé is. Úgy vélik, a magyar kormány az elmúlt hónapok során újra felszította „az antiszemitizmus lángjait”, sőt, az aláírók úgy látják, Orbán Viktor március 15-ei beszédében tulajdonképpen a zsidókat kiáltotta ki a nemzet ellenségeivé.

Mint írják, vezető politológusok már érzik a magyar demokrácia hanyatlását, ennek ellenére Angela Merkel – aki az egyik legjelentősebb vezető az EU-ban – mégsem ítélte el Orbán antiszemita megnyilvánulásait, sem a demokratikus intézményekre mért támadásait, helyette gratulált neki a választási győzelemhez.

A közlemény aláírói attól is tartanak, hogy Orbán Viktor sikere után ezt más „feltörekvő autokraták” is jelnek veszik majd, és „a rothadás terjedni fog”, emiatt pedig lebonthatják majd a nemzeti demokráciákat az EU-ban.

A nyílt levelet többek között olyan írták alá, mint Sheri Berman, a Barnard Főiskola politikatudomány professzora, Georg Diez, a Der Spiegel című lap rovatvezetője, de több ország több egyeteméről is aláírták a petíciót.

atv.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 26.: A magyar meteóra, avagy a tihanyi barátlakások (Tihany)

Világszerte ismertek a görög meteórák, a sziklák között élő, ortodox szerzetesi közösség. Egy külön kis …

3 hozzászólás

  1. Már megint a külföldiek károgását kell ” visszaverni ” a külügyeseknek ?
    Képtelenek megnyugodni a sok fizetett liberális ?

  2. HeroesNeverDie

    Georg Diez (Spiegel) az egyik legvéresebb szájú radikális baloldali firkász, aki ellentmondást nem türöen és nagy hangon támogatja az importált arab-muszlim antiszemitizmust.

  3. “a magyar kormány….újra felszította „az antiszemitizmus lángjait””
    Nem így van kis szaros liburnyákok. Nagyon nem így van. Azt bizony a cselekedeteitekkel ,ti szoktátok szítani,mert ebből éltek. S indokolatlanul jól éltek. Fogjátok vissza magatokat,mert magatokra borítjátok a kis éjjeli edény tartalmát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.