2021 február 27., szombat
Az Együtt-PM szerint Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn mondott beszédével "valami eltört" / Fotó: MTI
Orbán Viktor miniszterelnök a Bálványosi Szabadegyetemen 2014-ben. / Fotó: MTI

Mernyó Ferenc: Tusványos anno – 1. rész

Share

A következő néhány napban átvesszük Orbán Viktornak az elmúlt években elhangzott tusványosi beszédeit – a előző választásoktól napjainkig. Ajánlom mindenki figyelmébe ezeket a beszédeket – őszintén ajánlom azoknak is, akik egyébként nem kedvelik az épp regnáló miniszterelnököt.

Mert lehet fikázni ezt a fickót. Meg diktatúraépítéssel vádolni – egy olyan országban, ahol egy ellenzéki miniszterelnök-jelölt úgy indulhat el büntetlenül a választásokon, hogy előre bejelenti, nem tesz esküt az Alaptörvényre; ahol egy viccpárt szervezhet paródiafelvonulást az egyik legszentebb nemzeti ünnepünkön és képviselője választási programhirdetés címmel negyed órát kotkodálhat a köztévében; és ahol az “ellenzéki sajtó” összvolumene, elérési mutatói ma is meghaladják a kormányoldalét; ahol a szólás- és sajtószabadság össze nem mérhetően szélesebb, mint az állandó demokratikus mintaként tekintett Németországban, ahol egy mondatért a “szabad sajtó” – mintegy központi utasításra – azonnal keresztre feszíti Horst Seehofert, miközben az általa tett kijelentéssel (“Az iszlám nem része Németországnak”) a németek 74%-a egyetért – de kit érdekel ugye, Németországban a németek véleménye? –, és ahol egy “rossz” (értsd nem PC) FB-bejegyzésért – mondjuk, ha migránsnak nevezed a kötelezően menekültnek nevezendő illegális bevándorlót – minimum kimérnek egy 500 eurós büntetést, de lehet hogy törlik a közösségi oldaladat, esetleg a lakásodon megjelenik a rendőr.

Vagy lehet azt állítani – ebből a program nélküli ellenzék szokott sportot űzni –, hogy nincs a kormányának (választási) programja, miközben a tucatnyi ellenzéki miniszterelnök-jelölt azon tipródik, hogy csak Orbánnal akar tévévitára kiállni (egy program nélküli politikussal? ejnye!) és állandóan a kormány – nem létező – programját kritizálják (unortodox gazdaságpolitika, nem fenntartható fejlődés, csak időlegesek a sikerek, stb.), de az a helyzet, hogy egyedül ennek a fickónak van évekre előre mutató víziója és ennek megfelelően, ebből levezetett, valódi cselekvési programja.

Miközben a tucatnyi ellenzéki miniszterelnök-jelölt egy hétre képtelen előre látni saját lépéseit, és egy pohár whisky Fletó kezében nagyobb zavart okoz az ellenzéki mátrixban, mint a Brexit Európában.

Lehet azt mondani, hogy Orbán Viktor nem minden előrejelzése talált 100%-os pontossággal, nem minden látomását igazolta a jövő. Ám néhány év távlatából visszatekintve már-már félelmetes pontossággal jelezte a változásokat, és nála pontosabban – Európa-szerte – egyetlen politikus nem jelezte előre Európa és a világ változásait.

Aki nem hiszi, nézze végig ezeket a beszédeket – fő vonalaikban, alapvető mondanivalóban meglepően időtállónak bizonyultak. Miközben Kunhalmi Ágnes, Lendvai Ildikó, Karácsony Gergely vagy Gyurcsány Ferenc néhány kínos bakiján, vagy a Jobbikosok friss őszödi beszédén túl arra sem emlékszünk, hogy miről beszéltek ezek a potens ellenzéki vezetők az elmúlt pár hónapban, nem hogy azt meg tudnánk mondani, mit mondtak akkoriban, amikor elhangzottak Orbán Viktornak a bálványosi szabadegyetemen elmondott, időtálló beszédei. Amelyek több vitát és mondanivalót generálnak az ellenzéki vezetőkben és sajtójukban, mint azok saját elképzelései.

Kezdjük is a 2014-es tusványosi beszéddel!

Ennek fő mondanivalója a 2009-es gazdasági válság utáni európai változások és az erre adott válaszok. Ne feledjük, még a Brexit és a 2015-ös migránsválság előtt voltunk, és Angela Merkel még csak készült élete legdurvább – 80%-os, ellenzék nélküli egypárti (értsd “nagykoalíciós” CDU/CSU-SPD), ám Németország politikai és kulturális öngyilkosságához vezető – kormányzására. Még fogalmunk sem volt, hogy egy kancellár, ráadásul nő, odaállhat egy ellenőrizetlen muszlim migráns mellé egy prompt szelfire, és hogy ennek az egy fotónak milyen hatása lesz Európára!

Továbbá, nem tudhattuk még, hogy Európát egy leépült luxemburgi idült alkoholista és egy nyolc általánost végzett német funkcionális analfabéta akarja irányítani.

És hol voltunk még attól, hogy Soros György és tévesen civileknek becézett zsoldoshadserege kilép a fényre (az is csak utólag, jóval később derült ki, hogy mennyi pénzt költött Soros a 2014-es európai választások befolyásolására).

Tehát a 2014-es beszéd lényegi mottója:

Nem az a kérdés, hogy Európának van-e válasza ezekre a kihívásokra, a hanyatlás megállítására, hanem az, hogy a németeknek van-e válaszuk, a franciáknak van-e válaszuk, a magyaroknak van-e válaszuk? Vagyis a nemzetállamoknak van-e válaszuk ezekre a kihívásokra. Mert a sikeres európai válasz a nemzetállamok válaszainak összességét jelentheti majd. A másik az Egyesült Államok elsődleges szerepének megkérdőjelezése. A harmadik a nyersanyag- és emberi erőforrások elvonása, ezen belül a legjobban képzett koponyák összegyűjtése egy-egy nagy ország területén – ezt szokták agyelszívásnak hívni –, az Egyesült államok egyetemei a legjobb iskolapéldák erre, de Németországban is az Európában elérhető legjobb koponyák összegyűjtésének tudatos politikája zajlik.

Mondott valaki a hazai ellenzékből ennél pontosabbat, lényegre törőbbet? Mondott az ellenzék egyáltalán valami emlékezeteset, valami használhatót?

Talán ha annyi eszembe jut, hogy “stadionok” és “lélegeztető gépek”, esetleg még az “oktatásegészségügy”…

Folytatjuk!

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Kutatók Éjszakája, 2019

Idén, rendhagyó módon, a Kutatók Éjszakáján egy intézmény 3 helyszínét kerestük fel: az Óbudai Egyetem …

2 hozzászólás

  1. HeroesNeverDie

    Intelligenciában, karizmában, retorikában nem csak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is verhetetlen Orbán Viktor. Megadatott neki az a ritka képesség, hogy a legkomplikáltabb dolgokról is mindenki számára érthetöen tudjon beszélni. Nem véletlen tehát, hogy ellenfelei érvek és viziók hiányában csak elvakult gyülölettöl fuldokolva tudnak ellene fröcsögni, mert többre nem telik nekik.

    Biztos vagyok abban, hogy akik a magyar miniszterelnököt éjjel-nappal szidják, még soha nem vették maguknak a fáradságot pl. tusványosi beszédeit meghallgatni, pedig rengeteget tanulhatnának.

    Mernyó Ferenc cikke, amely remélhetöleg egy hosszabb együttmüködés kezdete lesz, nyeremény Portálunk számára.

  2. Miközben egyet értek a cikk írójával , és az előttem nyilatkozóval is , alig várom , hogy kézbe vegyem az évtizedek óta elhangzott beszédek összességét . Volt szerencsém négy ízben Tusnádfürdőn meghallgatni , több ízben felvettem szalagra. DE: Folyamatában elolvasni élmény lesz !
    REMÉLEM , HOGY MIELŐBB MEGVÁSÁROLHATÓ LESZ A KÖTET !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.