2018 május 25., péntek

A mese, mint rituálé – 1. rész

Share

Szerintetek miért nem mesélnek fejből a szülők?! Tettük fel a kérdést, majd kaptuk rá folyamatosan (még ma is) a válaszokat. Sőt, sokan jelezték, hogy elgondolkodtak a kérdésen, és azóta is a fejükben van, vajon ők jól mesélnek-e gyereküknek. Erről szól ez az első cikkünk a sorozatban. Először a legkisebbekről!

meseolvasas.jpg

Cikksorozatunk első részében arról írunk, hogy mi inspirált minket a mese mint rítus témájának feldolgozására. Még nincsen egy hónapja, hogy elindítottuk a Facebookon a Népmese csoportunkat. A tudásmegosztás és eszmecsere ezen formájáról ITT adtunk hírt. Úgy gondoljuk, ha a közösségi oldal használói saját érdeklődésük mentén bekapcsolódnak ebbe a csoportba, akkor valós szakmai tartalmat kaphatnak. Ez a csoport a releváns kérdésfelvetések platformja.

kerdojel.jpg

A szülő kérdez – mi válaszolunk!

Idézzük a szülői levelet és ezúton is köszönjük, hogy megtiszteltek minket bizalmatokkal!
„Kedves Rebeka és Bogi! Olvastam “vitaindító” kérdéseteket, hogy miért nem mesélnek fejből a szülők?!
Na mármost, én picit tanácstalan vagyok, mert nagyon szeretnék mesélni, de nálunk úgy néz ki az este, hogy a kisfiam (10 hónapos) eszik, és kb elájul…és az evés és az elájulás között szoktam neki csak úgy elmesélni, hogy mi történt aznap, vagy mi fog másnap….szerintetek ez jó? Nem akarok lemaradni.
Mondókák, énekek azok végtelen mennyiségben mennek, sokszor már úgy érzem, hogy a gyerek nem azt fogja tudni, hogy kígyó, hanem elénekli, hogy : Tekeredik a kígyó….
Bocsi, hogy ezzel zaklatlak, de nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre. Köszönöm!”

mondoka.jpg

 

A válaszunkat az édesanya által felvetett kérdésre a következő módon fogalmaztuk meg:
„Nagyon megszólított a leveled azon része, ahol arról írsz a gyerkőcöddel sokat mondókázol, talán a későbbiekben majd abban válaszol. Sok kisgyermek így kezd “beszélni”, amikor még csak hangokat utánoz és a beszéd ritmusát mímeli. Mindennek egyik nagyon fontos eredménye a jó ritmusérzék. Személyes tapasztalatunk anyaként pozitív ezen a téren. Foglalkozásvezetőként, pedig szintén azt tapasztaljuk a tipegő gyerekeknél, hogy akik rendszeresen mondókáznak, mozgásuk előbb válik rendezetté, szociális képességeik pedig gyors tempóban fejlődnek a sok közös, mondókés élménytől.
A mesére térve, szerintünk nagyon helyes úton jársz. Cinkosan mondanánk, hogy “alkalom szüli a tolvajt” mert alakítod a gyermek mostani befogadó képességéhez a tudatos terveidet, hogy mesélj neki. Persze azt érdemes szem előtt tartani, hogy a mesének nem muszáj az esti lefekvéshez kapcsolódnia. Reggel is mesélhetsz neki, ha úgy látod, ő aktívabb reggel, illetve akkor jobban belefér a napirendjébe. Ez csupán egy kicsi átgondolás kérdése. Esetleg kipróbálhatjátok, hogy korábban kezditek az esti rituálét. Amikor közösségbe kerül, és nem töltitek az időtök 100%-át együtt, akkor kifejezetten fontossá válnak ezek a közös idők, amikor mesélsz neki. Ilyenkor alkalma nyílhat kapcsolódni saját élményeivel is a meséhez, így a szülő sem marad le arról, mi történt a kisfiával/kislányával aznap, amíg nem voltak együtt. A szülő nagy öröme lesz, hogy a “semmi” vagy a „minden jó volt” válasz helyett gyakran részletesen meghallgathatja, kivel mi esett meg aznap.
Kívánunk sok szép, közös meseélményt a családodban!”

meshosok.JPG

Fontos, hogy felnőttként végiggondoljuk saját viszonyulásunkat a meséhez. Módszertani anyagainkban, ahol a népmese és a népi játék találkozása történik, minden alkalommal kiemeljük ezt a momentumot is. Mese Veled kezdeményezésünk lényege, hogy egy kiválasztott népmeséről beszélgetünk. Az első Mese Veled alkalmon 2 és fél órán keresztül beszélgettünk, nem igazán akartuk, tudtuk abbahagyni, pedig a mese cselekményének a feléig sem jutottunk el… Már alig várjuk a folytatást!

Hogy mi is a Mese Veled? A cél a mese közössége. A mesemondás és mesehallgatás alkalma a jelenlevőknek szól. Egyedi, megismételhetetlen és személyes élmény. Bővebben ITT olvashatsz róla.

Szerintetek miért nem mesélnek fejből a szülők?! Tettük fel a kérdést, és kaptunk számos szempontot, amit figyelembe kell venni, amikor ezt a témát feszegeti szakértő, pedagógus, nagymama, nagypapa… Ezekről is fogunk írni cikksorozatunkban.

Köszönjük Nektek, barátainknak, családunknak, olvasóinknak az inspirációt!

Ha még nem vagy tagja a csoportnak, ITT jelentkezhetsz!

 

További bejegyzéseink a témában:

3 az 1-ben mesehős

Mesemondás 3 lépésben

Ötletek az interAKTÍV meséléshez

Macskacicó varázsos hatása

Apa-lánya mesék

Jövő szerdán is lesz BLOGSZERDA! 🙂 Várunk vissza!

Köszönjük, hogy olvasol minket! Látogass el weboldalunkra is, valamint kövess minket facebookon, naponta jelentkezünk érdekes cikkekkel, újdonságokkal!

logo.jpg

Kövessetek minket facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Pünkösdi mese, dal és játék

Pünkösd ünnepe mozgó ünnep, amely a húsvétot követő időszakot meghatározhatja. Az udvarlással, párválasztással kapcsolatos szokások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.