2018 március 23., péntek
Forrás: urbanista.blog.hu

Mezőhegyi Gyula: Befagyott pártpreferenciák

Share

A választási kampány hajrájába érve megállapítható, hogy egyelőre nem történt érdemi változás a pártok támogatottságát illetően. A felszín alatt ugyanakkor izgalmas, és korábban elképzelhetetlen változások zajlanak. A Jobbik és a baloldali pártok átszavazási hajlandóságáról érdekes adatok születtek. Az MSZP és Párbeszéd pártszövetsége pedig könnyen lehet, hogy a szocialisták parlamentből való kiesését is eredményezheti. 

 Az IDEA Intézet felméréséből világosan kiderül, hogy az elmúlt hónap során, sőt a negyedéves adatok tekintetében sem történt érdemi elmozdulás a pártok támogatottságában. Sőt, a kutatás eredményei alapján leginkább „befagyott” pártpreferenciákról beszélhetünk. Az intézet által rögzített mozgások hibahatáron belül maradnak.

2018. januári kutatási eredmények a teljes felnőtt népesség körében. / Forrás: IDEA Intézet.

Az IDEA Intézet 2018. januári kérdőíves közvélemény-kutatása ugyanazt az eredményt hozta, mint a tavaly decemberi mérések: a kormánypártok támogatottsága még mindig stabil. A Fidesz a teljes lakosság körében 33 százalékon, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 40 százalékon áll. Utóbbi tekintetében a legutóbbi felmérés adataihoz képest – hibahatáron belüli – 2 százalékos növekedés volt tapasztalható. A Fidesz népszerűsége tehát nem változott. Annak ellenére sem, hogy a vizsgált időszakba már beleesett az 1300 menekült ügyével kapcsolatos tematizálási kísérlet.

A kormányzó pártokat követi a Jobbik, melyet januárban a teljes népesség 14 százaléka, míg a biztos szavazó pártválasztók 17 százaléka támogatott – hasonlóan a decemberi adatokhoz, amikor is a teljes népesség 13 százaléka támogatta. Abban, hogy a párt növekedése megtorpant, szerepet játszhatott, hogy a vizsgált időszakba már beleestek a Jobbik elnökét közelmúltban ért politikai támadások is. Ugyanakkor a Jobbik kommunikációjának jó része a Fidesz kritizálásában merült ki. Így ha látványos növekedést nem is eredményez, de kampány időszakban az ilyen típusú egymásnak feszülés mobilizálhatja a pártok szavazótárborát.

A Demokratikus Koalíció mind a teljes népesség, mind pedig a biztos pártválasztók körében meg tudta őrizni a korábbi eredményeit. A pártot a teljes lakosság 8, míg a biztos pártválasztók 12 százaléka támogatná egy választáson.

A vizsgált pártok közül talán az MSZP került a legérdekesebb politikai helyzetbe. A mérések kapcsán ugyan hasonló arányok mutatkoznak, mint a Demokratikus Koalíció esetében, ugyanakkor van itt egy fontos különbség, amit érdemes kihangsúlyozni. Nevezetesen azt, hogy a Párbeszéddel kötött közös lista miatt a parlamenti bejutási küszöb esetükben 10 százalék lesz. Most a biztos szavazó pártválasztók pont ilyen mértékben támogatják a pártot, ami a decemberi mérésekhez képest 2 százalékpontos visszaesést mutat. A szocialisták a teljes népesség körében, az ezt megelőző mérésekhez hasonlóan, 8 százalékot értek el. A fent említett okok miatt könnyen lehet, hogy a Magyar Szocialista Párt ebben a formában most indul utoljára a választásokon.

Az LMP és az Együtt támogatottsága nem változott érdemben: míg az előbbi a decemberi adatok szerint a teljes lakosság körében 5, és a biztos szavazó pártválasztók körében 6 százalékon áll, addig az utóbbinál ez az arány 2, illetve 3 százalék, hasonlóan a tavaly év végi kutatáshoz.

A Momentum Mozgalom azonban mindkét választói csoport körében 1-1 százalékos veszteséget könyvelhetett el a decemberi adatokhoz képest. A párt a teljes népességnél 1, míg a biztos szavazó pártválasztók 2 százalékon áll.

Az IDEA Intézet 2018. januárjában többek között az átszavazási hajlandóságot is kutatta a baloldali, valamint a jobbikos választók körében.


Forrás: IDEA Intézet

Az ellenzéki pártok szempontjából – bejutási küszöb elérése mellett – nagyon fontos kérdés, hogy az úgynevezett “koordinált indulások” esetén a választóik részéről lesz-e hajlandóság a legesélyesebbnek vélt ellenzéki jelölt támogatására. Még abban az esetben is, ha a jelölt pártjával eredetileg nem szimpatizáltak. Az eredmények láttán elmondható, hogy a baloldali szavazók e tekintetben sokkal rugalmasabbak mint a Jobbikos szavazók.

Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a baloldali pártválasztók  45 százaléka támogatná saját jelöltje visszalépését a Jobbik javára a kormánypárti induló legyőzése érdekében, ha utóbbi az esélyesebb. A megkérdezett baloldali pártválasztók 40 százaléka utasította el a visszalépés lehetőségét. A baloldali pártválasztók 34 százaléka továbbá úgy nyilatkozott, hogy kész lenne voksával akár támogatni is a Jobbik indulóját a kormánypárti jelölttel szemben. A konkrét támogatást 50 százalékuk utasította el.

A Jobbik szavazói körében ez az arány egyértelműen alacsonyabb volt. A saját jelölt visszaléptetését az esélyesebb baloldali javára 32 százalék támogatná, és 58 százalék elutasította el, addig a jobboldali párt választóinak csupán 30 százaléka szavazna a baloldal esélyesebb jelöltjére a kormánypárti indulóval szemben, 54 százalékuk pedig ekkor sem. Talán ezek a számok alacsonynak tűnnek. Főleg egy sikeres koordinált indulás megvalósulásának szempontjából. Mégis, ha pár évvel ezelőtt bárki azt állította volna, hogy bármilyen helyzetben jobboldali jobbikos szavazók 30 százaléka szavazna baloldali jelöltre a jobboldali Fidesszel szemben, az a feltevés a politikai extremitás határát súrolta volna.

Ahogy 2017-ben sejteni lehetett, Botka László miniszterelnök-jelöltségről való lemondása olyan lavinát indíthatott el, ami könnyen maga alá temetheti az egész szocialista pártot. Látva az elmúlt időszak kutatási eredményeit, ez a feltevés könnyen beigazolódhat. Egy markáns vezető nélkül maradt párt politikailag aktív választói hamar más pártok szimpatizánsaivá válhatnak. Két nagy nyertese lehet a kiábrándult szocialista választóknak: Az egyik a Jobbik, ami már gyakorlatilag 2010 óta biztos menedéket jelentett a kiábrándult szocialista szavazóknak. Ennek eredményeképpen, a 2014-es kampánynyitányhoz képest a Jobbik erősödni is tudott néhány százalékot. Más kérdés, hogy a radikális párt korábban állt már a jelenleginél lényegesen jobban is. A Jobbikot tavaly év közben több közvélemény-kutató cég is húsz százalék felett mérte. Ehhez képest a jelenlegi támogatottság mindenképpen visszaesésként értelmezhető. A másik profitálni tudó szereplő az LMP, ami stabilizálni tudta a helyzetét. Hiszen a 2014-es választások előtt a jelenleginél még inkább a bejutási küszöb alatt volt a párt támogatottsága. Most a legtöbb kutatóintézet mérése alapján bejutnának az Országgyűlésbe.

Összességében elmondható, hogy míg a kormányzó pártok egy tudatos koncepció mentén politizálnak, addig az ellenzéki pártok többsége – akár csak négy évvel ezelőtt is – még mindig az egymáshoz mért helyezkedéssel és az ezzel kapcsolatos stratégiákkal vannak elfoglalva. Aminek persze meglehetnek a rövid távú politikai előnyei. Azzal viszont minden induló pártnak számolnia kell, hogy a választás időpontjához közeledve egyre fontosabb szempont lesz a kormányzóképesség kérdése.

A szerző politológus

Mezőhegyi Gyula

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Apáti Bence: A Migration Aid egy hazudozó, hazaáruló szervezet

Siewert András egy oknyomozó újságírónak – akinek nem sejtette valós kilétét – arról beszélt, hogy Soros és a …

Egy hozzászólás van

 1. göre gábor biró úr

  Régi, és új! HAZUGSÁG DIVATBEMUTATÓ

  A legnagyobb a világon, egy ország a közönsége. A kifutó kelet-nyugatitájolású. Fővédnök a politika. Főrendező a sajtó. A bemutatók főként politikusok.
  A színpad megvilágítása: vörös, némi valószínűvel feldobva. Az első szám a megváltó, magabiztos, előretekintő, lopva hátranézegető, (meglátjuk-e rajta a kommunista
  múltat. Öltözet: vattakabát-gimnasztyorka, dobtáras géppisztollyal.
  Második modell: a „bízzatok bennem”, bő, földig érő perelin, rajta nemzetiszín madárral. Jól takarja a görbe jellemet, és az alárejtett, rablott vagyont.
  Harmadik modell: a szélesebb tömegek számára, szegényes lepusztult öltözet, rajta sok színes pántlikával, a „jövő jobb lesz” (nevű) szétmállik a seggünkön a nadrág, le se kell vennünk, ha a szükség úgy hozza magával. Az pedig hozza.
  Negyedik modell: a nincs másik (lenini) út. Fő attrakciója a talpatlan, sarkantyús, magyaros csizma. Bő gatyával, székelyharisnyával, vörös csillagos pitykével az ümögön. Minden Dinka Fafejű emblémával.
  Az ötödik modell: Vidám kisgazda: pirosló tájkép mosoly, barázdált arc, (sikerrel) jóllakott joviális úriember. Alattam jó dolgod lesz, csak légy hűséges szógám, jobbágyom, zsellérem, ha én mindezt elérem!
  Hatodik modell: az Isten megsegít testvérek. Földig érő, rózsaszín reverenda, ájtatos mosoly, előretolt szavazóláda: adakozzatok testvérek. Meglátjátok a túlvilági boldogság semmivel fel nem ér!
  Hetedik modell: az ifjú titán nevű. Kidolgozott izmok (ellentétben a programmal) karfiolfül, erőszakos nyomuló stílus, lógó haj, és pulóver. Ha rászólnak, hátrább az agyarakkal, jön a válasz, ami jogos, TI-TÁN jobbak vagytok?!
  Nyolcadik résztvevő műsoron kívül: Sancho Pansa külsejű Don Quijote, aki a leromlott gebén a nemzeti eszmén próbál belovagolni a jelen történelembe
  1990

  Új, 2. hazugságdivatbemutató

  A színpad hevenyészet, rossz ácsolat, csak a TV felvétel idejére készült! Aztán létezését is le tagadják készítői! Csak mindennapos előadásra készült! Rendezők a közélet vezetésére készülő alkalmatlan vigécek, akik nagyon vitézek! A népbutítás gyakorlott szakemberei! Választáskor aktivizálódnak! Ötvenéves tapasztalattal a hátuk mögött!
  Első fellépő: A MIÉP nevű formáció, újra költése! Fehér székely harisnyával takarva sötét szándékukat, sok hazaffyasch pántlikával népbutító krumpli pálinkával Masszív romanevelő bakanccsal! Gyakorló, gyakori fellépő ruha a „Magyar Gárda” nevű modellváltozat!
  Második fellépő: Demokratikus koalíció modell: anyaga színehagyott vörös zászló, hagyományos sarló kalapáccsal rejtetten díszítve! Szabása a régi gimnasztyorkát idézi.
  Harmadik fellépő: Együtt, egy másért, Nosztalgia öltözet, Lenin lepléből szabottan, újrafogalmazva korszerűnek gondolva! Régi téveszmék mantrázása!
  Negyedik fellépő, új próbálkozás: Lehet Más a Hazugság, higgyétek elvtársak! Lehet rendőr besúgóból miniszterelnök, pártelnök, akármi! Csak elegendő pali madarat kell találni! Aki némi kenyérmorzsa reményében ránk szavaz!
  Ötödik fellépő: Polgári Konzervatív Párt! Nagypolgárinak gondolt, úrhatnám gúnya! Zöldposztó, kifosztó lesipuskás öltözet! Pénzhajó vadászat, újra meggazdagodásra! TEK-es kopók, ügyesen lopók képviseletbe juttatása! Ötven éves ócska konzerv etetésével való próbálkozás! Színtelen ízetlen, újra fogyasztására irányuló próbálkozás! Akik a számukra kóser világot próbálják nosztalgiából újra „fogyaszthatóvá” étlapra föltenni! De a fiatalok többsége külföldre menekül, ennek megkajálása helyet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.