2021 szeptember 28., kedd
Forrás: PolgárPortál

Mezőhegyi Gyula: Facebook-üzenetért börtön Magyarországon?

Share

Még kimondani is abszurd, de 55 ember ellen emelhetnek vádat Facebook-üzenetek miatt. A történtek egyes részletei ugyan nemrég láttak napvilágot, szálai azonban egy sokkal régebbi ügyhöz kapcsolódnak. Közel három és fél éve zajlik a Tolvajkergetők nevű önkéntes civil bűnüldöző szervezet elleni hatósági eljárás, mely a közelmúltban nem várt fordulatot vett.

A Tolvajkergetők nevű szervezet 2011-ben jött létre, azzal a céllal, hogy GPS jeladóval felszerelt csali-kerékpárok kihelyezésével biciklitolvajokat buktassanak le. A csapat tagjai – fejlett technikai nyomkövető eszközeik segítségével – felkutatták, és rendőrkézre is juttatták a tolvajokat. 2015 áprilisában azonban az egyik bevetésük balul sikerült. Miközben a rendőri intézkedésre várakoztak, a tetten ért tolvajjal szóváltásba keveredtek, ami végül tettlegességig fajult. Az incidens után a Tolvajkergetők négy tagját előállították, a szervezet vezetőjét, Polgár „Tomcat” Tamást pedig fél évre előzetes letartóztatásba helyezték.

Tárgyalótermi csiga offenzíva

A Tolvajkergetők négy tagja elleni per tárgyalása még magyar viszonyok közt is elképesztően sokára, 2017 januárjának elején kezdődött meg. A vád eredetileg súlyos testi sértés és csoportosan elkövetett önbíráskodás kísérlete volt, ami időközben – Polgár Tamás esetében – életveszélyt okozó súlyos testi sértésre és önbíráskodás kísérletére módosult. A négy vádlott közül eredetileg háromra kért letöltendő szabadságvesztést az ügyészség, azonban évekkel később úgy döntöttek, hogy negyedik társuknak is börtönben lenne a helye – annak ellenére, hogy az események nagy részénél ott sem volt, mert a rendőrséget próbálta a helyszínre hívni, hasztalan dörömbölve a kihalt rendőrőrs ajtaján.

Az ügy pikantériája, hogy még 2016 novemberében a katonai bíróság jogerősen elítélte azt a tevékenységirányító rendőrtisztet, aki a verekedés előtt fogadta ugyan Polgárék segélyhívását, de rossz helyre küldte a járőrt, akit azután intézkedés nélkül vissza is hívott. A bíró az ítélet indoklásában kifejtette, hogy a verekedés megelőzhető lett volna, ha az intézkedés nem marad el. Időközben a tetten ért tolvajt jogerősen el is ítélték a kerékpár ellopása miatt. Ennek ellenére az ügyészség mindmáig azt sugallja, hogy a vádlottak találomra kapták el őt az utcán, és azért verték meg, mert nem tudott válaszolni a kerékpárral kapcsolatos kérdésekre.

Másfél év telt el az első tárgyalás óta, a büntetőper pedig még mindig csak első fokon zajlik a Budapest Környéki Törvényszéken, annak ellenére, hogy a tárgyalást már berekesztették, sőt 2018. május 14-én sor került a perbeszédekre is. Dr. F. Orsolya ügyésznő 7 év letöltendő börtönbüntetést kért Polgár Tamásra, míg a másod-, harmad-, és negyedrendű vádlottakra már csak felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, azzal az indokolással, hogy Polgár Tamásra nem vonatkozik az időmúlás, mint enyhítő körülmény.

Talán a frusztráció vezette az ügyészséget, hiszen Polgár Tamás már az első tárgyaláson sem jelent meg, ezért először országos, majd európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Polgár a Tolvajkergetők YouTube csatornáján rendszeresen tesz közzé video-üzeneteket, melyekben a tárgyalás eseményeit kommentálja. A legutóbbi üzenetből kiderül, hogy Peruban tartózkodik, “vagy nem”, ahogyan ő maga fogalmazott. Tény azonban, hogy nemrég onnan küldött képeslapot az ügyészségnek.

Vox Populi

A 2018. május 28-án feltöltött videóban Polgár többek közt kommentálta az utolsó tárgyalást, majd bemutatta Dr. F. ügyésznő nyilvános Facebook oldalát, az ott található képekkel együtt. Egy történetet is elmesélt, mely szerint az ügyésznő Facebook ismerősei közt megtalálta egy régi barátját, aki „egy nagyon beképzelt, mindenkit lenéző csajnak” írta le Fialkát, aki „kézzel-lábbal pedálozik, hogy lerombolja mások életét”. Polgár a végén hozzáteszi:

„Ha valaki netán üzenetet írna Facebookon F. Orsolyának, tartok tőle, hogy hisztériás rohamot fog kapni, hiszen nyilvánvalóan számára az ügyészi hivatás gyakorlásába nem fér bele a nyilvánosság általi ellenőrizhetőség. Biztos vagyok benne, hogy a következő tárgyaláson ordenáré üvöltözést fog csapni.” (Polgár Tamás)

Polgár Tamás hozzátette még, hogy a videó nézői csak akkor írjanak az ügyésznőnek, ha pontosan ezt szeretnék elérni.

Hetekig semmi sem történt. Néhány nappal ezelőtt azonban, egy névtelenségbe burkolózó személy a már említett videó alá írt megjegyzésében közölte, hogy a rendőrök házkutatást tartottak nála, majd lefoglalták a telefonját és a számítógépét. Az indoklás szerint Dr. F. Orsolya feljelentette őt és még vagy 55 embert becsületsértésért és zaklatásért, amiért azok üzenetet mertek neki írni. Néhány nappal később az „Igazságot a Tolvajkergetőknek” nevű Facebook oldalon több bejegyzés is napvilágot látott a szóban forgó esettel kapcsolatban. Hogy pontos képet kaphassunk az ügyről, megkerestük az említett oldal üzemeltetőit, akik készségesen álltak rendelkezésünkre, és megosztottak velünk minden információt.

Tomcat és a Tolvajkergetők pár tagja egy kiképzés során / Fotó: A Tolvajkergetők facebook oldala.

Salem – Reloaded

Az oldal adminisztrátorai szerint az egyik feljelentett férfinak a teljes ügyiratot elküldte a nyomozó hatóság, benne az ügyésznő tanúvallomásával, a házkutatási jegyzőkönyvekkel, a gyanúsított kihallgatásokkal, és az összes üzenet tételes leiratával. Nem mellékesen megjegyzendő, hogy az ügy minden érintettjének jogában áll ugyan betekintést nyernie a jegyzőkönyvekbe, de azokat a szakhatóság oldalanként 100 forintos okmánybélyeg befizetésével, kizárólag nyomtatott állapotban adhatja át személyesen az érintettnek.

Az iratok alapján eddig valóban kilenc ember ellen indítottak eljárást becsületsértés, zaklatás, valamint személyes adattal való visszaélés vádjával. Elképzelhető, hogy több üzenetküldő ellen is történt már hatósági intézkedés. Dr. F. Orsolya ügyésznő állítása szerint „feltörték a Facebook oldalát”, és szerinte az üzenetekből az derül ki, hogy “életellenes bűncselekményt készülnek elkövetni a sérelmére”. Ugyan a nyomozás nem a mi feladatunk, de a Polgár Tamás által közreadott videóban jól látható, hogy az ügyésznő Facebook adatlapján az üzenetküldési gomb aktív, így bárki egy gombnyomással kapcsolatba kerülhetett vele. Ehhez semmilyen bűncselekmény (pl. az oldal feltörése) elkövetésére nem volt szükség.

A nyomozati iratokban csatolmányként megtekinthető üzenetek tartalma meglehetősen vegyes: az ügyésznő munkájára vonatkozó visszafogott kritikától kezdve, a szexuális töltetű szidalmakon át, egészen a testi erőszakkal való fenyegetésig terjednek. Bár utóbbiakból igen kevés volt. A komolyabb fenyegetések miatti aggodalmat ugyan mi is megértjük, de azt is meg kell jegyeznünk, hogy az Alkotmánybíróság határozata szerint az ügyész is közszereplőnek minősül, így a munkája kapcsán kapott súlyosabb kritikákat is el kell viselnie. Így furcsának tűnik, hogy az ügyészség miért érzi szükségesnek házkutatás lefolytatását, és büntetőeljárás megindítását egy-egy olyan üzenetért, mint: „Esetleg randi? Szeretem a hisztis csajokat!”, vagy „A butaság akkor válik veszélyessé, ha hatalommal és szorgalommal párosul”. Az üzenetküldők közt számos 18 éven aluli fiatal is található, akik az eset miatt valószínűleg komolyabb retorzióra is számíthatnak, hiszen sokkal kisebb kihágásokért is el szoktak tanácsolni diákokat a tanintézményekből. Az eljárás alá vontak egy kivételtől eltekintve mind 22 éven aluliak.

Végigjátszás

Egy később közreadott videóban Polgár azt állítja, hogy több gyanúsított is úgy kapott idézést, hogy abban nem szerepelt, hogy mivel gyanúsítják őket, vagy teljesen mást írtak az idézésbe. Polgár szerint egyes hivatali dokumentumokon becsületsértés helyett önbíráskodás és súlyos testi sértés volt feltüntetve, s csak a tanúkihallgatáson közölték a valós tényállást. Mivel Polgárt ebben az ügyben felbujtással gyanúsítják, azt tervezi, hogy a többi gyanúsítottal együtt az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul. Polgár Tamás álláspontja a történteket illetően az, hogy a rendőrség eljárása súlyosan sérti a szólásszabadság jogát, a magánszférához való jogot, és a tisztességes eljáráshoz való jogot is.

Az ügy várhatóan komolyabb hullámokat fog vetni, hiszen hazánkban példa nélküli esetről van szó. Mindezek alapján joggal vetődhet fel a kérdés: vajon, ha egy átlagos állampolgárt ér hasonló kellemetlenség a Facebook használata közben, az ügyészség akkor is hasonló vehemenciával rúgja rá az ajtót az elkövetőre? A választ sajnos (vagy szerencsére) nem tudjuk, de úgy látszik nem csak a bíróságokon, hanem az ügyészség egyes rejtett zugaiban is bőven megtalálható még a jól ismert bolsevik tempó.

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Új bázist építünk – Miskolc

“…A számunkra ideális 10 méter helyett, nekünk több, mint 100 métert kell megtennünk riasztás esetén, …

11 hozzászólás

 1. Dékány Ilona

  Évekkel ezelőtt Polgár Tamásról egészen más ügyben lehetett olvasni .
  Mindenesetre érdekes történet . Viszont amiket a nagyközönség megtapasztal az igazságszolgáltatás terén ……ez már nem is olyan nagyon meglepő . Viszont azt nem értem , hogy ha a helyzet ilyen eseteket is “tartalmaz ” , akkor milyen alapon állítja a legfőbb ügyász —és mások is — , hogy minden rendben van . /Mellesleg –vagy nem mellesleg—ez a Tomka fiú megéri a pénzét !

  • Meg. Az egyetlen mai korban élő személy akit úgy ismerek hogy képes volt a saját életét, egzisztenciáját, és pénzét feltenni egy normálisabb működésű országra.
   Ő azon a szinten van, ahol azok akik erre eddig a gyakorlatban nem voltak képesek, nem igen bírnak bármilyen morális alappal arra hogy őt minősítsék bármi alapján.

  • Meg.Az egyetlen ember aki vagyonát, karrierjét, testi épségét, és személyes szabadságát is képes volt rendre éveken át kockára tenni azért amiben hisz.
   Sztem annak van csak morális alapja minősíteni az ő cselekedeteit aki megugorja ezt a a szintet a gyakorlatban.A többiek a 2 láda sör után a Horvát válogatott eredményeit elemzőké a kocsmában.

  • “Ha megakarod tudni, ki uralkodik fölötted, tudd kit nem szabad bírálnod!” Voltaire

 2. Szerintem ideje lenne már végleg kivonni a forgalomból Tomcatet és a hozzá hasonló önbiráskodó bűnözőket. Semmivel se jobb az aluljáróban lézengő cigányoknál

 3. “Mint ismeretes, túltolták a biciklit (éérted, a biciklit!) a kerékpártolvajok lebuktatására szakosodott Tolvajkéregetők, miután egyik elfogásuk során megalázták és összeverték áldozatukat – legalább is a perirat szerint. A társaság most bíróság előtt felel, ahol rövidesen ítélet várható. Ha bebizonyosodik a vád, akár letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak önbíráskodásért.

  A társulat kulcsfigurája, az alapítónak számító Tomcat, azaz Polgár Tamás már hosszabb ideje nem jelenik meg a tárgyalásokon, csak videóüzenetekben kommentálja az eseményeket. Sokakban felmerült, hogy Tomcat elhagyta Magyarországot a szerinte elfogult ítélkezésre hivatkozva, és valamelyik távoli országban blazírozik a per végkimenetelére, netán elévülésre.
  Mindezt erősíti, hogy nemrégiben Peruból (pontosabban perui címzéssel) küldött cinikus képeslapot az ügyész asszonynak.

  A valóság azonban még ennél is pikánsabb! Egy, a fejleményeket figyelemmel kísérő fórumtársaság hívta fel a figyelmünket rá, hogy Polgár saját maga osztott meg információt Efrajim Chanuck néven (hogy az álnév őt takarja, azt nem titkolja különösebben. A Quora kérdezős oldalon – kitiltásáig – ugyanezen a néven leírta már a saját polgári nevét is, sőt képet is töltött fel magáról), hogy a kanadai Montreal-ban tartózkodik. Azonban nem csak ott, hanem Torontoban is meghúzta magát, mégpedig nem máshol, mint a Church Streeten. Ezt a környéket Gay Village-nek nevezik, ugyanis a helyi meleg közösség központja. A szélsőjobboldali Sherlock Porks korábban számos, melegek elleni felszólalásról és akcióról volt hírhedt, most mégis a meleg negyedbe menekült az igazságszolgáltatás elől.

  Valószínűleg túl jó sora nem lehetett, ugyanis – ismét Efrajim Chanuck néven – saját maga nyilatkozott arról, hogy jelenleg kanadai családokhoz jár halakat etetni és állatokra felügyelni, ezzel keresi a kenyerét a forró teste áruba bocsájtása mellett..

 4. Mint ismeretes, túltolták a biciklit (éérted, a biciklit!) a kerékpártolvajok lebuktatására szakosodott Tolvajkéregetők, miután egyik elfogásuk során megalázták és összeverték áldozatukat – legalább is a perirat szerint. A társaság most bíróság előtt felel, ahol rövidesen ítélet várható. Ha bebizonyosodik a vád, akár letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak önbíráskodásért.

  A társulat kulcsfigurája, az alapítónak számító Tomcat, azaz Polgár Tamás már hosszabb ideje nem jelenik meg a tárgyalásokon, csak videóüzenetekben kommentálja az eseményeket. Sokakban felmerült, hogy Tomcat elhagyta Magyarországot a szerinte elfogult ítélkezésre hivatkozva, és valamelyik távoli országban blazírozik a per végkimenetelére, netán elévülésre.
  Mindezt erősíti, hogy nemrégiben Peruból (pontosabban perui címzéssel) küldött cinikus képeslapot az ügyész asszonynak.

  A valóság azonban még ennél is pikánsabb! Egy, a fejleményeket figyelemmel kísérő fórumtársaság hívta fel a figyelmünket rá, hogy Polgár saját maga osztott meg információt Efrajim Chanuck néven (hogy az álnév őt takarja, azt nem titkolja különösebben. A Quora kérdezős oldalon – kitiltásáig – ugyanezen a néven leírta már a saját polgári nevét is, sőt képet is töltött fel magáról), hogy a kanadai Montreal-ban tartózkodik. Azonban nem csak ott, hanem Torontoban is meghúzta magát, mégpedig nem máshol, mint a Church Streeten. Ezt a környéket Gay Village-nek nevezik, ugyanis a helyi meleg közösség központja. A szélsőjobboldali Tomcat korábban számos, melegek elleni felszólalásról és akcióról volt hírhedt, most mégis a meleg negyedbe menekült az igazságszolgáltatás elől.

  Valószínűleg túl jó sora nem lehetett, ugyanis – ismét Efrajim Chanuck néven – saját maga nyilatkozott arról, hogy jelenleg kanadai családokhoz jár halakat etetni és állatokra felügyelni, ezzel keresi a kenyerét a meleg teste áruba bocsájtása mellett.

 5. Torba Cs. Illés

  Most akkor 55 ember ellen indult eljárás, vagy 9 ellen? Nem lehet, hogy pont az ellen 9 ember ellen indult csak eljárás, akik fenyegetőztek, a többi meg csak ködösítés meg önsajnáltatás? Mert iratokat nem láthatunk, amelyek alátámasztanak bármelyik verziót is.

  Amúgy a közszereplőség azt jelenti, hogy el kell tűrni az életveszélyes fenyegetést, és hogy válogatott mocskolódások közepette közszemlére lehet tenni a köszereplő gyerekeit is? Ennek kifejtése valahogy kimaradt a cikkből.

  Amúgy meg nyilván nem fogják börtönbe zárni az elkövetőket, kapnak egy megrovást és kész. Az egész eljárás a neveltetési hiányosságok pótlására persze nem alkalmas, de azért ebből élettragédiákat vizionálni elég nagy túlzás.

 6. Fialka Orsolya

  Fb-analfabéta

 7. Apád, valamely ősöd is barom volt, mikor “mezőhegyire” magyarosított! Mi az, hogy mezőhegy? Elmezavar! No, ezen örökséged máig megvan!

 8. AZ ÚJ VILÁGREND ÉSZVESZTŐ MÓDON ÉPÜL‼️‼️‼️😭✅
  Már Te következel! A NÉPIRTÁS FOLYAMATOS!
  NETANJAHU LÁNCOS KUTYÁJÁNAK (GYŐRI GÁBOR alias ORBÁN VIKTOR) “CSALÁDBARÁT” (VAJON MELYIK NÉP CSALÁDJAINAK?!) MAGYARORSZÁGA 2019-ben‼️‼️‼️👿💩✅
  A BÍRÓSÁGOKON 97%-os AZ ELUTASÍTÁS!!!
  A VELEJÉIG ROTHADT KÖZJEGYZŐMAFFIÁVAL KARÖLTVE RABOLJA ÉS SEMMIZI KI A BRFK (ISTENTELEN DROIDJAIVAL!) A MAGYAR EMBEREKET!!!
  NINCS MESE: “DEVIZAHITELEK” = IZRAELI NÉPESSÉGCSERE!!!
  MAGYAROK INGATLAN ELTULAJDONLÁSI PROGRAMJA ÉS NÁCI KISAJÁTÍTÁS, …HOGY IDEGEN ÉLŐSKÖDŐK TÖMEGEIT OLTSÁK A MAGYAR NEMZETTESTBE!!!
  GIGÁSZI BOTRÁNY VAN KÉSZÜLŐBEN!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.