2020 október 29., csütörtök
Forrás: hvg.hu

Mezőhegyi Gyula: Felrázta Hódmezővásárhely a Fidesz-szavazókat

Share

A hódmezővásárhelyi választás után egyértelműen kijelenthetjük, hogy aktivizálódott a Fidesz-KDNP szavazótábora. A kormánypártok erősödtek mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében. Az ellenzéki pártok esetében viszont növekedés helyett csupán kisebb, belső szavazói mozgások figyelhetők meg. A legtöbb kutatás alapján elmondható, hogy a hódmezővásárhelyi időközi választás és az azóta eltelt időszak alapvetően nem változtatott az erőviszonyokon. Így azoknak lett igaza, akik azt jósolták, hogy az időközi választás “időben jött pofon” lesz a Fidesz tábornak, amely felrázza a kormánypárti szavazókat.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából március 9 és 14 között, 1003 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát. A Fidesz szavazóinak aránya a múlt hónapban nem változott, viszont március hónapban már növekedett, jelenleg 27 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 49 százalék. Az eredmények alapján a kormánypártok továbbra is magabiztos előnnyel tudnak ráfordulni a választási kampány hajrájára.

Az MSZP támogatottsága a múlt hónapban egy százalékpontot növekedett, most viszont nem változott, így jelenleg 12 százalékon áll. A biztos szavazó, pártválasztók körében a párt támogatottsága 18 százalék. A Párbeszéddel kötött választási szövetség miatt, a párt számára létkérdés a 10 százalékos bejutási küszöb elérése, amelyet ugyan jelenleg úgy néz ki, hogy sikerül elérniük, de még messze vannak attól, hogy biztosra vegyék a sikeres bejutást. Érdemes megjegyezni, hogy a kutatás szerint szavazóinak aktivitása – a korábbiakhoz képest – meglehetősen magas.

Jobbik támogatottsága az elmúlt hónapban nem változott, ám most egy százalékpontot nőtt, így jelenleg 12 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében a Jobbik támogatottsága 17 százalék. Az adatok alapján elmondható, hogy a Jobbik érdemben egyelőre nem tudott profitálni a már említett időközi választáson megszerzett ellenzéki győzelemből. A Jobbik támogatóinak aktivitása a többi mért párthoz képes alacsonynak mondható. Ez a utóbbi hetek zavaros választási és szövetségi viszonyaiból adódó bizonytalanságnak is betudható.

2018. Márciusi kutatási eredmények a teljes felnőtt népesség körében. / Forrás: Publicus Intézet.

Az LMP szavazóinak száma sem változott érdemben, 6 százalék jelenleg a biztos szavazók körében, míg a pártválasztók körében 8 százalék. A DK támogatottsága sem mozdult el ebben a hónapban, és így 4 százalék a biztos szavazók, 5 százalék a pártválasztók körében. A Kétfarkú támogatottsága egy százalék, azonban az Együtt, a Magyar Liberális Párt, és a Momentum támogatottságra a vizsgált időszakban még ezt a szintet sem érte el.

A választásokhoz közeledve, a bizonytalanok aránya újabb két százalékpontot csökkenve, jelenleg 36 százalékon áll.

Hódmezővásárhelytől a Békemenetig

A választási kampány két nagy aktivációs pontja a hódmezővásárhelyi időközi választás és a március 15-én megrendezett Békemenet volt. Utóbbi hatásáról még nem születtek adatok, előbbi alapján viszont már le lehet vonni következtetések.

Mivel a hódmezővásárhelyi választást egyfajta előválasztásként volt beharangozva, annak kimenetele után fokozott érdeklődés övezte az első közvélemény-kutatási adatokat. Mint ahogy az minden választás után lenni szokott, mindkét oldal igyekezett az eredményt egyfajta pozitívumként beállítani a saját politikai közösségük előtt. A kormányoldal azáltal, hogy ez a vereség még pont jókor jött ahhoz, hogy fel tudja rázni a szavazótábort. A választói aktivitás kiemelten fontos szempont, mely a választások kimenetele kapcsán sordöntő lehet. Ezt a fajta remélt aktivitást több kutatóintézet, köztük a Századvég Alapítvány is visszaigazolta.

A tapasztalat alapján viszont egy választási győzelem vagy kimutatható pozíciós előny, mindig hatékonyabban tudja motiválni a nyertes oldalt. Egyenlőre azonban ebből a lendületből az ellenzéki pártok csak minimálisan szinten tudtak profitálni. Nagyon lassú, csupán 1-1 százalékos növekedés tapasztalható, körülbelül pont olyan mértékben, amennyivel a bizonytalanok aránya csökkent. A választásokig várhatóan tovább fog majd csökkenni a bizonytalanok aránya. A következő három hét nagy kérdése az lesz, hogy a választásokig bármelyik párt képes lesz-e a lassú növekedésen túl érdemben is növelni a támogatottságát.

A hétvégén megrendezett Békemenet különleges politikai jelenség volt a magyar politikában, amely hatással lehet a jövőbeni pártreferenciákra. Egy olyan típusú demonstráció volt, amely egyaránt üzenet a kormánypártszövetség politikai ellenfeleinek és a szavazótábornak is. Egy olyasfajta erődemonstráció, amely – mint politikai legitimációt – nagyon erős támogatottságot jelez, és egyben közvetett hatásként képes aktivizálni a szavazótábort. Ez pedig három héttel a választások előtt komoly politikai fegyvertény lehet. Tehát, ahogy az eddigi összes Békemenetnek, várhatóan 15-i megmozdulásnak is komoly hatása lesz, amely tovább aktivizálja majd a kormánypártok szavazóit.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2018. február 9-14 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1002 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg. A biztos szavazó, pártválasztók körében mért adatok itt találhatóak.

A szerző politológus

Mezőhegyi Gyula

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Múzeum a város felett: Kiscelli Múzeum

Utunk következő állomása a Kiscelli Múzeum volt. Különös ez a múzeum, különös történettel, különös múlttal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.