2018 május 28., hétfő
Forrás: portfolio.hu

Mezőhegyi Gyula: Kampány előtti csend

Share

Magabiztos fölénnyel fordultak rá a kormányzó pártok a 2018-as évre. Az első januári közvélemény-kutatások eredményei nem okoztak nagy meglepetést. Az adatok alapján elmondható, hogy pár hónappal a választások előtt a kormánypártok előnye az ellenzékkel szemben változatlanul stabil.

Bár a választási kampány során természetesen még sok minden változhat, de tekintettel arra, hogy Áder János köztársasági elnök a lehető leghamarabbi időpontra, április 8-ára tűzte ki a választás időpontját, nem lesz nagy az időbeli mozgástere a változást óhajtóknak.

2018. Januári kutatási eredmények a teljes felnőtt népesség körében. / Forrás: Publicus Intézet.

A Publicus Intézet január 10. és 16. közötti időszakban készített – a Vasárnapi Hírek megbízásából – reprezentatív közvélemény kutatása alapján, a Fidesz szavazóinak aránya, míg az előző hónapban egy százalékponttal csökkent, addig a januárban vizsgált időszakban változatlanul 26 százalék; a biztos pártválasztók körében támogatottsága pedig 49 százalékon áll. Mivel a kampány még hivatalosan nem kezdődött el, semmilyen olyan esemény vagy változás nem történt, amely erre okot adott volna, a párt szavazóinak aktivitása átlagosnak mondható a kutatás szerint.

A Jobbik támogatottsága – az előző hónapban tapasztalt csökkenéshez képest – január hónapban 2 százalékponttal emelkedett, ennek köszönhetően jelenleg 11 százalékon áll. A biztos szavazó, pártválasztók körében 16 százalékpontot mértek. A párt szavazóinak aktivitása az előző hónapokéhoz hasonlóan továbbra is alacsonynak mondható. Ugyanakkor a jelenlegi mérések még nem mutatják az elmúlt napokban nagy port kavaró 1300 menekült ügyével kapcsolatos esetleges hatásokat, melyek akár aktivizálhatják is a meglévő szavazótábort.

Az MSZP támogatottsága míg a múlt hónapban nem változott, addig ebben a hónapban növekedett 2 százalékpontot, így jelenleg 11 százalékon áll. A Jobbikot ismét megelőzve, a pártválasztók körében az MSZP támogatottsága 17 százalék. A korábban mért időszakokhoz képest a párt aktivitása meglehetősen magasnak mondható. Ennek feltehetően az lehet az oka, hogy hosszú idő után, Karácsony Gergely – kezdeti kaotikus – megjelenését követően, a párt szimpatizánsai látnak némi szervezettséget és irányt a párt mozgásában. Erre lehet példa, hogy bár nehezen, de meg tudtak állapodni 106 körzet egyéni indulójában a DK-val.

Az LMP támogatottsága januárban 5 százalék, amely érték megfelel az elmúlt időszak értékeinek, a biztos szavazó, pártválasztók körében 7 százalék. A DK támogatottsága 1 százalékponttal csökkent a korábbiakhoz képest, így jelenleg 3 százalékon áll, a biztos pártválasztók körében pedig 5 százalék. Januárban 1 százalékon áll az Együtt és Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága. Az 1 százalékot azonban nem sikerült elérne a Momentumnak, a Párbeszédnek és a Magyar Liberális Pártnak sem.

Mindenképpen érdemes külön vizsgálni a választási kampányt megelőző időszakot és azt a bizonyos ötven napot, amikor a kampány tart. Ugyanis a két időszakban alapvetően eltérhet a választók közélethez való viszonyulása. Ezt a különbségtételt érdemes elsősorban a kisebb pártoknak szem előtt tartaniuk. Ugyanis, ha csak az elmúlt egy év politikai folyamatait szemléljük, akkor világosan látható, hogy míg az aktív, cselekvő ellenzéki pártok – a Jobbik és az MSZP – gyengültek és erodálódtak, addig azok a pártok, ha nem is nagy mértékben, de növelni tudták a bázisukat, akik kimaradtak a jelentősebb politikai botrányokból és csatározásokból. A választási időszakban viszont érdemes lehet változtatni ezen a stratégián, ugyanis a kampányban a szavazók jellemzően mindig az aktív, cselekvő pártokat honorálják.

Végül még egy nagyon fontos dolog, amire rávilágít a vizsgált januári kutatás – 2 százalékkal csökkent a bizonytalanok aránya. A választások előtti időszakban természetes, hogy minden politikai erő ilyenkor igyekszik mobilizálni a saját szavazóit, és lehetőleg még azokra is hatást kíván gyakorolni, akik az utóbbi években nem érdeklődtek a közélet iránt, mégis ebben a rövid időszakban hajlandóak élni a szavazati jogukkal. Ennek következtében ebben az időszakban elmondható, hogy a pártok támogatottsága általánosságban is növekedhet majd. Ez pedig akár – a várható politikai akciók mellett is – okozhat változásokat a jelenlegi helyzethez képest. A kampány előtti utolsó hónap tehát könnyen lehet, hogy maga a vihar előtti csend. Épp ezért kulcsfontosságú, ha úgy tetszik, életbe vágó minden politikai párt számára a mobilizáció, mert a választásokat jó eséllyel nem csupán a legtöbb, hanem a legtöbb aktív szavazóval rendező párt fogja megnyerni.

A felmérés 1023 fő megkérdezése alapján készült, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Az adatfelvétel ideje: 2018. január 10-16.

A szerző politológus

Mezőhegyi Gyula

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

HND: A haldokló szivárvány

„A kisfiú megolvadt bőrét alig tudtuk lekaparni a kád széléről […]” –  dél-afrikai helyszín-takarítónő nyilatkozata …

3 hozzászólás

 1. Dékány Ilona

  KIKBŐL ÁLLHAT A 42 % ? Miféle emberek azok , akiknek még most is minden mindegy ? Hol élnek , hogy nem tudják eldönteni mi lenne Magyarország népének az érdeke ? Mindíg elgondolkoztam ezen közömbösséget mutató rétegen . Mi motíválja őket abban , hogy nem tartják fontosnak a jövőt ?
  Ők lesznek aztán azok , akik a piacon és a buszon szidják a ” rossz ” helyzetük miatt a vezetőket ?
  KIK HIBÁZNAK és MIBEN , hogy ennyi a közömbös polgár ?

  • göre gábor biró úr

   Egyik szar, másik kaki,
   Szavazzon hát, az, aki
   Ütődött, vagy eszement!
   Akit becsapni még, belehet!

   2002 Horn nagygyűlésre, írtam!

 2. göre gábor biró úr

  Különös álom
  Választási malacságok: LÓVERSENY

  Különös álmom volt az éjjel. Lóversenyen voltam. Soha nem jártam életemben az ügetőn, talán azért álmodtam ekkora marhaságot.
  A zsokék önkijelölés útján válhattak zsokévá. Ehhez megfelelő számú támogatót kellett szerezniük, akik megválasztották Őket. Mivel a befutót és a befutók sorrendjét is a közönség szavazata döntötte el. A választók töltötték be a ló szerepét. Az a zsoké lett a győztes, aki a legtöbb szavazatot kapta! Magyarul, aki a legtöbb embert tette lóvá! Sok múlott azon is, ki milyen lovat választott. Megtörtént az is, hogy valaki menetközben másik lóra ült és úgy győzött! Az elhagyott ló, azóta is prüszköl, rúgja a port. Az sem elégíti ki, hogy az átülő lova is nagyot bukott a következő versenyen, és a vörös ló győzött. Ez felbőszíti, mint a bikát a vörös posztó.
  A régi ló kettévált, mint Münchausen báró lova a kapuban, és mindketten arról ábrándoznak, hogy lesz új bárójuk, aki ágyúgolyón süvít be a következő versenyen. Van, aki a Nemzeti Eszmére próbál felülni, de az úgy le van gyengülve, mint Rosinante. Lovasának SZU-ette kopjáját apróra töri a Vörös Szélmalom sajtoló lapátkereke! Van, aki angyalszárnyú Pegazusra kíván felülni, de elfogytak az igazhitűek, akik hinnék még a felebaráti szeretetet, mert nékik mindig a rosszabbik fele jutott!
  A verseny végén a közönség csalódottan távozott, mert a hitét is elvesztette, és nem nyert semmit. Míg a „zsokék” egymás között jót nyerítenek, a „közönség” ostobaságán!
  Eddig írtam meg annak idején, majd Szabó Dezsőt olvasva rájöttem, hogy nincs új a Nap alatt, mikor erre a gyöngyszemre ráleltem.
  Minden téren igyekeznek az informáló, ügyeket elosztó, híreket adó helyeket elfoglalni, hogy nemes összjátékban minden intézmény erejével szolgálhassák érdekeiket.
  Az egyikük egységpárti gerelyt dob, másikuk, egyesült kereszténypárti kelevézt ráz, harmadikuk radikális buzogányt bozontosít, negyedikük kisgazda tőrt villogtatt stb. A parlamenti kirakatban szörnyű bűzcsatákat vívnak egymás ellen a nép bébi elkápráztatására. De az éjszaka hűvös eltűrésében egymás mellett ülve együtt agyalják ki: milyen új nesze semmi fogd meg jól -lal, fizessék ki újból és újból a néppalit. Ezért mondom: Ma minden politikai párt: egyetlenegy párt. Ezért mondom: a magyar megújhodás nem a parlamentből fog kiindulni. Közben azért egymás ellen is, ez az alakulat is, az, az alakulat is: titkos árkokat ásogat a hatalom megszerzésére, az áhított diktátorság elnyerésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.