2019 március 25., hétfő
Forrás: wiff21.at

Mi állhat a bécsi támadások hátterében?

Share

Hat nap alatt számos támadás történt Bécsben, nehéz héten van túl az osztrák főváros. Múlt szerdán indult a sor: akkor egy afgán férfi késelt, aztán szombaton, vasárnap, sőt még kedden is történtek incidensek. A támadások többsége migránsokhoz köthető. A szakértő szerint terrorcselekménynek minősíthetők a támadások.

Megnőtt a támadások száma az elmúlt időszakban: elgondolkodtató, hogy szervezett, vagy önkéntes alapon történnek-e – mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő az M1-en.

Aláhúzta: az elkövetők döntő többségben afgánok, hiszen 2016 óta az osztrák rendőrség statisztikája szerint mintegy 50 afgán hajtott végre ilyen késes merényletet. A második helyen észak-afrikaiak állnak – 16 ilyen támadás volt.

Úgy fogalmazott: lehet vallási motivációja a támadásoknak is, ám a szóban forgó esetekben inkább politikai indíttatású terrorista cselekményeket sejt. Ezek a támadók azonban nem tudnak fegyvert, lőszert, robbanóanyagot szerezni, ezért primitív módszerrel hajtják végre a támadást, leginkább késsel – tette hozzá.

A hatóságoknak be kellene épülni?

A megtámadott katonát a védőmellénye mentette meg, miután 15-ször szúrt a támadó, ám egy civil – például a korábbi támadást elszenvedő fogorvos – nem tud védekezni – erre felkészülni rendkívül nehéz a szakértő szerint. Úgy vélte: a támadókat úgy lehetne kiszűrni, hogy a hatóságok beépülnek azokba a szervezetekbe, ahonnan származnak, azonban megakadályozni szinte lehetetlen.

Azt mondta: abban az esetben, amikor az iráni nagykövet bécsi rezidenciájánál egy egyiptomi származású osztrák állampolgár támadt rá egy katonára, aki lelőtte, az is lehetett a háttérben, hogy az egyiptomi származású elkövető szunnita, az irániak pedig síiták.

Egyre több a támadás

Az egyik legnagyobb osztrák hírportál összegyűjtötte az elmúlt hét támadásait. Kiderült, csak az elmúlt egy hétben tíz késelés történt Ausztriában. Nagyobb része Bécsben, de támadások voltak Tirolban, Stájerországban és a Magyarországgal határos Burgenlandban is. A rendőrségi statisztikák szerint az elmúlt években több mint a háromszorosára nőtt a migránsok által elkövetett merényletek száma.

A legutóbbi támadás kedd reggel történt. A bécsi rendőrség közlése szerint egy szolgálati autóban támadott rá a férfi az egyenruhásra, miközben információt kért tőle. Az osztrák közszolgálati televízió szerint a támadó a rendőrt a ruhájánál fogva próbálta kirángatni az autójából. A támadás elhárítása során a rendőr a nála lévő paprikaspay-vel védekezett, ami könnyű sérülést okozott a támadó férfinak – írta az ORF.at hírportál. A 26 éves gyanúsítottnál – aki afgán állampolgár – nem találtak fegyvert, őrizetbe vették az osztrák parlament ideiglenes épületénél.

Civilként nem ölthetik fel a katonai egyenruhát

Az M1 bécsi tudósítója elmondta, az osztrák katonák számára elrendelték azt, hogy a laktanyákon kívül kizárólag civil ruhában jelenhetnek meg. Azért hozták ezt a rendelkezést, mert további egyenruhások ellen irányuló támadásokra számítanak. Ezt az intézkedést addig tartják fenn, amíg az elkövetett késelések indítéka nem válik tisztázottá a hatóságok számára – tette hozzá a tudósító.

hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Lullázás 26.: A magyar meteóra, avagy a tihanyi barátlakások (Tihany)

Világszerte ismertek a görög meteórák, a sziklák között élő, ortodox szerzetesi közösség. Egy külön kis …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.