2020 október 29., csütörtök

Mi volna ha……

Share

Játszom egy gondolattal. Játszom, mert mást nem tehetek. Egy vagyok a sokmillióból, akinek nemsokára döntést kell hozni. Felelős döntést, ami nem csak engem fog érinteni. Sokakat, nagyon sokakat, mindenkit.
Addig is játszom, mert mást nem tehetek.

Szavazóhelyiség, fülke, behúzott függöny, kezemben egy lap, egy toll. Szöveg és alatta két kocka. Az egyik alatt IGEN, a másik alatt NEM. Ott és akkor nekem döntenem kell.

Ott és akkor mindenkinek dönteni kell, aki elmegy oda, abba a fülkébe. És ez így is van rendjén. Megkérdeztek valamiről, amit úgy hívnak, hogy KÖZÉRDEK, aminek hatása mindannyiunkat érinteni fog. Megkérdezték a véleményemet, mit tartok helyesnek. Igen vagy nem. Mindannyiunk véleményét megkérdezték, mindannyiunknak válaszolni kell, mert ez a dolgok rendje, így kívánja a becsület.


De mi lesz azokkal, akik nem mennek el? Nekik nincsen véleményük? Nekik teljesen mindegy, mi történik velünk? Vagy csak egyszerűen közömbösek? Befolyásolhatók? Azok által megvezetettek, akik hatalomféltésből ellenségeskednek? Akik saját vélt érdekeiknek megfelelően hazug ellenállást szítanak? Akik szándékosan pártpolitikát kevernek kivétel nélkül mindenbe?
És most jön a gondolat, amivel játszom.


Aki elmegy abba a fülkébe, behúzza az x-et valamelyik kockába, vagyis megválaszolja a feltett kérdést, annak továbbra is lesz joga beleszólni az ország sorsába, a jövőben is lesz joga elmondani, nyilvánossá tenni a dolgokról alkotott véleményét.


De aki nem lépi át a szavazóhelyiség küszöbét, aki távol marad a szavazástól, aki nem ad választ a feltett kérdésre, aki úgy tesz, mintha semmi sem érdekelné, akinek nem fontos jövőnk és az utánunk jövő nemzedék sorsa – attól meg kell vonni a továbbiakban a véleménynyilvánítás lehetőségét. Az ő megkérdezése nélkül történjenek azon túl a dolgok.


Egy demokráciában mindenkinek sok joga van, de egyesek elfelejtik, hogy sok kötelesség is hárul az emberekre.Nem csak jogi, de erkölcsi kötelesség is létezik. Aki élni akar a jogaival, az éljen a kötelességeivel is. Egy valódi demokrácia így működik.

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Bunkermúzeum

Vannak témák, amikhez szinte lehetetlenség hozzányúlni, nevezhetjük ezeket akár darázsfészeknek is. A magyar történelem egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.