2020 október 21., szerda
Photo by Matteo Ciambelli/NurPhoto

Miért lehetetlenség valódi vitát folytatni a bevándorlásról Európában?

Share

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár bevándorlási politikáját elemezte Chantal Delsol francia filozófus a Le Figaro című konzervatív francia napilap pénteki számában, azt feszegetve, hogy miért elképzelhetetlen Európában valódi vitát folytatni a második világháborút követő évtizedek “legnyugtalanítóbb és legéletbevágóbb” kérdéséről.

A francia filozófus szerint

sajnálatos, hogy a közép-európai országok bevándorlási kérdésekben képviselt álláspontját barbárságként fogadják, miközben Nyugat-Európában lehetetlen vitázni a bevándorlásról,

mert csak egyetlen állítás megengedhető, az, hogy “humanista kultúraként erkölcsi kötelességünk befogadni az ajtónkon kopogtató elesetteket”. “Az állítás mérséklése vagy megkérdőjelezése pedig politikailag nem korrekt” – mutatott rá. Vezetőink, Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár bevallottan kizárólag azért korlátozzák a befogadást, hogy elejét vegyék a populisták megerősödésének – írta.

Orbán Viktor júniusban, Helmut Kohl néhai német kancellár halálának évfordulóján a közép-európai kultúra egyik legfontosabb jelképére hivatkozott: a kereszténység védőbástyájára.

A történelem folyamán gyakorlatilag ezek voltak azok az országok, amelyek feltartóztatták a barbár inváziókat, és ezzel – a földrajzi helyzet kötelez – védték Nyugat-Európát

 – emlékeztetett Delsol.

Orbán szerint az lenne a valódi könyörületesség, ha kapuink szélesre tárása helyett segítenénk az elmaradottak fejlődését – tette hozzá a filozófus. “Az elmélet természetesen vitatható: a fejlődés segítése hosszú távra szól, míg a probléma nagyon rövidtávú; illetve lehet-e a barbárok invázióihoz hasonlítani a szegények menedéket kérő tömegét?” – vetette fel a kérdést.

De végtére is a nyugati közvélemény csak saját magával beszél, és így nem vitázik

 – mutatott rá.

“Emellett pedig azt sem tudja, mit jelent a kereszténység védőbástyája, és nem is akarja tudni” – folytatta.

Bár Kurz másképpen érvelt, ugyanolyan megbotránkozás keltett. A fiatal osztrák kancellár nem a befogadást, hanem annak módját kérdőjelezte meg. Kurz szerint nem megengedhető, hogy a befogadottak eltorzítsák a befogadó ország kultúráját – írta Delsol. “Néhány hete európai illetékesek és a média egy része azt a nótát fújja, hogy nincs is migrációs válság” – fűzte hozzá. “Tagadják a valóságot, hogy ne kelljen szembenézniük vele. .(…) Van abban valami gyalázatos, hogy el akarják velünk hitetni: a válságos helyzet megszűnt létezni, mintha mi, a választók sötét idióták lennénk” – írta a szerző. “Nincs szükségünk bekötött szemű, humanista és anyámasszony katonája kormányokra” – szögezte le a filozófus.

Nyitott szemű humanista kormányokra van szükségünk, olyanokra, amelyek képesek megfogalmazni követeléseiket akkor is, ha éppen jóindulatot tanúsítanak

 – emelte ki.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Egy hozzászólás van

 1. illetve lehet-e a barbárok invázióihoz hasonlítani a szegények menedéket kérő tömegét?”
  Ühümm. Lehet.
  Nekem sokkal olcsóbb telefonom van. Nagyjából 15 éves. Kérdés?
  Na akkor egy dolog,amiért nem kell,hogy itt legyenek.
  “Bestiális módon támadt rá négy Eritreából származó fiatal migráns egy szellemileg sérült, tolószékes nőre Svédországban.

  Az ügyészség közlemény szerint az incidens május 5-én történt a svédországi Bromma városában, amikor a zavart állapotba került, kiemelten sebezhető nőt négy, 17 és 20 év közötti eritreai migráns brutális módon megerőszakolt. A vizsgálatok szerint a magatehetetlen áldozaton olyan erővel tettek erőszakot a bevándorlók, hogy súlyos belső sérülései keletkeztek.”

  Ugye szeressük is az elkövetőket? Ha igen,akkor MIÉRT?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.