2020 október 29., csütörtök

Miért nem jött el Angela Merkel Solymárra?

Share

 

 

 

Furcsa kérdés? Hiszen Budapesten kívül még 3195 település van Magyarországon, miért pont az én falumba, Solymárra kellett volna eljönnie?

A Kancellár Asszony magyarországi programja rendkívül feszes volt, mégis volt ideje a politikai egyeztetéseken túl ellátogatott a német nyelvű Andrássy Egyetemre is és a Dohány utcai zsinagógába is.

Ez utóbbi nagyon fontos és példamutató: egy ország vezetőjének nem csak a dicsőséges múltat kell felvállalnia, hanem annak árnyoldalait is. A Német Szövetségi Köztársaság vállalja a német múlt bűneit is, fejet hajt a náci őrület áldozatai előtt is (ez az erkölcsi felelősségvállalás közös hazánk és Németország között, hiszen a magyar vezetők is vállalják a magyar állam által és nevében elkövetett bűnöket). Hiszen G. B. Shaw is megmondta, hogy csak a történelemkönyvekben és a népballadában győzünk mindig.

Mégis, valami hiányzott a programból: a Kancellár Asszony nem találkozott a hazai német kisebbség képviselőivel és nem helyezett el koszorút egyetlen kitelepítési emlékművön sem – Budapesthez a legközelebbi kitelepítési emlékmű pont a Budával határos faluban, Solymáron van.

A magyar kormány képviselői minden évben fejet hajtanak, 2013-ban Solymáron, 2014-ben feleségem szülőfalujában, Dunabogdányban. A magyar állam képviselői bármelyen olyan országban, ahol magyar kisebbség él, találkoznak annak képviselőivel hivatalos útjaikon.

Igaz, a párhuzam sántít: hiszen a magyar kisebbség tagjai akaratukon kívül váltak más állam alattvalóivá, míg a magyarországi németek ősei önként vándoroltak hazánkba és az elmúlt évszázadok folyamán számtalanszor bizonyították nemzethűségüket. Ne feledjük el, hogy a XX. századi magyar történelem egyik legtisztább hőse, Mindszenty József (1892-1975), Magyarország utolsó hercegprímása, Esztergom érseke (1946-1974) is születése alapján a német kisebbséghez tartozott, de teljes szívével magyar.

Ezért azt mondom, pótoljuk azt, amit a Kancellár Asszony elmulasztott és legalább lélekben zarándokoljunk el egy kitelepítési emlékműhöz és hajtsunk fejet. És legyünk büszkék arra, hogy mi képesek vagyunk szembenézni a magyar állam nevében elkövetett bűnökkel. 

 

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Gül baba türbéje

Már többször is kénytelen voltam megállapítani, hogy mi magyarok, furcsa egy nép vagyunk. Most éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.