2020 augusztus 9., vasárnap
Résztvevők érkeznek a bálványosi szabadegyetemre - MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Miért nem vesz részt az RMDSZ Tusványoson

Share

Résztvevők érkeznek a bálványosi szabadegyetemre - MTI Fotó: Baranyi IldikóNem szervezeti döntés, hanem személyenkénti szolidaritás az oka, amiért az RMDSZ politikusai nem vesznek részt a tusványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor előadásain – ismertette Antal Árpád.

A sepsiszentgyörgyi polgármester, a városi RMDSZ elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: bár előzőleg őt magát is három fontos vitán tüntették fel előadóként, miután tudomására jutott, hogy Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke megvétózta Tamás Sándor megyei tanácselnök részvételét a tusványosi szabadegyetemen, vele szolidarizálva visszamondta fellépéseit, majd az ő példáját követve, ugyancsak szolida­rtásból, Kelemen Hunor, Borbély László, Sógor Csaba, Ráduly Róbert is visszalépett.

Nem lehet magyar–magyar párbeszédet úgy folytatni, hogy arra nem hívjuk meg a Magyar Polgári Párt képviselőit, nem lehet magyar–ma­gyar párbeszédet úgy folytatni, hogy egyik párt elnöke valamilyen sérelmek miatt nem engedi meghívni a jelenleg legmagasabb önkormányzati tisztséget betöltő magyar politikust – fogalmazott Antal Árpád, hozzáfűzve: sokan megpróbáltak már éket verni közé és Tamás Sándor közé, de ahogy másoknak, úgy Toró T. Tibornak sem fog ez sikerülni. Kifejtette, lépésük nem a Fidesz, nem a magyar kormány ellen irányult, hanem fontos jelzés azok irányába, akik azt hiszik, az RMDSZ-szel úgy lehet viselkedni, mint farkasnak a juhnyájjal, ma egyet visz el közülük, holnap másikat. Továbbra is a verseny híve, de versenyezni úgy érdemes, ha utána minden fél túl tud lépni a kampány sérelmein. Ennek a harcnak mintegy járulékos áldozatai a magyarországi politikusok, bár, tette hozzá, keserűen kellett tapasztalnia, hogy a székelyek pszichológiáját ugyanúgy nem ismerik Budapesten, mint Bukarestben, eme kiereksztés láttán a magyarországi politikusok is mondhattak volna nemet.

Antal Árpád egyébként továbbra is úgy véli, fontos nemzetpolitikai kérdésekben ezentúl is meglesz az összefogás az erdélyi magyar szervezetek között, hiszen nem a programokban áll a különbség, hanem a személyi konf­liktusokban: korábban Markó Béla és Tőkés László között, most Toró T. Tibor és Tamás Sándor között. Az államférfi túl tudja tenni magát a sérelmeken, a politikus nem – vonta le a következtetést Antal Árpád, aki szerint fontosabb a hosszú távú építkezés, mint a rövid távú reklámozás.

Váry O. Péter/Háromszék

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Lángok martaléka lett a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota

Romániai médiajelentések szerint szombaton késő este kigyulladt, és szinte teljesen leégett a Nagyvárad főterén álló …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.