2018 április 20., péntek
Fotó: Biró István, MTI

Miért okoz még mindig rettegést Romániának Erdély zászlója?

Share

Mióta tiltott Romániában Erdély zászlója? Amióta a központi hatalom retteg az erdélyi szellemtől – vonja le a következtetést a foter.ro Sabin Gherman kolozsvári újságíró írásából.

A tényállás a következő: fejenként 500 lejre büntettek néhány fiatalt, mert egy engedélyezett rendezvény keretében Erdély történelmi zászlójával vonultak fel. A csendőr a jegyzőkönyvben azzal indokolta a bírságot, hogy „Erdély 1918 előtti zászlója volt náluk”. Az utcákon haladó menetoszlopokban jelen volt az Európai Unió, Románia és Magyarország zászlója – az esemény Kolozsváron zajlott, március 15-én, a Magyarok Napján.

A megbírságolt fiatalok azt mondják, maguk a szervezők hívták oda a csendőröket, a szervezők megijedtek és azt állítják, hogy nem egészen így történt: a csendőrség arra hívta fel a figyelmüket, hogy drasztikusan felelősségre vonják majd őket a hatóságok, ha a menetoszlopokban megjelenik az az erdélyi zászló – tehát mit tehettek volna?

Bukovinában „szabad”. Olténiában és Moldvában szintén – egyeseknél – lassan mondom, hogy értsék – még az „1918 előttiek” is.

A cikk teljes terjedelmében a foter.ro oldalán olvasható.

forrás: foter.ro

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Eltúlozták a külhoni voksok számát – kevesebben szavaztak, mint négy éve

Tizenegy százalékkal csökkent a külhoni választópolgárok szavazókedve idén a 2014-es országgyűlési választásokhoz képest, ugyanakkor a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.