2018 június 22., péntek
(MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Migráció: hálás a macedón államfő a magyaroknak

Share

Magyarország konstruktív szerepet játszott a migránsválságban, és pozitív példát mutatott a sikeres régiós partnerségből és együttműködésből a macedón államfő szerint, aki mindezért háláját fejezte ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Gjorge Ivanov a lap hétfői számában úgy fogalmazott: az Európai Unió súlyos kudarcot vallott a migrációs válság kezelésében, Macedónia csupán jelentéktelen, a valós igények kielégítésére alkalmatlan felszereléseket kapott, anyagi támogatást viszont nem, miközben a hadsereg és a rendőrség bevetésére több mint havi másfél millió eurót költ az ország. Közölte azt is, hogy eddig a Macedón Köztársaság harmincmillió eurót költött a költségvetésből a migrációs válság kezelésére.

Mindeközben a visegrádi országok sokkal több figyelmet és készséget mutattak az együttműködésre Macedóniával, egyfelől rendőröket, illetve adományokat küldtek, a válság napi kezelését és a biztonsági kockázatok megelőzését pedig a biztonsági szolgálatok együttműködése segítette – jelezte az államfő.

Gjorge Ivanov megjegyezte azt is, hogy a Macedón Köztársaság az első olyan nem uniós, és nem NATO-tag ország, amely válsághelyzetet és válságkezelést hirdetett az illegális migráció miatt. Hozzátette: egy mély belpolitikai válság közepette sikeresebben kezeli Macedónia a menekültválságot, mint sok európai ország. Emellett paradox módon a köztársaság nem uniós országként védi Európát egy uniós tagországtól, amely képtelen ellenőrizni a menekültválságot és egyszerűen átirányítja a menekülteket – mutatott rá.

MTI / hirado.hu

Hozzászólások

hozzászólás

The following two tabs change content below.
Share

Esetleg más?

Gulyás: Az elsődleges cél az ország védelme

Magyarország biztonságát garantálni kell, és a Stop Soros törvénycsomag és a hetedik alaptörvény-módosítás ehhez nagymértékben …

Egy hozzászólás van

  1. Dipl.Ing.Tibor Gutay

    A menekültek problémája példa arra, hogy az EU válsághelyzetben nem működik – sajnos.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.