2019 szeptember 20., péntek
Cserkészek Komáromban

Minden cserkészút Révkomáromba vezet

Share

Ötödik alkalommal rendezik meg szombaton az év egyik legnagyobb cserkészrendezvényének számító szlovákiai magyar Országos Cserkésznapot Révkomáromban. A szervezőkhöz eddig 214 jelentkezés érkezett egész Dél-Szlovákiából.

Cserkészek KomárombanA cserkésznapot mindig a cserkészek védőszentje, Szent György napjához legközelebb eső hétvégéhez igazítják. Ez a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) egyik legnagyobb rendezvénye, a nyári vezetőképző tábor és az őszi métabajnokság mellett – mondta el a Szövetségi Cserkésztanács elnöke, Kocur László. A rendezvények pénteken kezdődnek, beltéri programokkal, amelyekre a Marianum Egyházi Iskolaközpont tornatermében kerül sor. Este Zsapka Attila lép fel. Szombaton kezdődnek a szabadtéri programok a révkomáromi VI. bástyánál, ahol közel harminc program közül válogathatnak a résztvevők, mint például Hummer-vadászat vagy az élőcsocsó. Lesznek továbbá kézügyesség- és önismeret-fejlesztő, népi hagyományokat bemutató, logikai és karitatív programok is. Vasárnap tartják a városban a 23. Komáromi Imanapot, ezért az SZMCS arra buzdít mindenkit, hogy a cserkésznapot követően ezen az eseményen is vegyen részt.     

Az 1990-ben újjáalakult SZMCS, amely a százéves Magyar Cserkészszövetség tagja, Szlovákia legnagyobb gyermek- és ifjúsági szervezete. Összesen 33 cserkészcsapatot tömörít, zömmel Nyugat-Szlovákiából. “Próbálkozunk, hogy Kelet- és Közép-Szlovákiában is tovább népszerűsítsük a cserkészetet, jelenleg négy új csapat alapítása van folyamatban. Együttműködünk az összes határon túli magyar cserkészszövetséggel, de a szlovákkal is nagyon jó a kapcsolatuk” – mutatta be Kocúr a SZMCS-t. A Cserkésztanács elnöke hozzátette, céljuk a gyerekek keresztény és a nemzeti szellemben való jó állampolgárrá nevelése, s ezt a programot játékos úton, a cselekedve tanulásra alapozva teszik. Az SZMCS adja ki szintén a magyar nyelvterületen az egyetlen cserkészeknek szóló folyóiratot, a Cserkészt. A színes havilap a szlovákiai magyar cserkészek életén kívül kárpát-medencei magyar cserkészhírekről is rendszeresen tudósít.

MTI

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.