2018 július 23., hétfő
Aideen Strandsson - Fotó: facebook

Miniszteri biztos: több százan vannak a keresztény iráni lányéhoz hasonló helyzetben

Share

Nem egyedi Aideen Strandsson, a Svédországban kétszer is menekültstátuszt kérő kikeresztelkedett iráni nő esete. Több százan vannak, akiket visszatoloncolhatnak a Közel-Keletre annak ellenére, hogy ott keresztényként veszélyben lenne az életük – mondta Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

A miniszteri biztost azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a szerdai Magyar Időknek adott interjújában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közölte: ha kéri, a magyar állam kész menekültként elismerni azt az iráni keresztény lányt, akinek menedékjogi kérelmét a közelmúltban másodszor utasították vissza a svéd hatóságok.

Wetzel Tamás elmondta: az eljárást csak az érintett kérelmére lehet elindítani, és az Aideen Strandsson esetében is “egy rendesen lefolytatott, protokoll szerinti eljárás lenne”.

Nem tudni, hogy a svéd hatóságok miért utasították vissza a nő kérelmét, ez “nagyon furcsa”, mindenesetre a magyar eljárásban “mindenfajta körülményt figyelembe vennének”, a nemzetbiztonsági szempontokat is beleértve, mint mindenki másnál – jegyezte meg.

A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a nőt ne toloncolják vissza Iránba. Kifejtette: a Közel-keleten még az ősi keresztény közösségek is veszélyben vannak, legjobb esetben is megtűrik őket, de ha valaki saját maga áttér az iszlámról a keresztény hitre, akár halálra is ítélhetik.

A magyar állam támogatáspolitikája arról szól, hogy az elsődleges cél a keresztény közösségek szülőföldjükön való megmaradása, de ha ez nem megy, akkor a kikeresztelkedetteket ne küldjék a biztos halálba, ne tegyék ki kínzásnak, megalázó bánásmódnak – mondta.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának tavaly több olyan ítélete is volt, amelyben elmarasztalta az adott európai országot, amiért Iránba vissza akart küldeni egy kikeresztelkedett embert – fűzte hozzá.

Kiemelte: Aideen Strandsson esete nem egyedi, több százan vannak még hasonló helyzetben. Megjegyezte: elgondolkodtató, hogy valaki, aki nevet változtat, kereszténnyé válik, beilleszkedik, munkát vállal, adót fizet, egy multikulturális társadalomban nagyobb veszélynek van kitéve, mint aki elbújik a párhuzamos társadalomban és kihasználja a menekültstátuszát.

Aideen Strandsson 2014-ben érkezett Svédországba, majd nem sokkal utána nyilvánosan is megkeresztelkedett. Menedékjogi kérelmét a közelmúltban másodszor utasították vissza a svéd hatóságok annak ellenére, hogy a kiutasítás ellentmond a hatóság saját szabályozásának is, valamint az olyan nemzetközi egyezményeknek, mint például a genfi egyezmény, amely kifejezetten tiltja a kitoloncolást olyan országokba, ahol a kiutasítottat veszély fenyegetheti – írta a Magyar Idők a CitizenGo című európai civil portált idézve.

MTI

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

A nándorfehérvári diadal 562. évfordulóját ünnepeljük

1456. július 22-én a Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. …

3 hozzászólás

 1. Dékány Ilona

  Meglehetősen furcsa eljárás a svédektől . Amikor sokezer migráns került hozzájuk az utóbbi két évben , akkor hogy lehet az , hogy egy olyan hölgyet akarnak visszaküldeni , aki három éve már náluk él ? Valami nem stimmel ebben az ügyben !!!Nagyon helyesnek tartom , hogy alapos kivizsgálás előzze meg a befogadást !

 2. Dávid Szaniszla

  Sajnos a svédek nem katolikus vallásúak, de arra is figyelni kell, nehogy így akarjanak valakit berakni Magyarországra. Ez lehet egy csel is. Vigyázni kell. Elnézést kérek, ha tévedek, de minden előfordulhat.

 3. Peta Dragunovics

  Jó, ha tudjuk: – Manapság Svédország bevándorlási célország, így jelentős számban képviselik magukat a kisebbségek között a régi jugoszláv területekről a háborúk elől menekültek, egyes arab országokból érkezett vendégmunkások, vagy menekültek, illetve törökök és görögök
  Van továbbá öt elismert kisebbségi nyelv: számi (lapp), finn, meänkieli, roma (romani) és jiddis. Tetszik lrteni? ROMA nyelv is hivatalos nyelv! Mi a baj a svédekkel?
  Ezt is jó, ha tudjuk:- Svédországban 1593 és 2000 között az evangélikus kereszténység a hivatalos államvallás volt.
  Amit viszont jó lenne tudni, a rendkívül toleráns svédek, miért akarnak megszabadulni a nőtől, tovább hol van az több száz, kitoloncolásra váró menekült, mert ezt tapintatosan nem közölte az illetékes.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.