2020 augusztus 4., kedd
kettős állampolgárság

Miroslav Lajcak: akkor fogadjuk el a kettős állampolgárságot, ha európai norma rögzíti

Share

kettős állampolgárságSzlovákia csak akkor fogadja el a kettős állampolgárság intézményét, ha európai norma rögzíti – jelentette ki a romániai Nagylakon Miroslav Lajcak külügyminiszter, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese.

 

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint Miroslav Lajcak a nagylaki szlovák közösség ünnepségén vett részt, és újságírói kérdésre válaszolva tért ki a szlovák állampolgárság ügyére. A kérdés arra vonatkozott, hogy lehetővé teszi-e Szlovákia is az állampolgárai számára, hogy kettős állampolgársággal rendelkezzenek, amiként Románia teszi, ahol a szlovák közösség tagjai közül sokan román és szlovák állampolgársággal rendelkeznek.

 

A miniszterelnök-helyettes elmondta: Európában több állampolgársági modell létezik, és amíg nem születik állampolgárságra vonatkozó európai előírás, Szlovákia a számára kedvező modellt alkalmazza. “Ha lesz európai norma, azt be fogjuk tartani, ha nem, eldöntjük, hogy mi a jó nekünk” – fogalmazott Miroslav Lajcak.

 

A román-magyar államhatár szomszédságában fekvő, mintegy felerészben szlovákok által lakott Nagylakon a szlovák közösség letelepedése 210. évfordulóját ünnepelte kedden. Az eseményen Titus Corlatean román külügyminiszter és Gabriella Battaini-Dragoni, az Európa Tanács főtitkárhelyettese is részt vett.

 

mti

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

Szilágyi Péter: a külhoni magyar oktatásnak szívüggyé kell válnia

A külhoni magyar oktatás megmaradása mindenekfelett azon múlik, hogy igazán szívüggyé tud-e válni – jelentette …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.