2019 október 16., szerda
A szívet melengető őrségi táj

Mit őriznek az Őrségben? – 1. Zöld-e az Őrség aranya?

Share

Ha megkérdeznénk az embereket, hogy mit tudnak az őrségről, valószínűleg legtöbben csak annyit mondanának, hogy itt van Magyarország legnyugatibb pontja (Felsőszölnök), hogy a honfoglalók őrállókat telepítettek ide. A kulináris élvezetekre fogékonyak hozzáteszik még, hogy itt készül a gyermekdalban is megénekelt dödölle:

Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle,
Ettél belőle.
Kertbe mentek a tyúkok,
Mind megették a magot

A néprajzban járatosak megemlítik még a szereket, mint a térségre jellemző településformát, esetleg néhány embernek beugrik, hogy a neten terjedő, a világ legérdekesebb határait bemutató ppt-ben szerepel az itteni osztrák-szlovén-magyar hármashatár is, Szentgotthárdon készült el a rendszerváltást követően az első személyautó Magyarországon… Az Őrség azonban ennél sokkal több.

Szerek szerteszét

Kedves táj és véres történelem, ez a kettősség jellemzi ezt a vidéket.

Az egyik legjobban kizöldülő vidék, a világháború óta talán egyetlen más megyében sem növekedett ennyire az erdők aránya, de ennek a szép zöld történetnek van egy fekete oldala is: az erdőknek az elnéptelenedő földek adtak tért. Ezen a földön mindig volt ok a kitelepítésre.

“Hála és tisztelet az őrség népének…”

A két szomszédos ország Ausztria és Szlovénia, keserű a határjárás, hiszen mindkét ország fejlettebb, mint az itteni magyar vidék… Vajon mennyi lehetőséget hagytunk ki 1945 óta?

Mégis, aki erre jár, nem a keserű emlékekkel, hanem élni akarással, természeti és kulturális kincsekkel találkozik, ezekből szeretnék egy csokrot átnyújtani, hogy kiderüljön, mit is őriz az Őrség.

Igyekeztem mindennek utána járni, de egy kérdésre nem kaptam választ: akárhány cukrászdában jártunk, egyikben sem lehetett kapni az Őrség Zöld Aranyát (emlékeztetőül: ez volt Magyarország tortája 2016-ban) – vajon miért? Pedig nem akármilyen propagandája lehetne a kulináris turizmusnak a dödölle és az egyéb tájjellegű ételek mellett.

Szerző: Rozványi Dávid

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Bunkermúzeum

Vannak témák, amikhez szinte lehetetlenség hozzányúlni, nevezhetjük ezeket akár darázsfészeknek is. A magyar történelem egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.