2021 április 16., péntek

Mit őriznek az Őrségben? – 10. Szalafő, Felsőszer és Pityerszer

Share

Ha már Őrség, akkor tanösvény… Kevés olyan része van az országnak, amelyet ennyire alaposan átszőnének a tanösvények, s ennyire különböznének témájuk szerint. Az www.orseg.info honlapján 17 útvonal található, képekkel, témával, leírással, hosszúsággal  és GPS koordinátákkal (csak a kákán is csomót kereső természetem mondatja velem, hogy egy googlemaps térkép még jobban segítetné az eligazodást). Indulás előtt érdemes felkeresni a honlapot: http://www.orseg.info/hu/info/zold-kaland/tanosvenyek/, biztos hogy mindenki talál érdeklődésének és teljesítőképességének megfelelő túrát!

Mi a kínálatból a „Felsőszeri tanösvényt” választottuk, hogy megismerjük a térség építészeti sajátosságait és értékeit. A túra hossza hivatalosan 1,7 km, azonban figyelembe kell venni, hogy a Felsőszerről Pityerszerre vezető út egy mezőn vezet keresztül és át kell kelni Felsőszeri patakon is (kis hidacskán), így ha nem is túracipő, de kényelmes lábbelivel érdemes nekivágni az útnak.

Az Őrség Szlovénia és Ausztria ölelésében fekszik, s bizony, ha átruccanunk a határon, sokszor fájó szívvel térünk vissza a gazdagabb vidékekről. Hiába vigasztaljuk magunkat, hogy Ausztriában nem volt kommunizmus, Szlovéniában volt, de nem olyan (nekünk legyen mondva, hangoztatták ’56-ban), a különbség akkor is szembeötlő. Szalafőn azonban elmúlik ez a kellemetlen érzés: a táj rendezett, jólétről árulkodó, a házakat vagy szépen felújították, vagy újonnan építettek, de autentikusak, még a szomszédos államokban is keresni kellene ilyen szép falut.

A tanösvényen felépítése példás: először az élő szeren megyünk keresztül, egyenként látva meg a jellegzetes épületeket és megoldásokat, a táblák pontosak és informatívak, s végül érkezünk meg a Pityerszeri Skanzenbe, ahol viszont egyszerre láthatunk mindent (ez utóbbira érdemes legalább egy órát rászánni! – http://www.orseg.info/hu/info/orokseg/nepi-epiteszet/orsegi-nepi-muemlekegyuttes.html).

Cave canem!

Nem véletlenül használtam Felsőszerrel kapcsolatban az „élő” kifejezést, mert itt nem csak nyaralók és szállások találhatók, hanem termelő tevékenység is, leginkább a különböző olajok előállítása.

Jó üzletpolitikával, nem csak vásárolni lehet betérni ezekre a portákra (mi a Balogh Családi Gazdaságba tértünk be), az érdeklődőknek ingyen bemutatják az olajütés folyamatát, megismertetik a látogatókkal a különböző olajok sajátosságait, felhasználását és mindent meg lehet kóstolni – bár elég veszélyes, mert ember legyen a talpán, aki nem csábul el egy kis vásárlásra.

A Skanzennel kapcsolatban két dologra érdemes odafigyelnünk: az első a játszótér, ami kellemes időtöltést biztosít a gyermekeknek, amíg a szülők bejárják a házakat (a tapasztalatok szerint a hatodik épület már kevésbé izgalmas neki), a másik, hogy a skanzenbe belépőjegyet kell váltani – a tanösvény hátulról érkezik be, a jegyvásárlás az út túloldalán!

Mindenképp érdemes végigjárni ezt a tanösvényt annak, aki behatóbban is szeretné megismerni az Őrség múltját és jelenét – s talán egy lehetséges jövőképet is.

Korábban:

Zöld-e az Őrség aranya?

A táj gyönyörű, a sors keserű…

És mi is az az Őrség?

Szentmise Felsőszölnökön

Perben a történelemmel: Őriszentpéter, az “átjárók”

Majom a lovon, középkori szelfi, a hely, ahová sohasem süt be a Nap… Velemér

Táncoló színek – Veleméri katolikus templom

“Nemesmedvesig” és az erdőn át

Az ezeréves pechszéria margójára, Rönkfalva

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.