2021 április 16., péntek
Fotó: Rozványi Dávid

Mit őriznek az Őrségben? – 12. Körmend, a boldog herceg kastélya

Share

 

Vannak kastélyok, melyek sötét titkokat őriznek eldugva mélyen, de a körmendi Batthyány-kastély nem ezek közé tartozik; a főútról csak egy kopott épület, de aki nem sajnálja az időt, hogy letérjen, nem akármilyen kincsekre lel. Már korábban írtam arról, hogy Dr. Batthyány Strattmann László Múzeum előtt áll boldog Batthyány-Strattmann László szobra és az épületben külön kiállítás őrzi emlékét, azonban nem csak ezért érdemes ide ellátogatnunk.

Fotó: Rozványi Dávid

A kastély első különlegessége, hogy bár még felújítás előtt áll az épület, de sikerült megőrizni a birtok térelrendezését, a melléképületek a helyükön állnak, a parkot nem építették be, így a felújítás után hiteles képet kaphatunk a régi világról.

Jelenleg a kastélynak csak kisebb része látogatható, de pl. a Vadászlakot már integrálni tudták a múzeum életébe.

Fotó: Rozványi Dávid

A látogatást a várkápolnában érdemes kezdeni; bár kiállítótérként működik, még érezni rajta a szakralitást, visszaidézi azokat az időket, amikor a boldog herceg imádkozott benne. A belső udvaron még őrzi annak a bizonyos negyven évnek a szürkeségét, szinte sikolt az alumíniumajtó…

Fotó: Rozványi Dávid

A kellemetlen emléket a lépcsőházban már elfelejtjük; híven idézi vissza a vár urainak és a régi Magyarországnak nagyságát. Hatalmas festményről tekint le ránk legkedveltebb királynőnk, Mária Terézia, aki alatt virágkorát élte a kastély, a házat naggyá tevő férfiak arcképei.

Az állandó kiállítások közül a legfontosabb a „Körmend és a Batthyányak évszázadai”: kiválóan egyensúlyoz a történelmileg értékes műtárgyak és az élmény között. Nem csak festményt mutatnak az elmúlt idők nagyjairól, hanem felpróbálhatók a parókák, az aranygyapjas rend jelvénye és szinte minden megfogható vagy felpróbálható. Sokan mondják, hogy manapság a fiatalok a virtuális térben élnek csak és a közösségi médiában kommunikálnak, de azért higgyük el: ők is szívesen felpattannak egy velocipéd nyergébe, ha másért nem, hogy pár szelfit készítsenek (de közben azért mindenkire ragad valami tudás az élményeken keresztül is).

A díszteremről csak annyit érdemes mondani, hogy ott bármit kiállíthatnak, oda betérni a látogatás csúcspontja: a gyönyörűen rekonstruált tér visszaad valamit a régi életformából.

Fotó: Rozványi Dávid

A kastély jelenleg is kihagyhatatlan megálló azoknak, akik Körmend környékén járnak, de kíváncsian várjuk, hogy a felújítás után hogyan fog kinézni: valószínűleg Gödöllővel együtt fogjuk emlegetni.

Még egy „apróság”: a múzeumnak szép a honlapja. Nem csak informatív, de akár virtuális sétát is tehetünk a múzeum épületében.

További információk ITT.

 

Korábban:

Zöld-e az Őrség aranya?

A táj gyönyörű, a sors keserű…

És mi is az az Őrség?

Szentmise Felsőszölnökön

Perben a történelemmel: Őriszentpéter, az “átjárók”

Majom a lovon, középkori szelfi, a hely, ahová sohasem süt be a Nap… Velemér

Táncoló színek – Veleméri katolikus templom

“Nemesmedvesig” és az erdőn át

Az ezeréves pechszéria margójára, Rönkfalva

Szalafő, Felsőszer és Pityerszer

A boldog herceg, akinek Szent József volt a pénzügyminisztere

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

„Ha buddhista lennék…” – gondolatok a rózsafüzérről

Ha buddhista lennék, könnyű dolgom lenne. Elmondanám, hogy milyen távol-keleti meditációs gyakorlatot végzem és mindenki …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.