2019 október 16., szerda
Szlovén nyelvű plakát Isten szolgája, Brenner Jánosról / Fotó: Rozványi Dávid

Mit őriznek az Őrségben? – 4. Szentmise Felsőszölnökön

Share

Vasárnap reggel Felsőszölnökön vettünk részt Szentmisén, tudom, ez így nem hangzik túl izgalmasan, de egy évtizede, amikor még itt nyaraltunk, vend (magyarországi szlovén) nyelven mutatták be a szertartást. Sajnos idén már magyarul…

Felsőszölnök – a Szentmisére készülve (Fotó: Rozványi Dávid)

Számomra a magyarság nem nyelvi vagy genetikai közösség, hanem sokkal inkább egy elit „szellemi klub”, ahol nem a nyelv és a származás, hanem az együvé tartozás, a szent istváni gondolat az elsődleges. A Magyar Királyság mindig egy jó értelemben vett multikulturális állam volt, ahol mindenki szabadon megélhette identitását és hitét, s a különbözőségek nem gyengítették, hanem erősítették a közös hazát, s vallom, hogy még most is erősíti, így ha egy faluban nem az őseik nyelvén tartják a Szentmisét, úgy érzem, ezzel ugyanúgy gyengül a magyarság, mint ha a csángóknál teszik kötelezővé a román liturgiát.

Szent István király és Szent Imre herceg a templom üvegablakán – érdemes megfigyelni a vend feliratokat! A Szent Istváni-gondolat örök emléke (Fotó: Rozványi Dávid)

Mégis, ha magyarul is miséznek, Felsőszölnök őrzi vend kultúráját. A templom díszítése, a keresztút és az üvegablakok (köztük a Szent Istvánt ábrázoló is) vend nyelvűek, de ez csak a múlt, sokkal fontosabb, hogy a templomkapun Brenner Jánosról szóló plakát is szlovén nyelvű volt – nem véletlenül használom hol a vend, hol a szlovén kifejezést; a régi feliratokon a szlovén szöveget fonetikusan, magyar betűkkel írták le, míg a ma készült plakátok már szlovén betűket használnak.

Szlovén nyelvű plakát Isten szolgája, Brenner Jánosról (Fotó: Rozványi Dávid)

Brenner János, a vidék vértanúja, utunk egyik célja az volt, hogy az ő emlékét keressük. Egy pap, aki hivatása során szenvedett vértanúhalált, boldog Batthyány-Strattmann László mellett ő szenteli meg ezt a vidéket, akit mi katolikusok, hamarosan a boldogok sorában tisztelhetünk – s bár a boldoggá avatás alapvetően a katolikusnak jelent sokat, de azt hiszem, ez az egész magyarság ünnepe lesz, függetlenül attól, milyen közösségben követjük Jézust.

Brenner János emléke élénken él ezen a vidéken, ha szóba kerül a neve, mindenkinek van egy története róla, de akit érdekel ennek a magyar vértanúnak a sorsa, akit a kommunisták aljas módon meggyilkoltak, érdemes felkeresnie ezt a honlapot: https://brennerjanos.hu/

Máig nem tudni, kik voltak a gyilkosai, de hamarosan az egész világon ismerni fogják a nevét, s jól van ez így. A gyilkosok nevét a feledés könyvébe jegyzik fel, Isten szolgájának a nevét pedig az Igazak Könyvébe. Ez a könyv titkos, s bár a Biblia többször hivatkozik rá, senki sem olvasta, az Úr őrzi.

Korábban:

Zöld-e az Őrség aranya?

A táj gyönyörű, a sors keserű…

És mi is az az Őrség?

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Bunkermúzeum

Vannak témák, amikhez szinte lehetetlenség hozzányúlni, nevezhetjük ezeket akár darázsfészeknek is. A magyar történelem egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.