2019 október 16., szerda
Veleméri templom
Velemér / Fotó: Rozványi Dávid

Mit őriznek az Őrségben? – 6. Majom a lovon, középkori szelfi, a hely, ahová sohasem süt be a Nap… Velemér

Share

A veleméri katolikus templom kívülről igencsak jellegtelen épület, az erdő közepén inkább csak arányainak harmóniájával tűnik ki, mintsem szépségével. Hogy titkai feltáruljanak, be kell térnünk oda: jelenlegi határainkon belül nincs még egy olyan középkori templomunk, mely ennyi képet rejtene!

Az erdőben megbújó veleméri templom
Velemér

Pedig a történelem nem kímélte ezt az istenházát sem…  Hadak járása, reformáció, ellenreformáció, a falu hanyatlása, ha címszavakban akarnánk felsorolni a történetét. 1863-ban már csak a falai álltak, belül ürülék és tábortüzek nyomai fogadták a betérőt. A kommün alatt (1919-ben) még ezt is le akarták rombolni, hogy a köveiből istállót építsenek.

Erről a régi vicc jut eszembe: Kohnt a Tanácsköztársaság alatt életfogytiglanira ítélik. Az ítélet kihirdetése után már csak egy kérdése van: tessék mondani, az én, vagy a rendszer élete végéig?

Így van ezzel a templommal is… A magukat öröknek hirdető rendszereknek már hírük-hamvuk sincs, de a veleméri templom még mindig áll.

Sajnos, ma már a képek teljességét csak az 1874-es leírásból ismerjük, de az is, ami ma még látható, befogadhatatlanul gazdag.

Régen a templomok helyét nem véletlenül határozták meg, a minimum volt, hogy a védőszent ünnepén az ő (oltár)képére süssön az első hajnali fénysugár – de Velemérben a fény az év során táncot jár, s mindig az adott ünnepet ábrázoló képnél kezdi meg útját a fény (természetesen figyelembe kell venni a naptárreformot, s az ebből eredő időeltolódást). Egyetlen sarka van csak a templomnak, ahová sohasem süt be a Nap: a pokol szenvedéseit bemutató kép…

A majom lóra pattant…

A legnagyobb freskó a háromkirályok imádását ábrázolja; az első király már leszállt lováról, fedetlen fővel hódol a Kisded előtt – de lova nyerge nem marad üres, egy majom pattant a helyére. A kép mondanivalója örök: az igazi nagyság és erő képes megalázkodni Isten előtt, de a balga hiúság, amit a majom jelképez, ragaszkodik a látszólagos dicsőséghez és hírnévhez.

Egy másik hagyomány szerint, a háromkirályokban három Árpád-házi uralkodót festettek meg, s térdelő alak Szent István, aki ezzel a gesztussal, a kezében tartott koronával, ajánlja Mária oltalmába Magyarországot, s ebben az esetben a majom méltatlan utódaira utal…

A különös Szentháromság ábrázolás / Fotó: Rozványi Dávid

Az oltár felett, alig észrevehetően egy különös ábra látható: a Szentháromság jelképe. Különös jel, fél kéz is elég lenne megszámolni, hány helyen ábrázolják így a Szentháromságot, órákig lehetne nézni csendes elmélkedésben, pedig csak pár vonal… A legenda úgy tartja, hogy Szentháromság vasárnapján mindig ezt világítja meg a napsugár, ez azonban csak költői túlzás: aki kicsit jártas a teológiában tudja, hogy a Szentháromság vasárnapja mozgó ünnep, ami a Pünkösd (a Húsvét utáni ötvenedik nap) utáni első vasárnap.

Ha minden igaz, ez az első szelfi a történelemben / Fotó: Rozványi Dávid

A sok szent és király között feltűnik egy szakállas arc: Aquila János önarcképe, aki 1377-78-ban kifestette a templomot. Úgy mondják, ez az első festő önarckép a világtörténelemben, s ha ez igaz, az első szelfit tisztelthetjük benne, az emberi hiúság eme gyengeségét.

Egy különbség azonban van: akinek az a hiúsága, hogy Istennek és az Ő házanépének alkosson, annak emléke fennmarad, míg azok, akik saját szépségükbe szerelmesen akarják saját vonásaikat megörökíteni, azok még a pillanatban sem tudnak nyomot hagyni.

Legfeljebb, úgy maradnak meg, mint majom a nyeregben.

A csodálatos szentély a veleméri templomban / Fotó: Rozványi Dávid

A templom Velemérben pontosan ki van táblázva, könnyű megtalálni, azonban már nem működik aktív templomként, évente csak kétszer tartanak benne Szentmisét: Szentháromság vasárnapján és Szent István ünnepén, de egész évben nyitva van:  hétfőn: 09.00-15.00 és kedd-vasárnap: 09.00-16.00 között.

További részletek: http://www.velemer.hu/latnivalok/fenyek-temploma

Korábban:

Zöld-e az Őrség aranya?

A táj gyönyörű, a sors keserű…

És mi is az az Őrség?

Szentmise Felsőszölnökön

Perben a történelemmel: Őriszentpéter, az “átjárók”

 

Hozzászólások

hozzászólás

Share

Esetleg más?

#Muzej2019 – Bunkermúzeum

Vannak témák, amikhez szinte lehetetlenség hozzányúlni, nevezhetjük ezeket akár darázsfészeknek is. A magyar történelem egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.